Päls

Annons mot minkfarmer togs ner – nu tillbaka på Skaras bussar

”Stäng minkfarmerna. Pälsen tillhör minkarna, förbjud djurplågeriet”. Det var budskapet i den annonskampanj Djurrättsalliansen hade i Skara under våren – och som syntes på bland annat stadens bussar. Efter påtryckningar från meningsmotståndare togs annonserna på bussarna ner – men nu är de tillbaka igen.

De senaste decennierna har antalet minkfarmer i Sverige blivit allt färre och visat på en ständigt nedåtgående trend. Men det finns fortfarande ett 20-tal farmer kvar i landet där minkar årligen föds upp, gasas ihjäl och flås för sin päls. Några av de resterande farmerna ligger i Skara-området. För att rikta ljuset mot minkfarmerna och att de bör avvecklas hade Djurrättsalliansen under våren en annonskampanj i staden. Budskapet var: ”Stäng minkfarmerna. Pälsen tillhör minkarna, förbjud djurplågeriet”. Redan de första dagarna fick Västtrafik in klagomål från privatpersoner och politiker i regionen, och valde att ta ner annonserna från bussarna.

Västtrafiks motivering var att ”kampanjen lyfter fram att det skulle vara djurplågeri som minkfarmer bedriver. Att säga att minkuppfödning är djurplågeri när de som driver minkfarmarna förhoppningsvis följer de djurskyddslagar som gäller i Sverige, är alltså inte tillåtet. Att säga att man anser att minkfarmarna borde stängas är helt okej, men att anklaga annan part för djurplågeri som enligt svensk lag är ett brott är inte korrekt.Kampanjen i fråga anses alltså strida mot Västtrafiks spelregler”.

– I Sverige är djurplågeri brottsligt, men samtidigt är det lagligt med minkfarmer vilket är motsägelsefullt. På farmerna lever minkarna under miserabla förhållanden i minimala nätburar där de inte får utlopp för sina naturliga beteenden, vilket bland annat leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. När de är bara några månader gamla gasas de ihjäl med koldioxid, som är en erkänt plågsam gas att andas in. Vad är det om inte djurplågeri? Vi människor har legaliserat vissa former av djurplågeri och det försöker vi i Djurrättsalliansen ändra på genom att bland annat arbeta för att farmerna ska stängas, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Utöver det som är lagligt att utsätta minkarna för, som Djurrättsalliansen menar är djurplågeri, följer inte heller de svenska minkfarmerna djurskyddslagstiftningen. Gång på gång har de avslöjats i Djurrättsalliansens granskningar, och även länsstyrelsen har år efter år konstaterat hur minkfarmerna brister i djurskyddet. 2019 bröt 11 av de 12 kontrollerade minkfarmerna mot djurskyddslagstiftningen. Eftersom covid-19 spreds på minkfarmerna har länsstyrelsen inte kunnat göra djurskyddskontroller som vanligt under pandemin.

Annonsen som togs ner från bussarna under vårens annonskampanj. Foto: Djurrättsalliansen

 

Djurrättsalliansens budskap om att stänga minkfarmerna är nu tillbaka på Skaras bussar, men den här gången utan ordet ”djurplågeri”.

– Att annonserna togs ner är ett kvitto på att folk ser och uppmärksammar vårt budskap om att stänga minkfarmerna. Vi antar att det inte är ordet djurplågeri som upprör dem som har klagat på annonserna, utan att vi visar djurens verklighet över huvud taget och arbetar intensivt med att få bort farmerna. Vår förhoppning med annonserna är att ännu fler skarabor nu tar ställning mot pälsindustrin, säger Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansens annons mot minkfarmer är uppe igen i Skara. Foto: Djurrättsalliansen

 

Djurens verklighet på farmerna
Under våren föds minkvalparna på farmerna. De hålls i gallerburar och efter cirka åtta veckor separeras valparna från sina mammor och sätts två och två. I slutet av året, under november och december, gasas minkarna ihjäl och flås. De tillbringar sin sista stund i livet i en låda som fylls med koldioxid. Gasen, som är plågsam för alla djur att andas in, leder till en panikartad kamp där minkarna försöker ta sig ut ur den så kallade avlivningslådan medan de kvävs till döds. Nästkommande år upprepas samma sak igen med att nya valpar föds på våren och dödas i slutet av året. De så kallade avelsdjuren utnyttjas i ett par år innan även de dödas och flås för att bli kragar, kappor eller detaljer på klädesplagg, och byts ut mot nya avelsdjur.

– Minkarnas situation på farmerna är långt ifrån de liv de egentligen är anpassade för. I det vilda är minken ett ensamlevande djur med kilometerstort revir – där en stor del av minkens aktiva tid tillbringas i vatten. I de trånga burarna på farmerna har minkarna ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt, vilket bland annat leder till att de attackerar varandra. Det är hjärtskärande att se hur minkarnas livssituation ser ut på farmerna, säger Malin Gustafsson. 

En döende industri
Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar, rätt eller etisk, säger Malin Gustafsson.

För att förhindra smittspridning av coronaviruset fick svenska minkfarmer inte föda upp minkvalpar under 2021. Förbudet slutade att gälla 1 januari 2022 och minkfarmer i Sverige har kompenserats med totalt 60 miljoner kronor. Nu efter att förbudet är hävt uppger intresseorganisationen Svensk mink att antalet valpar som föds har halverats och branschen vill ha ytterligare ekonomisk ersättning från staten. 

– Att färre djur lider och dör på minkfarmer i Sverige är steg åt rätt riktning. Föds färre djur tjänar industrin mindre pengar, och förhoppningsvis blir detta ytterligare en faktor som tar oss närmre slutet för svensk pälsindustri. Folket ska inte behöva betala ytterligare pengar till en oetisk industri som många anser borde varit förbjuden sedan länge. Istället borde Sveriges politiker lyssna på folket och se till att Sverige ansluter sig till den ständigt växande listan över länder som förbjudit eller avvecklat pälsdjursfarmer helt och hållet, säger Malin Gustafsson. 

Foto som visar djurplågeri på svensk minkfarm prisas i stor fototävling
Djurrättsalliansen arbetar bland annat med att dokumentera minkfarmer i Sverige för att kunna visa hur djurens verklighet ser ut. Bilderna och filmerna har offentliggjorts under kampanjen ”Sveket mot minkarna”, som fått enormt genomslag i svenska medier. Vid ett flertal tillfällen har Djurrättsalliansen samarbetet med fotojournalisten Jo-Anne McArthur. I år prisas hon i den internationell tävlingen Wildlife Photographer of the Year för ett fotografi hon tagit på en svensk minkfarm tillsammans med Djurrättsalliansen.

– Att fotografiet uppmärksammas i en tävling som den här får förhoppningsvis många världen över att tänka till kring hur oetiskt vi människor behandlar andra djur. Det sätter även fokus på att Sverige är ett av de få europeiska länder som fortfarande tillåter pälsdjursfarmer, säger Malin Gustafsson.

Fotografiet ”Life and death in fur farming” prisas i fototävlingen Wildlife Photographer of the Year. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen


Vad du kan göra:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer