Päls

”Stäng minkfarmerna” – budskapet i annonskampanj i Skara

I Sverige finns ett 20-tal farmer där minkar föds upp och dödas för sin päls, varav några ligger i Skara-området. Djurrättsalliansen intar nu staden med en annonskampanj. På bussar, i busskurer och i en av lokaltidningarna syns nu budskapet ”Stäng minkfarmerna. Pälsen tillhör minkarna, förbjud djurplågeriet”. 

De senaste decennierna har antalet minkfarmer i Sverige blivit allt färre och visat på en ständigt nedåtgående trend. Men det finns fortfarande ett 20-tal farmer kvar i landet där hundratusentals minkar årligen föds upp, gasas ihjäl och flås för sin päls. Några av de resterande farmerna ligger i Skara-området. För att rikta ljuset mot minkfarmerna inleder Djurrättsalliansen idag en annonskampanj i staden.

– I Skara-området finns flera minkfarmer och därför är det självklart för oss att nå ut med vårt budskap på plats. Minkarnas situation är akut vilket är något vi själva bevittnat då vi dokumenterat och offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer sedan 2010. Vardagen för minkarna består av trängsel, stress och frustration vilket bland annat leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. Minkfarmning innebär djurplågeri och borde inte vara legaliserat i ett modernt samhälle, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Djurrättsalliansens annonskampanj i Skara. Foto: Djurrättsalliansen

 

Föds på våren gasas ihjäl i slutet av året
Nu under våren föds minkvalparna på farmerna. De hålls i gallerburar och efter cirka åtta veckor separeras valparna från sina mammor och sätts i burar där de hålls två och två. I slutet av året, under november och december, gasas de ihjäl och flås. Minkarna tillbringar sin sista stund i livet i en låda som fylls med koldioxid. Gasen, som är plågsam för alla djur att andas in, leder till en panikartad kamp där minkarna försöker ta sig ut ur avlivningslådan medan de kvävs till döds. Nästkommande år upprepas samma sak igen med att nya valpar föds på våren och dödas i slutet av året. De så kallade avelsdjuren utnyttjas i ett par år innan även de dödas och flås för att bli kragar, kappor eller detaljer på klädesplagg, och byts ut mot nya avelsdjur.

– Minkarnas situation på farmerna är långt ifrån de liv de egentligen är anpassade för. I det vilda är minken ett ensamlevande djur med kilometerstort revir – där en stor del av deras aktiva tid tillbringas i vatten. I de trånga burarna på farmerna har de ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt, vilket bland annat leder till att de attackerar varandra. Det är hjärtskärande att se hur minkarnas livssituation ser ut på farmerna, säger Malin Gustafsson.

Några av de tusentals minkar Djurrättsalliansen mött på svenska farmer. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

En döende industri
Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar, rätt eller etisk. Sveriges politiker borde lyssna på folket och göra det enda rätta och avveckla minkfarmerna omgående, säger Malin Gustafsson. 

För att förhindra smittspridning av coronaviruset fick svenska minkfarmer inte föda upp minkvalpar under 2021. Förbudet slutade att gälla 1 januari 2022 och minkfarmer i Sverige har kompenserats med totalt 60 miljoner kronor

– Politiker och myndigheter i Sverige har hittills tyvärr inte visat någon vilja eller handlingskraft för att få ett stopp på det djurplågeri som minkfarmerna innebär. Även då coronaviruset upptäcktes på farmerna fortsattes pälsindustrin att hållas om ryggen. Djuren betalar priset med sina liv och det är förkastligt. Men vi ger inte upp förrän varje farm är stängd, säger Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansens annonskampanj i Skara. Foto: Djurrättsalliansen

 

Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

 

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer