Lev djurvänligt

Bli vegan

Beslutet att välja bort kött och andra animaliska produkter kanske är det mest betydelsefulla och djurvänliga val du kan göra i livet för att hjälpa andra. Det är även ett hållbart och klimatsmart val som dessutom är bra för din hälsa och gynnar en mer rättvis livsmedelsproduktion i världen.

En vegansk livsstil innebär att äta produkter från växtriket istället för djurriket, klä sig i andra material än djurs hudar och päls och inte konsumera produkter där djur har utnyttjats i djurförsök. För många människor i västvärlden innebär det att bryta invanda vanor och traditioner, något som kan vara utmanande. På den här sidan vill vi hjälpa till med inspiration och tips som underlättar för dig att bli vegan.

Det finns nog lika många skäl till att bli vegan, som det finns veganer. Oavsett vilken eller vilka anledningar som ligger bakom kan du vara säker på att veganism är en livsstil som gagnar dig, djuren, miljön, andra medmänniskor och världen i stort.

För djuren – möjligheten att rädda liv varje dag

Djurindustrierna föder upp och dödar över 100 miljoner landlevande djur varje år, bara i Sverige. Djuren har samma förmåga att känna smärta, glädje och lidande som människor, ändå behandlas de som om de vore saker. Vad är det som skulle ge oss rätten att ta deras liv? I dag kan vi göra ett aktivt val kring vad vi vill äta. Vi kan titta oss omkring i en mataffär och välja mellan nermalda djur, ekologisk sojafärs eller bönchili till våra tacos. Mitt bland pris, smak och allt det där kan vi också väga in empati. Vi kan tänka igenom konsekvenserna av våra val och låta empati, medkänsla och respekt styra vad som hamnar i våra varukorgar. Genom att välja växtbaserat på tallriken och en vegansk livsstil så bidrar du inte till lidande och dödandet av kännande varelser.

För miljön och en bättre värld

Det är klimatsmart ur flera aspekter att äta veganskt. En vegansk livsstil kräver exempelvis hälften så mycket mark som en vegetarisk diet och endast en femtedel av vad en köttdiet tar i anspråk. Mark som hade kunnat användas till att odla mat till människor används idag istället åt att odla foder åt djur som vi människor föder upp i djurfabriker. Vi odlar spannmål och soja för att ge till djur i en värld där många människor svälter. Att odla direkt för människors munnar är en förutsättning för en hållbar livsmedelsproduktion. Det går åt tio gånger så mycket energi, mark och vatten för att producera animaliska livsmedel, jämfört med likvärdiga vegetabiliska livsmedel. Djurindustrierna är den sektor som globalt sett bidrar mest till vattenförorening. Enligt FN:s jordbruksorgan FAO står djurindustrierna för 18% av utsläppen av växthusgaser i världen, vilket är mer än världens samlade transporter.

För din och andras hälsas skull

Det finns flera hälsofördelar med att äta veganskt. En vegansk kost är bland annat rik på fibrer och antioxidanter samt minskar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. I Sverige ger bland annat Livsmedelsverket kostrekommendationer och läser du dem uppmanas du att minska din konsumtion av ohälsosamma livsmedel som kött, feta mejeriprodukter, ägg, socker och vitt mjöl och samtidigt öka din konsumtion av hälsosamma livsmedel som grönsaker, fullkornsprodukter, frukter, nötter, baljväxter, frön och bär. Animaliskt fett räknas som det skadligaste fettet för kroppen och Världscancerfonden avråder helt från att äta processade köttprodukter. Testa att äta veganskt och du kommer sannolikt att bli förvånad över hur bra du mår när du skippat köttet, komjölken och äggen.

Att välja veganskt i matbutiken

Att vara vegan innebär inte att ens kost enbart består av grönsaker och baljväxter. Det finns i dag oändligt mycket produkter som en kan använda istället för kött och mejeriprodukter. Dessa vegoprodukter gör det möjligt för dig att äta den mat du är van vid och tycker om, bara det att du kan använda veganska istället för animaliska produkter. Det finns i dag varianter på de flesta kött- och mejeriprodukter. De flesta kan du hitta i vanliga livsmedelsbutiker, som exempelvis veganska köttprodukter, sojaprotein, tofu, växtmjölk, smör och margarin, grädde, yoghurt, créme fraiche, ost och glass. Kolla in vårt häfte Varför vegan för att få mer information om alla dessa produkter. Läs mer om veganism, få tips och inspiration till en vegansk livstil med vårt häfte Varför vegan?

För att hjälpa människor som vill testa att leva veganskt anordnar Djurrättsalliansen även Veganutmaningen. Det är en helt gratis mejltjänst som startar varje måndag och pågår i 28 dagar för att inspirera och hjälpa fler att välja vego. Anmäl dig här!

Mellan åren 2007 och 2018 anordnade vi även Sveriges största veganska mässa, Vegomässan, för att inspirera allätare att välja veganskt och ge vegetarianer och veganer en möjlighet att få känns sig som norm för en dag.

Följ gärna vår sida Vegonytt på Facebook för att få vegotips och vegonyheter!

Icke-djurtestat

Visste du att 80% av världen fortfarande testar kosmetika på djur i plågsamma djurförsök? Och att de allra flesta länderna tillåter djurtestning för rengöringsprodukter, trots att det finns alternativ?

Läs mer

Vardagstips

Vi kan alla göra skillnad för djuren i vår vardag genom att göra djurvänliga val. Här är några exempel på enkla saker du kan göra för djuren.

Läs mer