Djurrättsalliansen är en ideell organisation som bildades under 2005. Vi arbetar för ett samhälle som visar hänsyn, respekt och empati för alla djur.
Idén bakom Djurrättsalliansen är väldigt enkel. Djur är tänkande och kännande individer. Precis som människor kan andra djur känna bland annat smärta och glädje. Det är lika viktigt för en hund, ko eller kyckling att inte lida som det är för en människa, därför ska vi inte orsaka dem smärta. Alla individer har ett egenvärde och rätt till sina egna liv, därför ska vi inte utnyttja och döda dem. Men i dagens samhälle är det inte så. Vi människor utnyttjar andra djur för våra egna intressens skull – vi ser dem som mat, kläder, försöksobjekt och underhållning. Samtidigt som du läser det här dödas enorma mängder djur på slakterier, pälsdjursfarmer och i djurförsökslaboratorier. De lever instängda i djurfabriker, i burar på farmer och på djurparker under miserabla förhållanden. Därför finns Djurrättsalliansen – vi står alltid på djurens sida och kämpar för att utnyttjandet och dödandet av andra djur ska upphöra.
Vår vision är ett samhälle utan djurförtryck och djurutnyttjande. Vi arbetar för att öka medvetandet om utnyttjandet av djur och uppmuntrar en vegansk livsstil. Det innebär en omställning till en vegansk livsmedelsproduktion, ett avskaffande av pälsindustrin, ersätta djurförsök med djurfria modeller och att underhållning inte sker på djurs bekostnad. I vår kamp för djuren hör inte hot och våld, eller hot om våld hemma, då vi är en djurrättsorganisation där allt arbete för djuren görs genom icke-våld.
Vi arbetar med att dokumentera, avslöja och bekämpa djurförtryck.
Dokumentera
Djurrättsalliansen arbetar med att dokumentera svenska djurindustrier för att kunna visa upp djurens verklighet.
Vi dokumenterar bland annat svenska grisfabriker, minkfarmer, hönserier, mjölkgårdar, kycklingfabriker och fiskodlingar. Vi har arbetat undercover på slakterier för att få ut bilder och filmer på hur dödandet av olika djur går till och för att kunna visa upp hur djur dödas på löpande band.
Vårt första större avslöjande var 2009 då vi visade förhållandena på över 100 grisfabriker i Sverige. Ett avslöjande som många känner igen som ”Grisskandalen”. För första gången i Sverige kunde allmänheten få en omfattande inblick i den svenska grisindustrin och utnyttjandet av grisar hamnade på agendan. Sedan dess har vi regelbundet släppt ny dokumentation från den svenska grisindustrin och vårt material kan du se på vår kampanjsida Ett liv som gris.
Under ett och ett halvt års tid arbetade Djurrättsalliansen med att kartlägga den svenska pälsindustrin genom att läsa inspektionsprotokoll, miljödomar och forskningsrapporter. Vi besökte en stor del av Sveriges minkfarmer, där djurens levnadssituation dokumenterades. 2010 fick vår dokumentation stor uppmärksamhet i media och vi kunde visa upp en bild av Sveriges minkfarmer som aldrig tidigare beskådats. Vår dokumentation från svenska minkfarmer finns på kampanjsidan Sveket mot minkarna.
Vi har avslöjat hur kalkonerna på Ingelsta kalkon lever, ett företag som sade sig sätta ”etik och djuromsorg i främsta rummet”. Vårt material visade istället trängsel, smuts, skadade, sjuka och döda fåglar – långt ifrån den idyll som Ingelsta kalkon själva målar upp. Se kalkonernas verklighet här.
Djurrättsalliansen infiltrerade och avslöjade även det nätverk av människor som utför sexuella övergrepp mot djur i Sverige, en undersökning som fick stort genomslag i media och pressade dåvarande landsbygdsministern att lova folket ett förbud. Detta ledde i sin tur fram till att det i är olagligt med sexuella övergrepp mot djur i Sverige.
Avslöja
Vårt arbete för djuren, våra undersökningar och avslöjanden har resulterat i stor mediauppmärksamhet under årens lopp. Vi anser att det är viktigt att visa upp hur verkligheten för djuren faktiskt ser ut, bakom stängda dörrar, höga staket och djurindustriernas propaganda och förskönande reklam. Allmänheten har rätt att få se hur djurindustrierna fungerar och hur djur lever och dör för att bli olika produkter för att därefter har möjlighet att göra ett val att stödja det eller inte. Läs mer om vårt arbete med att dokumentera och avslöja här.
Efter våra framgångsrika djurförsökskampanjer under 2019 blev vi även nominerade till ett internationellt pris – The Lush Prize.
Bekämpa
Djurrättsalliansen arrangerar demonstrationer, flygbladsutdelningar, föreläsningar, infobord, provsmakningar, filmvisningar och andra aktiviteter. Vi försöker göra människor medvetna om hur djur utnyttjas i dagens samhälle och hur de kan förändra djurens situation genom att ändra sin egen livsstil. Vi försöker skapa en opinion som kan påverka samhället i en positiv riktning för djuren. Här kan du läsa mer om hur du kan bli aktiv och engagera dig för djuren.
Djurrättsalliansen fokuserar på fyra huvudsakliga arbetsområden: djur i livsmedelsindustrin, djur som utnyttjas för kläder, djurförsök och djur inom underhållning. Vi arbetar även med flera andra frågor i mån av tid som till exempel djuromplacering och med att rädda enskilda individer. Bland annat lyckades vi rädda och omplacera de 243 chinchillor som levde på Sveriges sista chinchillafarm för pälsproduktion. Läs mer om detta och våra andra segrar här.
Genom att granska djurindustrierna och skapa medvetenhet om djurens situation, stå upp för djuren i media och i samhällsdebatten, satsa på utåtriktat arbete och få allt fler att ställa sig på djurens sida och engagera sig för dem – ifrågasätter vi dagens djursyn och det djurutnyttjande vi menar ska upphöra. Hittills har vi vunnit många segrar för djuren och fler ska det bli. Djurrättsalliansen kommer kämpa för djurens rättigheter tills den dag alla djur har rätt till sina egna liv och får finnas till för sin egen skull.
Djurrättsalliansen är stolta över att att ha Philip Wollen som ambassadör. Han är en australisk filantrop och grundare av Winsome Constance Kindness Trust och Citibanks tidigare vice ordförande. Philip Wollen är väldigt engagerad i djurrättsfrågor och har tidigare bidragit ekonomiskt till Djurrättsalliansen i samband med att vi lyckades rädda 243 chinchillor från Sveriges sista chinchillafarm för pälsproduktion i Sverige. Att vara ambassadör för oss är ett sätt att hjälpa oss att nå ut bredare och det är ett ideellt heders- och förtroendeuppdrag.
Ta kontakt med oss:
Mail: [email protected]
Tel: 072-300 39 00