Kläder

Päls från viltfångade djur

Varje år fångas och dödas uppskattningsvis 10 miljoner djur i naturen för sin päls. De fångas då bland annat med bensaxar. Dessa fällor är olagliga i Sverige, men pälsen från djur som fångas i bensaxar importeras och säljs i Sverige. Bensaxarna har stålfällor som klämmer tag om djurens ben och går in i köttet. Djuren sitter fast utan särskilt stora möjligheter att ta sig loss. Många djur försöker förgäves att tugga av sig benet i desperata försök att komma loss. I deras kamp att komma loss får de många gånger andra skador, som exempelvis brutna ben och tänder. De genomlider även blodförlust, chock, uttorkning, frostskador och attacker av rovdjur. De djur som fångats i en fälla kan få vänta länge innan jägaren kommer och då väntar enbart döden. Smärtan och stressen djuren känt då de försökt fly gör dem allt svagare och när de väl dödas är det oftast genom att klubbas eller kvävas ihjäl. För att inte skada pälsen skjuts inte djuren.

Bland annat prärievargar fångas med bensaxar i naturen och efter att de dödats används deras päls bland som pälsdetaljer och pälskragar på jackor, exempelvis Canada Goose.

Päls

Pälsindustrin innebär att djur föds upp och dödas enbart för att vi människor vill bära deras päls. I Sverige finns fortfarande minkfarmer, där djuren lever i små nätburar innan de…

Läs mer

Pälsfri handel

Djurrättsalliansen arbetar med att påverka företag att bli pälsfria i första hand genom dialog, men även i form av kampanjer och protester.
Sedan början av 2000-talet har de flesta av landets butikskedjor och många enskilda klädbutiker och klädmärken valt att hålla sina butiker och produkter helt fria från äkta päls.

Läs mer

Pälsindustrin globalt

85% av all päls kommer från djur uppfödda på pälsdjursfarmer. Närmare 50 miljoner djur som minkar, rävar, mårdhundar, kaniner och chinchillor dödas varje år efter ett kort liv i en bur på en pälsdjurfarm för att bli en del av en päls eller en pälsdetalj.

Läs mer

Pälsindustrin i Sverige

Pälsindustrin innebär att djur föds upp och dödas enbart för att bli kläder åt människor. I Sverige utgörs industrin av minkfarmer, där omkring en miljon minkar föds upp och dödas varje år.

Läs mer

Skinn, ull, dun och silke

Miljontals djur dödas varje år inom modeindustrin och utöver pälsindustrin utnyttjas djur för bland annat deras skinn, ull, dun och silke. Många kanske inte tänker på eller blundar för de livsöden som ligger bakom de klädesplagg och accessoarer en konsumerar.

Läs mer