Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Under hösten fick allmänheten en inblick i delar av svensk kycklingindustri som aldrig tidigare visats. Filmer, tagna genom att Djurrättsalliansen arbetade undercover på två av de största företagen i branschen, visade djur som plågades och levde under miserabla förhållanden. Det ena granskade företaget var Aviagen, som är störst på avelsarbete både i Sverige och globalt. Uppdrag gransknings program ”Kycklingens pris” baserades på vårt filmmaterial inifrån företagets djurstallar i Skåne. Det andra företaget där Djurrättsalliansen tog anställning och filmade med dolda kameror var ett av Kronfågels kläckerier, som även det ligger i Skåne. TV4 Nyheterna var först med att visa de brutala scenerna där dagsgamla kycklingar klämdes ihjäl och åt på varandra.

Avslöjanden väckte starka reaktioner hos både allmänheten och experter. Men trots de uppdagade missförhållandena och djurskyddsbrotten har länsstyrelsen i Skåne inte agerat. Efter det att filmerna offentliggjordes och fick stor spridning i medierna har länsstyrelsen inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

– Det vore rimligt att ansvarig kontrollmyndighet agerar när djurplågeri avslöjas. Men samtidigt kan länsstyrelsen inte sätta stopp för det här djurplågeriet, då en stor del av det som kycklingarna utsätts för och som vi har kunnat exponera sker helt lagligt. Vad som krävs för att få till en förändring för djuren är att vi människor slutar utnyttja och döda dem. Därför är det viktigt att vi fortsätter visa och uppmärksamma djurens livsöden i djurindustrierna så att fler och fler tar ställning för djuren och slutar se dem som mat, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Under 2023 dödades över 109 miljoner kycklingar i Sverige för att bli mat. Det visar Jordbruksverkets slaktstatistik som Djurrättsalliansen årligen granskar. För att kunna föda fram alla kycklingar består industrin av flera generationer med så kallade avelsdjur. Avelsföretag föder fram och håller dessa avelsdjur och störst i hela världen är Aviagen. Företagets svenska del, Aviagen Swechick, har i princip monopol på hela den svenska marknaden; hönorna och tupparna på företagets gårdar i Skåne är mor- och farföräldrar till nästan alla de kycklingar som blir mat, bland annat under märken som Kronfågel och Guldfågeln. Genom export förser Aviagen Swechick även flera andra länders kycklingindustrier med avelsdjur. Här under kan du se Djurrättsalliansens filmmaterial från Aviagen Swechick som visar under vilka miserabla förhållanden avelsdjuren lever och dödas.

 

Det kläckeri där Djurrättsalliansen arbetat och filmat heter Swehatch AB. På företagets anläggningar kläcks kycklingar som sedan föds upp under varumärket Kronfågel, för att till slut hamnar på konsumenternas tallrikar. Swehatch är dotterbolag till Kronfågel AB och tillsammans ingår de i koncernen Scandi Standard. De 55 miljoner kycklingar som Kronfågel dödat på ett år kläcks på något av Swehatch två kläckerier, varav det som Djurrättsalliansen arbetat på ligger i Skåne. Se materialet från Kronfågels kläckeri här under.

– Filmerna visar vad kycklingarna som vi människor äter tvingas genomlida sin första stund i livet. Vi hoppas att många känner precis som vi, att det är fel att utsätta kännande och tänkande individer för detta. Jag tror att många känner en enorm maktlöshet inför de orättvisor vi ser i vår omvärld i dag, men när det kommer till hur djuren behandlas kan vi var och en enkelt göra något för att inte vara delaktiga i djurplågeriet, och det är att sluta äta djur och välja växtbaserat, säger Malin Gustafsson.

 

Vad du kan göra:

  • Välj vego – ät inte kyckling, andra djur eller animaliska produkter! Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. Det är en helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig  här. Det finns även många andra ställen att hitta inspiration och massvis med fantastiska vegorecept, exempelvis matmagasinet VEGO och bloggen Jävligt gott.
  • Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare och hjälp oss fortsätta göra liknande avslöjanden. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Djurrättsalliansen får inte några statliga bidrag utan är helt beroende av privatpersoners gåvor. Stort tack för ditt stöd, tillsammans gör vi skillnad för djuren!
  • Dela våra avslöjanden och nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet. Följ oss gärna på  Facebook  och Instagram.
  • Tipsa oss: har du information eller material som du tror kan vara värdefullt för oss, eller kan du tänka dig att vara delaktig i att avslöja djurindustrier genom att arbeta undercover – ta kontakt med oss:
    Mail: [email protected]
    Tel: 072-300 39 00
  • Engagera dig för djuren! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och en kan engagera sig själv eller tillsammans med andra.
Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer