Köttindustrin

Avslöjande: Misär på Kronfågels kläckeri

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut. De slungas runt i en maskin, sprutas ut på rullband, äter på varandra, kläms mellan backar och lämnas att plågas i timmar. 

Reaktionerna har varit starka efter att Djurrättsalliansen arbetat undercover och offentliggjort filmer  från det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Materialet, som även visades i Uppdrag gransknings program Kycklingens pris, avslöjar hur avelshönor- och tuppar lever under miserabla förhållanden, hålls på svältdiet och avlivas utan bedövning. 

Idag exponerar Djurrättsalliansen ytterligare en dold del av kycklingbranschen: ett av Kronfågels två kläckerier, där hundratusentals kycklingar kan kläckas på en dag. För att kunna dokumentera hur kycklingarnas första dag i livet ser ut har Djurrättsalliansen även i detta fall tagit anställning och filmat med dolda kameror. 

Filmerna, som idag även publiceras av TV4, visar bland annat hur kycklingar slungas omkring på rullband i en gigantisk maskin, kläms till döds och hanteras som livlösa ting. Skadade och sjuka kycklingar lämnas i backar där de äter på andra kycklingars inre organ. 

– Filmerna visar vad kycklingarna, som vi människor äter, tvingas genomlida sin första stund i livet. Vi hoppas att många känner precis som vi, att det är fel att utsätta kännande och tänkande individer för detta. Jag tror att många känner en enorm maktlöshet inför de orättvisor vi ser i vår omvärld i dag, men när det kommer till hur djuren behandlas kan vi var och en enkelt göra något för att inte vara delaktiga i djurplågeriet, och det är att sluta äta djur, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Företaget där Djurrättsalliansen arbetat och filmat heter Swehatch AB. På företagets anläggningar kläcks kycklingar som sedan föds upp under varumärket Kronfågel, för att tillslut hamna på konsumenternas tallrikar. Swehatch är ett dotterbolag till Kronfågel AB och tillsammans ingår de i koncernen Scandi Standard. De 55 miljoner kycklingar som Kronfågel slaktar på ett år kläcks på något av Swehatch två kläckerier, varav det som Djurrättsalliansen arbetat på ligger i Skåne.

 

Kycklingar åt på varandra
På kläckeriet är det noga uträknat när kycklingarna ska kläckas. I så kallade kläckrum står staplar av vita plastbackar som är fyllda med ägg. I varje back ligger 150 ägg och i varje stapel finns över 2000 ägg. När kycklingarna kläcks fylls plastbackarna av små, gula, duniga kycklingar. Efter kläckning körs de ut i en hall där de hälls ut på ett rullband och åker genom en sorteringsmaskin. Maskinen avlägsnar de tomma äggskalen och vid ett rullband sitter personal och sorterar bort avvikande, sjuka, skadade och döda djur. De läggs ner i backar för att senare gasas ihjäl. Personen från Djurrättsalliansen som arbetade undercover blev vittne till hur de utsorterade kycklingarna rutinmässigt lämnades i flera timmar, någonting som är olagligt i Sverige – svårt sjuka och skadade djur ska få vård eller avlivas “omedelbart”.

– Levande kycklingar tvingades stå på döda och kycklingar åt av andras inälvor. Det var rutin att dessa djur blev liggande i timmar istället för att avlivas omgående. De måste lidit enormt och det var fruktansvärt att se, berättar personen som Djurrättsalliansen har valt att hålla anonym. 

I slutet av sorteringsmaskinen sprutas kycklingarna ut i nya plastbackar som sätts på varandra i staplar. Därefter placeras de i ett lastrum i väntan på djurtransporter som kör kycklingarna till uppfödningsgårdarna. Under sin första dag på kläckeriet får djuren varken mat eller vatten. 

 

“Ett industriellt inferno”
Allt på kläckeriet sker i en mycket hög hastighet. “Spill” i form av döda kycklingar tillhör vardagen. 

– Det var en väldigt vårdslös hantering. När nykläckta kycklingar skulle sorteras och forslas genom maskinen var det djur som föll ner på golvet. Kycklingar blev ihjälklämda av backar på golvet och vi gick runt bland dem tills det skulle städas, berättar personen som arbetade undercover.

I naturligt tillstånd skulle kycklingarna tillbringat sin första tid i livet under sin mammas vingar. De är starkt präglade på att följa hönan för att få värme och skydd och för att lära sig vad som är ätbart och vad som är farligt. Men i industrin är alla kycklingar föräldralösa.

– De möter världen i ett industriellt inferno och hanteras som produkter. Sedan skickas de till djurfabriker där tiotusentals kycklingar dumpas på samma golv. Där växer de i raketfart i några få veckor innan de brutalt dödas och slutligen hamnar på människors tallrikar. Har vi människor bara empatin och viljan kan vi sätta stopp för det här systematiska djurplågeriet och det gör vi genom att stänga ner djurindustrierna för gott, säger Malin Gustafsson. 

Anledningen till att Djurrättsalliansen granskat kläckerierna är att i princip alla kycklingar som kläcks i Sverige för att bli mat – över 100 miljoner årligen – genomlider den här industriella hanteringen, och det saknas insyn i hur kläckningen går till.

– På kycklingföretagens hemsidor nämns i princip bara att kycklingar kläcks. Inga bilder eller filmer finns som visar hur det faktiskt går till. Nu finns de här filmerna, så att var och en av oss kan fatta ett välgrundat beslut om vi vill vara en del av att djur behandlas så här eller inte, säger Malin Gustafsson. 

De kycklingar som syns i filmmaterialet tillhör hybriderna Ross 308 samt Ranger Gold, som är en så kallad “långsamväxande” hybrid. Båda hybriderna är framtagna av Aviagen, det företag som Djurrättsalliansen avslöjande i början av november. Utöver Kronfågel säljer Swehatch även kycklingar till bland annat Knäreds kyckling, Bjärefågel och Atria. 

Här kan du se TV4:s inslag om vårt nya avslöjande av Kronfågels kläckeri.
Här  kan du se Efter fems inslag om avslöjandet.
Här  kan du ta del av Djurrättsalliansens tidigare granskning av avelsdjuren i kycklingindustrin.
Här  kan du läsa mer om hur kycklingindustrin fungerar.
Here you will find our news text in English.

Kycklingar på rullbandet där personal sorterar ut skadade, sjuka och döda. Foto: Djurrättsalliansen

 

Vad du kan göra:

  • Välj vego – ät inte kyckling, andra djur eller animaliska produkter! Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. Det är en helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig  här. Det finns även många andra ställen att hitta inspiration och massvis med fantastiska vegorecept, exempelvismatmagasinet VEGO och bloggen Jävligt gott.
  • Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare och hjälp oss fortsätta göra liknande avslöjanden. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Djurrättsalliansen får inte några statliga bidrag utan är helt beroende av privatpersoners gåvor. Stort tack för ditt stöd, tillsammans gör vi skillnad för djuren!
  • Dela våra avslöjanden och nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet. Följ oss gärna på  Facebook  och Instagram.
  • Tipsa oss: har du information eller material som du tror kan vara värdefullt för oss, eller kan du tänka dig att vara delaktig i att avslöja djurindustrier genom att arbeta undercover – ta kontakt med oss:
    Mail: [email protected]
    Tel: 072-300 39 00
  • Engagera dig för djuren! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och en kan engagera sig själv eller tillsammans med andra.

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer