Köttindustrin

Enormt genomslag för avslöjandet om Kronfågels kläckeri

Den 4 december offentliggjorde Djurrättsalliansen unikt filmmaterial från Kronfågels kläckeri. TV4 publicerade bilderna, som har fått ett enormt genomslag. I medier och samhällsdebatt pratas nu om vem som bär ansvaret för misären på kläckeriet, och hur man ska lösa problemet. Men Djurrättsalliansen, organisationen som står bakom avslöjandet, tycker att den viktigaste frågan har uteblivit. 

Sedan Djurrättsalliansen publicerade smygfilmat material som visar hur kycklingar lider och behandlas vårdslöst på Kronfågels kläckeri har filmerna rullat i medierna. Bland annat har TV4 under de tre senaste dagarna haft inslag och debatter om avslöjandet på Efter fem, Nyhetsmorgon och flera nyhetssändningar (som du kan se/läsa här, här och här). Aftonbladet, SVT, Hallandsposten, Sydsvenskan, Omni och Göteborgs-Posten är bara några av alla medier som har lyft granskningen. Även norska medier har publicerat filmerna från kläckeriet.

 

En del av alla medieartiklar som avslöjandet gett upphov till de senaste dagarna.

 

”Den rimligaste frågan”
I sociala medier har avslöjandet uppmärksammats av bland annat Therése Lindgren, som har över en miljon följare, och Djurrättsalliansens film på Instagram hade efter bara två dagar över en halv miljon visningar.

– Det är fantastiskt att avslöjandet har fått så stor spridning, och att otroligt många människor nu har fått se in i en tidigare dold del av kycklingindustrin. Nu vet människor hur fruktansvärd svenska kycklingars första dag i livet ser ut, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Efter att filmerna publicerades och har engagerat tusentals har mediernas artiklar och debatter fokuserat på att hitta alternativa, mindre dåliga sätt att fortsätta föda upp och döda djur för mat på. Det har även lyfts att fler djurskyddskontroller borde göras. Men Djurrättsalliansen menar att en fråga lyser med sin frånvaro: ska vi utsätta djur för det här över huvud taget?

– Varför har vi så svårt att ställa oss den mest rimliga frågan? Antagligen är det mer bekvämt att fortsätta med våra invanda matvanor istället för att inse att det vi utsätter djuren för är en av vår tids största orättvisor. Att vi människor äter djur är en stark norm i dagens samhälle. Därför förstår jag att det kan upplevas som radikalt att förespråka att vi ska sluta äta djur. Men bara för att majoriteten i ett samhälle gör något innebär det inte att det är rätt. Vad som däremot är extremt är vad vi utsätter djuren för. Och precis som med vilken rättvisefråga som helst handlar det om att förtrycket inte borde ske alls, säger Malin Gustafsson.

Filmerna visar ”långsamväxande” kycklingar
Ett av de förslag på lösningar som lyfts i debatten är byta ut den snabbväxande kycklinghybriden Ross 308 mot en mer ”långsamväxande”. Något som även förespråkas av många djurskyddsorganisationer. Men Djurrättsalliansen håller inte med om att det skulle lösa grundproblemet, och faktum är att Djurrättsalliansens filmmaterial från kläckeriet bland annat visar en sådan hybrid.

– Vi människor har avlat fram djur som har svårt att stå på sina egna ben och som knappt ser ut som fåglar längre. Att ens använda begreppet ”långsamväxande” i det här sammanhanget är absurt. Det är fortfarande djur som är framavlade att växa extremt fort för att producera stora mängder kött. Hela kedjan i kycklinginustrin är det grundläggande problemet, det vill säga det lidande och de övergrepp som djur utsätts för från födsel till död. Det är naivt att tro att små eller enskilda regleringar kommer göra någon skillnad. Vi måste ha förmågan att sätta djurens intressen före våra egna, säger Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansen fortsätter lyfta frågan om en lösning som faktiskt skulle göra skillnad. Organisationens talesperson skrev till exempel i DN den 4 december: ”Genom åren har vi i Djurrättsalliansen avslöjat det ena missförhållandet efter det andra inom djurindustrierna. Vi vet att det inte handlar om undantag. Tvärtom. Det här är resultatet av att vi människor tycker oss ha rätten till djurens kroppar och föder upp dem i en vinstdrivande industriell produktion. Ett systematiskt djurplågeri för att vi så gärna vill behålla våra invanda matvanor. Men om vi lyfter blicken en aning kan vi se någonting annat – det går att välja en annan väg. Det går att använda klumpen i magen som en kompass mot verklig förändring. För att den förändringen ska ske krävs två saker: respekt för djur och en omställning till en vegetabilisk livsmedelsproduktion.” 

Kronfågels lögner
I TV4:s första inslag om Djurrättsalliansens filmer sade Kronfågels vd att djurplågeriet hade uppstått på grund av ett tillfälligt produktionsstopp, eller att en enskild anställd gjort fel. Djurrättsalliansen vet att detta är lögner:

– Det är ingenting annat än dåliga och innehållslösa ursäkter. Filmerna visar inte ett enskilt tillfälle eller vad en enskild medarbetare gör utan vad djuren rutinmässigt utsattes för under den period vi arbetade på kläckeriet. Det är så här det fungerar när djuren i kycklingindustrin kläcks, säger Malin Gustafsson.

Kronfågels kläckeri, filmat med dolda kameror. Foto: Djurrättsalliansen

 

”Utsorterade” kycklingar, som lämnades att plågas på Kronfågels kläckeri. Foto: Djurrättsalliansen

 

Vad du kan göra:

  • Välj vego – ät inte kyckling, andra djur eller animaliska produkter! Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. Det är en helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig  här. Det finns även många andra ställen att hitta inspiration och massvis med fantastiska vegorecept, exempelvismatmagasinet VEGO och bloggen Jävligt gott.
  • Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare och hjälp oss fortsätta göra liknande avslöjanden. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Djurrättsalliansen får inte några statliga bidrag utan är helt beroende av privatpersoners gåvor. Stort tack för ditt stöd, tillsammans gör vi skillnad för djuren!
  • Dela våra avslöjanden och nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet. Följ oss gärna på  Facebook  och Instagram.
  • Tipsa oss: har du information eller material som du tror kan vara värdefullt för oss, eller kan du tänka dig att vara delaktig i att avslöja djurindustrier genom att arbeta undercover – ta kontakt med oss:
    Mail: [email protected]
    Tel: 072-300 39 00
  • Engagera dig för djuren! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och en kan engagera sig själv eller tillsammans med andra.
Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer