Visar djurens verklighet

Dokumenterar och avslöjar

Djurrättsalliansen arbetar med att dokumentera svenska djurindustrier för att kunna visa upp och avslöja djurens verklighet. 

Vi dokumenterar bland annat svenska grisfabriker, minkfarmer, hönserier, mjölkgårdar, kycklingfabriker och fiskodlingar. Vi har arbetat undercover på slakterier för att få ut bilder och film på hur dödandet av olika djur går till och för att kunna visa upp hur djur dödas på löpande band.

Vårt första större avslöjande var 2009 då vi visade förhållandena på över 100 grisfabriker i Sverige. För första gången i Sverige kunde allmänheten få en omfattande inblick i den svenska grisindustrin. Läs mer på Ett liv som gris. Under ett och ett halvt års tid arbetade Djurrättsalliansen med att kartlägga den svenska pälsindustrin genom att läsa inspektionsprotokoll, miljödomar och forskningsrapporter. Vi besökte en stor del av Sveriges minkfarmer, där djurens levnadssituation dokumenterades. 2010 fick vår dokumentation stor uppmärksamhet i media och vi kunde visa upp en bild av Sveriges minkfarmer som aldrig tidigare beskådats. Läs mer på Sveket mot minkarna. Vi har avslöjat hur kalkonera på Ingelsta kalkon lever, ett företag som sade sig sätta ”etik och djuromsorg i främsta rummet”. Vårt material visade istället trängsel, smuts, skadade, sjuka och döda fåglar – långt ifrån den idyll som Ingelsta kalkon själva målar upp.

Djurrättsalliansen infiltrerade och avslöjade även det nätverk av människor som utför sexuella övergrepp mot djur i Sverige, en undersökning som fick stort genomslag i media och pressade dåvarande landsbygdsministern att lova folket ett förbud. Idag är sexuella övergrepp mot djur olagligt i Sverige.

Vårt arbete för djuren, våra undersökningar och avslöjanden har resulterat i stor mediauppmärksamhet under årens lopp. Vi anser att det är viktigt att visa upp hur verkligheten för djuren faktiskt ser ut, bakom stängda dörrar, höga staket och djurindustriernas propaganda och förskönande reklam. Allmänheten har rätt att få se hur djurindustrierna fungerar och hur djur lever och dör för att bli olika produkter, för att därefter har möjlighet att göra ett val att stödja det eller inte.

Djurfabriken

2015 lanserade Djurrättsalliansen hemsidan djurfabriken.se. Under flera års tid har Djurrättsalliansen samlat in filmmaterial från svenska djurindustrier. Vi har besökt djurfabriker och arbetat på slakterier för att kunna dokumentera hur djur lever och dör inom svensk livsmedelsindustri. Materialet på hemsidan är helt unikt.

Läs mer

Övriga avslöjanden

Se dokumentation från några av våra uppmärksammade avslöjanden.

Läs mer