Djurrätt

Nytt avslöjande: Innanför väggarna på ett svenskt KRAV-slakteri

Grisar som sparkas, slås med kedjor och stampas i ansiktet. Grova djurskyddsbrott samt helt lagligt våld och dödande. Djurrättsalliansens unika filmmaterial, fångat med dold kamera, visar vad djuren utsätts för på ett svenskt KRAV-slakteri när personalen tror att ingen ser på.

Djurrättsalliansen kan nu avslöja grova djurskyddsbrott på ett svenskt KRAV-slakteri – Rögla slakteri AB. Filmerna, som är tagna med en dold, monterad kamera, visar hur levande grisar sparkas, slås med kedjor och blir stampade i ansiktet. Utöver detta extrema våld visar filmerna även på en rad andra grova brott mot både djurskyddslagen och EU-förordningen. 

– Enorma mängder djur föds upp och dödas för att hamna på människors tallrikar. Vi tycker att det är viktigt och nödvändigt att deras livsöden berättas. Livsmedelsindustrin och slakterierna själva visar inte upp hur dödandet går till och det går helt enkelt inte att granska och få insyn i vad djuren utsätts för på slakterierna när personalen tror att ingen ser på. Av den anledningen har vi gjort avvägningen och tagit beslutet att sätta upp dolda kameror, för det är enda sättet att kunna visa de våldshandlingar som djuren utsätts för, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

2016 anmäldes och dömdes slakteriet för brott mot djurskyddslagen då länsstyrelsen och livsmedelsverket bland annat uppmärksammat att djuren inte var tillräckligt bedövade under slakten. Detta berodde på att det tog lång tid mellan bedövning och avblodning. Enligt de rekommendationer som finns ska man efter bedövningen med elektricitet inom 20 sekunder avbloda djuret, det vill säga skära upp blodkärl i djurets hals. Om det tar längre tid kan djuret få tillbaka medvetandet. På slakteriet i fråga tog det cirka 60 sekunder från det att djuren bedövades tills halsen skars upp, vilket länsstyrelsen bedömde var en mycket lång tid och orsakade djuren allvarligt lidande. Därför förbjöds slakteriet att bedriva slakt på detta sätt, men kunde ändå fortsätta sin verksamhet.  

Djurrättsalliansens filmmaterial, som är inspelat under fyra dagar i december 2020 (samt flera dygn i april och augusti 2019) visar samma djurskyddsbrott som länsstyrelsen tidigare stängt ner slakteriet för, fast betydligt grövre. Filmerna visar att det på KRAV-slakteriet är rutin att en ensam person bedövar och avblodar flera djur åt gången, vilket inte är tillåtet enligt EU-förordningen. Detta medför också att det ofta tar flera minuter, ibland över tio, från det att djuren får elbedövning till dess att deras halsar skärs upp. Personalen kontrollerar inte heller att djuren är bedövade, de lämnas ensamma under avblodningen, elpåfösare används när det ej är tillåtet och personalen visar tydligt hur de själva är osäkra på bedövningen, när de gör om den mitt under avblodningen. 

– Våra filmer visar grova lagbrott men även såsom slakt i grund och botten går till. Ordet slakt målar inte upp den brutala våldshandling som dödandet av andra djur faktiskt är. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten. Man reagerar troligtvis på hur brutalt och fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden. Och reagerar man på det vårt material visar bör man helt enkelt inte äta kött, säger Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansen kan nu, med hjälp av filmer från en dold kamera, visa djurens verklighet på ett svenskt KRAV-slakteri. Foto: Djurrättsalliansen

Länsstyrelsen som anmälde slakteriet för brott mot djurskyddslagen – vilket de dömdes för –  har inte gjort en enda kontroll på slakteriet sedan maj 2016. 

Filmmaterialet visar även hur en inspektör från Kiwa – det företag som har KRAV-certifierat slakteriet – under en kort tid kontrollerar slakten. Då ser man hur slaktaren plötsligt ändrar rutiner, tar ett djur i taget och arbetar snabbare. Så fort Kiwas inspektör har lämnat rummet går han tillbaka till att bryta mot djurskyddslagen.  

– Detta är ett starkt bevis på att de djurskyddsbrott och det våld mot djuren som vårt material visar, inte hade kunnat uppdagas på annat sätt än med den metod vi nu tagit till, då slakteripersonalen uppenbart ändrar rutiner när de vet att de är kontrollerade. Det visar att kontrollsystemet inte fungerar och som privatperson kan du faktiskt aldrig veta vad det djur du lägger på tallriken faktiskt har fått genomlida. När det här materialet visas i medierna kommer man “varna känsliga tittare” för de våldsamma bilderna och sociala medier kommer täcka över dem på grund av våldsamt innehåll. Att vi inte ens kan se hur vår så kallade “mat” blir till, för att det är för våldsamt, borde säga tillräckligt för att man ska förstå hur fel det vi gör mot djuren är. Det finns inget djurvänligt kött, säger Malin Gustafsson.

Här kan ni se TV4-nyheternas inslag om vår granskning.

Här kan ni se Aftonbladets rapportering om avslöjandet.

Som en konsekvens av vår granskning kom beskedet två dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes att det uppmärksammade KRAV-slakteriet stänger ner.Läs mer här. 

Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

KRAV-slakteriet har tidigare dömts för brott mot djurskyddslagen, och Djurrättsalliansens nya film visar att samma brott fortfarande begås på slakteriet – men i betydligt grövre skala. Foto: Djurrättsalliansen

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer