Äggindustrin

Enormt genomslag för avslöjande av äggproducent

I torsdags offentliggjorde Djurrättsalliansen en film där hönor plågas ihjäl hos Sveriges största äggproducent, CA Cedergren. I filmen slås hönorna med påkar, kläms i en dörr och kastas levande i en container. Vårt avslöjande har fått ett enormt genomslag och alla de största medierna har rapporterat om det. SVT var först med att gå ut med nyheten, och strax därefter kom artiklar i bland annat Kvällsposten, Aftonbladet, Kalmarposten, Barometern, Omni, Svenska Dagbladet, Foodmonitor, Nyheter24, och inslag på TV4 och P4 Kalmar. Även TT och Ekot har uppmärksammat filmmaterialet.

Länsstyrelsen blev ”chockad av bilderna” i vår film, och valde att lämna ärendet vidare till polisen.  Ägaren av äggföretaget var tidig med att skylla djurplågeriet på ett ”städbolag”, och sade att bolaget nu har blivit uppsagt.

– Eftersom CA Cedergren inte vill redovisa vilket bolag det i så fall skulle vara är det omöjligt att veta om uppgiften att det inte skulle vara deras egen personal ens stämmer, sade Djurrättsalliansen talesperson Hanna Gisslén, till nättidningen Anlib.

I Expressen TV fick vi möjlighet att utveckla vad vi anser om CA Cedergrens ursäkt:

– Det är absolut ingen ursäkt, oavsett vem som har gjort det har det hänt. Och även om de skulle ha sagt upp det påstådda företaget som utförde just det som syns på vår film betyder inte det att hönorna inte kommer dödas på företaget i framtiden, bara att någon annan kommer göra det. Det här är Sveriges största äggproducent och det är ingen slump att vi blev vittnen till det här. Detta inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld. I den svenska äggindustrin lever nästan nio miljoner hönor. När de är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas. Antingen gasas de ihjäl i djurstallarna, får halsen uppskuren och förblöder på slakterier eller dödas på andra brutala sätt som det vi nu blev vittnen till och lyckades fånga på film. Men faktum är att inga hönor överlever äggindustrin, de dödas, bara för att vi människor vill äta ägg, sade Hanna Gisslén.

Här nedan kan du se vår film när personal på Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, plågar ihjäl hönor:

VAD DU KAN GÖRA:

🐔Lev djurvänligt – ät inte ägg. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra individer för att leva. Se hönorna som de fåglar de är med rätt till sina egna liv – inte äggmaskiner. Vill du ha hjälp, tips och pepp på vägen? Kolla in Veganutmaningen som är en gratis mejltjänst för att inspirera fler att leva djurvänligt. Under 28 dagar får du som deltagare recept, fakta, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp! 

🐔Sprid nyheten och vår övriga dokumentation från äggindustrin och hjälp oss att få fler människor att få upp ögonen för det djurplågeri äggindustrin innebär. Tillsammans gör vi skillnad för djuren och skapar en mer etisk värld för alla som lever här. På den här sidan hittar du mer information och material från svensk äggindustri. 

🐔Hjälp oss fortsätta granska och avslöja svenska djurindustrier och göra skillnad för djuren genom att stödja vårt arbete. Bli månadsgivare, stödmedlem eller skänk en gåva här

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer