Äggindustrin

Avslöjande: “Frigående” hönor plågas ihjäl hos Sveriges största äggproducent

En arbetare sätter en höna i en dörröppning och slår igen dörren med full kraft. När den öppnas igen flaxar hönan runt på marken och är fortfarande vid liv när hon kastas i en container. Andra hönor slås upprepade gånger med påkar. Djurrättsalliansen offentliggör idag nytaget filmmaterial som visar fruktansvärda scener vid landets största hönseri. 

Sveriges största äggproducent, CA Cedergren utanför Mönsterås, säljer ägg från så kallade frigående hönor. Företaget har tillstånd att hålla nästan två miljoner hönor, och varje dag skickas 1,2 miljoner ägg ut till bland annat ICA och Coop. Äggen säljs bland annat under namnet Lantägg.

Hönorna i äggindustrin avlas och manipuleras med ljus för att lägga så många ägg som möjligt. Efter cirka ett och ett halvt år är deras kroppar slitna och de anses vara “uttjänta” och slaktas för att bytas ut mot nya hönor. En del hönserier dödar hönorna genom att gasa ihjäl dem i djurstallet. Hos CA Cedergren packas hönorna i lådor och skickas till ett slakteri. I varje stall hos det aktuella företaget finns upp till 91 000 hönor. Djurtransporterna får inte med sig alla hönor som ryms i ett stall och kvar blir en del  individer som företaget måste göra sig av med innan byggnaden tvättas och en ny omgång hönor ska sättas in. 

 

Chockerande filmer visar hur hönor plågas till döds

I slutet av juni blev två personer från organisationen Djurrättsalliansen vittnen till det brutala våld som de kvarlämnade hönorna utsätts för på CA Cedergren. I en sekvens syns hur en av arbetarna sätter en höna i en dörröppning och slår igen dörren med full kraft. När dörren öppnas igen flaxar hon runt på marken, plockas upp och kastas i en container. En arbetare går fram till containern och slår i den med en påle upprepade gånger medan hönan fortsätter skrika, till slut tystnar hon och slagen upphör. De smygfilmade klippen visar även hur arbetare slår hönor med träpåkar upprepade gånger, mellan slagen hörs skrik.

– Hönornas skrik var det värsta jag hört, ren och skär dödsångest. Hönorna levde fortfarande när de kastades i en container och vi såg hur de försökte ta sig ur den men inte orkade efter alla slag. Det var chockerande att se hur någon kan utsätta andra individer för sådan enorm grymhet, säger Hanna Gisslén, ett av vittnena till händelsen.

 

Malin Gustafsson, som också var på plats, menar att det inte är någon slump att händelsen fångades på film. 

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att det här inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld. Att hönor dödas är rutin och det sker hela tiden. I den svenska äggindustrin lever nästan nio miljoner hönor. När de är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas. De gasas ihjäl i djurstallarna, får halsarna uppskurna och förblöder på slakterier eller dödas på det brutala sätt som vi nu blev vittnen till. Oavsett hur dödandet än sker är det ingenting annat än oetiskt. Vi valde att dokumentera vad djuren utsätts för hos Sveriges största äggproducent, för om människor får se djurens fruktansvärda verklighet kan de ta ställning genom att sluta äta ägg – bara på så vis kan vi få slut på våldet och dödandet, säger hon.

Med påkar slår personalen om och om igen på de försvarslösa fåglarna på marken. Foto: Djurrättsalliansen

 

Äggen säljs under namnet Lantägg 

Sedan januari 2020 säljer och marknadsför Dava Foods de ägg som CA Cedergren producerar och förpackar. I Sverige säljs Dava Foods ägg under namnet Lantägg. Sedan samarbetet påbörjades har Lantägg 45-50 procent av marknaden av ägg från hönor “frigående inomhus” i Sverige. 

– Vad ser människor framför sig när de hör orden ”frigående” och ”lantägg”? Antagligen inte ett enormt industrikomplex med över en miljon hönor som trängs i smutsiga, illaluktande, högljudda stallar. Många människor tar idag ställning mot burägg, men frigående innebär bara en annan typ av bur, det är ingen miljö som en höna någonsin skulle välja. Branschen har lyckats ge sken av att så kallat “frigående” är bättre, men dess enda syfte är att utnyttja kännande individer, säger Hanna Gisslén.

Filmmaterialet visar hur en höna kläms i en dörr. Foto: Djurrättsalliansen

 

Frigående innebär ingen frihet

I djurstallarna tvingas hönorna dela ett begränsat utrymme med tiotusentals andra. I naturen lever hönor i små flockar. I den myllrande fabriksmiljön är det svårt för hönorna att skapa sociala relationer. Äggproduktionen är extremt krävande för hönornas kroppar. Många hönor drabbas av sjukdomar som äggledarinflammation vilket ofta leder till döden. På Djurrättsalliansens sida Äggfabriken kan du ta del av filmmaterial som visar hönserier med frigående system och läsa mer om äggindustrin.

 

Ingen överlever äggindustrin

Efter att ha levt under miserabla förhållanden dödas hönorna. En del hönor dödas på så vis Djurrättsalliansen nu har kunnat avslöja – andra gasas ihjäl eller dödas på slakterier. Djurrättsalliansen har arbetat undercover på svenska slakterier och på vår sida Dödsfabriken kan du ta del av vårt material som visar hur fåglar dödas i Sverige. Djurrättsalliansen har tidigare offentliggjort bilder och filmer från flera hönserier i Sverige och även det företag som föder upp en stor del av alla värphönor i landet. Här hittar du mer material och information. Nya värphönor föds ständigt upp för att fylla hönserierna. Deras bröder blir inte ens en dag gamla. Då tuppar inte lägger några ägg är de värdelösa för industrin och dödas därför direkt efter födseln. Tusentals tuppkycklingar dödas varje dag i Sverige – oavsett uppfödningssystem som KRAV, frigående eller burar. 

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐔Lev djurvänligt – ät inte ägg. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra individer för att leva. Se hönorna som de fåglar de är med rätt till sina egna liv – inte äggmaskiner. Vill du ha hjälp, tips och pepp på vägen? Kolla in Veganutmaningen som är en gratis mejltjänst för att inspirera fler att leva djurvänligt. Under 28 dagar får du som deltagare recept, fakta, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp! 

🐔Sprid den här nyheten och vår övriga dokumentation från äggindustrin och hjälp oss att få fler människor att få upp ögonen för det djurplågeri äggindustrin innebär. Tillsammans gör vi skillnad för djuren och skapar en mer etisk värld för alla som lever här. På den här sidan hittar du mer information och material från svensk äggindustri. 

🐔Hjälp oss fortsätta granska och avslöja svenska djurindustrier och göra skillnad för djuren genom att stödja vårt arbete. Bli månadsgivare, stödmedlem eller skänk en gåva här

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer