Livsmedel

Slakt

Alla djur som föds och lever i svenska djurfabriker dödas förr eller senare, oftast när de fortfarande är ungar. Grisar är bara ett halvår gamla när de dödas och kycklingar bara fem veckor. De landlevande djuren möter döden på ett slakteri. 2022 dödades över 119 miljoner djur på svenska slakterier. I den siffran är inte fiskar inräknade. För fiskar finns ingen tillförlitlig statistik eftersom de inte räknas som individer utan bara i kilo. 

Vägen mot döden

Resan till döden börjar med en transport. Djuren blir hopfösta med främlingar på lastfordon. Transporten till slakteriet är ofta första gången i sitt liv som grisar är utomhus. Om de är kycklingar eller hönor packas de i lådor. Omkring 200 000 djur i Sverige självdör varje år under transporter på väg till slakterier.Väl på slakteriet är ankomsten till den nya miljön mycket stressande för djuren. Miljön är en skrämmande labyrint av trånga gångar. För att få djuren att gå slår man på dem med plastpaddlar. Ibland används också elpåfösare. En stor del av djuren måste tillbringa natten på slakteriet, vilket för grisar exempelvis kan leda till skador, slagsmål och oro. De kor och tjurar som får övernatta på slakteriet står ofta i trånga endjursboxar.

Bedövning

Innan djur slaktas ska de enligt lag bedövas. ”Bedövning” är något som låter mycket trevligare än vad det är. Bedövningsmetod varierar mellan olika djurslag. Grisar bedövas ofta genom att de sänks ner i ett schakt med koldioxidgas. Djur kan också bedövas genom att skjutas med kula eller bult i pannan, vilket görs med exempelvis kor. Instängd i skjutboxen har djuret ingenstans att fly. Bedövning av fåglar i Sverige går till på två olika sätt. På mindre slakterier hängs de upp i fötterna, vid fullt medvetande. Efter det doppas fåglarna i strömförande vatten. På Sveriges största slakteri i Sörmland dödas mer än 100 000 kycklingar varje dag. Här gasas kycklingarna till medvetslöshet med koldioxid. Fiskar bedövas genom att de sänks ner i koldioxidmättad vätska. I Norge är detta förbjudet, eftersom koldioxid leder till panikkänslor och frätskador. Koldioxidgas pumpas ner i vattnet. Fiskarna försöker fly från smärtan. Det krävs 10 minuter i koldioxiden för att fiskarna ska tappa medvetandet. Många fiskar är vid fullt medvetande, men förlamade, när de får gälarna uppskurna. Det leder till en långsam och plågsam död. Får bedövas oftast med att de genom en tång som kläms åt runt huvudet får electricitet genom hjärnan.  

Dödsorsak är blodförlust

Blodförlust är dödsorsaken vid all slakt i Sverige. Efter bedövningen dödas djuren till slut genom avblodning, där halsen skärs upp. På kycklingar görs det på mindre slakterier manuellt och på de större slakterierna är det en maskin som gör halssnittet. Det kan ta flera minuter innan djuren är helt döda. Se vår dokumentation från svenska slakterier på hemsidan Djurfabriken.

Jordbruksverket har en statistikdatabas över de djurslag och antal som dödas i Sverige varje år och dit kommer du här.

KRAV-slakteri stängde ner efter avslöjande
I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet publicerades kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Materialet, filmat med dolda kameror, visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor – vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. Se filmmaterialet här under.

För att ge allmänheten insyn på svenska slakterier har Djurrättsalliansen även arbetat undercover och här under kan du se vår dokumentation.

Ägg

När vi tänker på en höna får de flesta av oss upp en bild av ett ägg. Men en höna är givetvis någonting mer än äggen hon producerar. I den svenska äggfabriken har hon helt och hållet förvandlats från fågel till äggmaskin. Närmare 8 miljoner hönor lever just nu inom den svenska äggindustrin.

Läs mer

Kött och fisk

Livsmedelsindustrin är det område där flest antal djur utnyttjas, förtrycks och dödas. Antingen för att själva bli mat, som inom köttindustrin eller för att producera mat, som inom mjölk- och äggindustrin. Bara i Sverige dödas varje år över 100 miljoner landlevande djur för att de ses som mat.

Läs mer

Mjölk

Många tror att kor måste mjölkas, vilket är fel. Kor får mjölk i sitt juver precis av samma anledning som alla andra däggdjur; hon föder ett barn som behöver mat. Men kalven och kon separeras från varandra så att mjölken kan konsumeras av oss människor. All mjölkproduktion i Sverige idag, även ekologisk, bygger på att en kalv tas från sin mamma.

Läs mer