Lev djurvänligt

Vardagstips

Vi kan alla göra skillnad för djuren i vår vardag genom att göra djurvänliga val. Här är några exempel på enkla saker du kan göra för djuren.

Undvik djurparker

Djurparker försöker berättiga sin existens med att de lär barn att respektera djur och natur. Men vad lär vi oss egentligen av att se fängslade djur? Bara att vi människor kan ta andra djur från deras familjer och naturliga miljöer för att vi ser det som ett nöje att titta på dem. Djur på djurparker och delfinarier hålls i en konstgjord miljö tillsammans med individer de själva inte valt att leva med. Många gånger leder fångenskapen till stereotypa beteenden som att djuren står och gungar fram och tillbaks. Djuren hör hemma fria i det vilda, inte instängda på djurparker.

Bär inte päls

Djur föds upp i små gallerburar på pälsdjursfarmer eller fångas i det vilda för att bli päls. Undvik päls eller produkter med pälsdetaljer, som jackor med kragar eller mössor med en tofs i äkta päls. Det finns många alternativ till äkta päls.

Välj en djurfri cirkus

Djur på cirkus körs land och rike runt och de hålls instängda i trånga burar och utrymmen och får mest komma ut för att utföra förnedrande och onaturliga konster i cirkustältet. Många cirkusar har avslöjats då de misshandlat djur som inte lyder tränarna. Det finns flera djurfria cirkusar, besök en av dem istället.

Köp icke-djurtestat

Djurtestade kosmetika- och hygienprodukter ska i princip vara förbjudna i EU sedan 2013, men i praktiken finns det flera kryphål som gör det svårt att vara en djurvänlig konsument. För hushållsprodukter finns det ännu inga restriktioner. Många företag som inte testar på djur väljer att själva märka produkterna med ”not tested on animals”, ”Cruelty free” eller ”Against animal testing”. Vi rekommenderar att du väljer något av företagen på denna lista. Tänk på att icke-djurtestade produkter dessvärre kan innehålla animaliska ingredienser.

Adoptera

Runt om i världen finns det väldigt många djur som behöver ett hem. Även i Sverige finns det djur som inte har ett hem, till exempel katter som är hemlösa eller hundar eller andra djur som blivit vanvårdade och är omplacerade. Om du kan tänka dig att adoptera ett eller flera djur som är i behov av ett nytt hem så gör du en enorm skillnad. Stöd inte uppfödningar av djur. Det är vanligt att djur som inte blir sålda avlivas. Om du tänker skaffa ett djur, ta kontakt med ett djurhem. Adoptera alltid!

Var en djurvänlig turist

Tänk på att vara en djurvän även när du är på semester. Det är lätt att lockas av tanken att bli fotograferad med en apa eller tiger. Få personer är medvetna om att djuren fångats från det vilda, många gånger är drogade och har tänderna utdragna. Vilda djur hör hemma i naturen. Om du vill se djur så beundra dem i deras naturliga miljö. Besök inte djurparker, rodeos, cirkusar, delfinarier eller tjurfäktningar när du är på semester. Tänk på vad du köper med dig hem. Många souvenirer kan komma från djur, till exempel nyckelringar med päls, tänder eller sköldpaddsskal. Djur som elefanter, åsnor, hästar och kameler används många gånger till ridning. Djuren får arbeta hårt och länge och oftast med otillräcklig tillgång till mat och vatten.

Välj vego

Livsmedelsindustrin är den industri som tar allra flest djurliv. Välj vego för djuren, miljön och din egen hälsa. Det är enklare än vad du kanske tror och behöver du hjälp kan du läsa vårt häfte Varför Vegan? Du behöver inte byta din kost över en natt utan låt det ske stegvis genom att ersätta ett par måltider i veckan med ett veganskt alternativ. Eller kanske börja med att byta ut produkter, till exempel en sojakorv mot en djurkorv och havremjölk istället för komjölk. På Facebook har vi sidan Vegonytt där du kan få vegotips och vegonyheter. Du kan även läsa mer på sidan Bli vegan. 

Bli vegan

Beslutet att välja bort kött och andra animaliska produkter kanske är det mest betydelsefulla val du kan göra i livet för att hjälpa andra. Att bli vegan är det mest djurvänliga val du kan göra, men det är även ett hållbart och klimatsmart val som dessutom är bra för din hälsa och gynnar en mer rättvis livsmedelsproduktion i världen.

Läs mer

Icke-djurtestat

Visste du att 80% av världen fortfarande testar kosmetika på djur i plågsamma djurförsök? Och att de allra flesta länderna tillåter djurtestning för rengöringsprodukter, trots att det finns alternativ?

Läs mer