Äggindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar: Djurplågeri på Sveriges största äggkläckeri

I dag släpper Djurrättsalliansen unik dokumentation från Sveriges största kläckeri inom äggindustrin. Kläckerierna är en relativt okänd men central del av äggindustrin. Det är på kläckerierna som alla hönor som utnyttjas för att lägga ägg börjar sina liv.

Kläckeriföretaget som Djurrättsalliansen granskat levererar 50 procent av alla värphönor till den svenska äggindustrin. De levererar både till frigående, burar och KRAV-produktion. Under 2016, 2017 och 2018 har Djurrättsalliansen besökt flera av företagets djurstallar ett flertal gånger för att dokumentera hur avelsdjuren och kycklingarna lever innan de skickas ut till äggproducenter runt om i Sverige.

– Dokumentationen visar avelsdjur utan fjädrar och kycklingar instängda i burar där de tvingas kliva över sina döda syskon. Sjuka, skadade och döende djur som bara lämnats. Den här branschen bryr sig bara om att tjäna pengar och struntar helt i djuren. Det syns väldigt tydligt när vi kliver in och bevittnar djurens situation, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

”Årets äggföretagare” är en utmärkelse som utses av branschorganisationen Svenska Ägg med syfte att ”lyfta fram goda förebilder inom den svenska äggnäringen”. År 2014 gick priset till företagets grundare. Djurrättsalliansen kan konstatera att utmärkelser som dessa inte säger något om djurens situation.

– Vår dokumentation går inte att avfärda med att det är ett undantagsfall eller ett enstaka rötägg. Det här företaget är ett av de främsta inom äggindustrin. Deras VD sitter i branschorganisationen Svenska Äggs styrelse. Det ser ut så här i hela industrin och det sker inom lagens ramar, säger Malin Gustafsson.

Värphönornas föräldrar, tuppar och hönor, hålls i avelsstall för att producera befruktade ägg. Alla värphönor börjar sina liv i kläckeriernas kläckningsmaskiner. Hälften av äggen som kläcks är tuppkycklingar och de dödas direkt efter födseln eftersom de inte kan lägga några ägg. Honkycklingarna föds upp tills de blir könsmogna på så kallade unghönsuppfödningar. Företaget kläcker fram runt fyra miljoner honkycklingar varje år. Runt en miljon av dem exporteras till Baltikum när de bara är en dag gamla.

– Dagens djurskyddslag och djursyn står inte på djurens sida. Men en annan värld där djur får finnas till för sin egen skull är möjlig. Vår dokumentation är tung och jobbig att se, men djurens hopp ligger i att vi vågar se och känna efter. Allt fler väljer att äta veganskt och det är ett bevis för att fler får upp ögonen för hur illa vi behandlar andra djur, säger Malin Gustafsson.

Se alla bilder här

Läs mer: Myndigheter blundar för lagbrott på kläckeri – Djurrättsalliansen JO-anmäler

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Enormt genomslag för avslöjandet om Kronfågels kläckeri

Den 4 december offentliggjorde Djurrättsalliansen unikt filmmaterial från Kronfågels kläckeri. TV4 publicerade bilderna, som har fått ett enormt genomslag. I medier och samhällsdebatt pratas nu om vem som bär ansvaret för misären på kläckeriet, och hur man ska lösa problemet. Men Djurrättsalliansen, organisationen som står bakom avslöjandet, tycker att den viktigaste frågan har uteblivit. 

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjande: Misär på Kronfågels kläckeri

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut. De slungas runt i en maskin, sprutas ut på rullband, äter på varandra, kläms mellan backar och lämnas att plågas i timmar. 

Läs mer
Köttindustrin

Revealed: Misery at Sweden’s largest chicken producer’s hatchery

Through an undercover investigation, Djurrättsalliansen can now reveal what the first day of a chicken’s life in the Swedish chicken industry looks like. They are tossed around in a machine, thrown onto conveyor belts, eat each other and are left to suffer for hours.

Läs mer
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer