Äggindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar: Djurplågeri på Sveriges största äggkläckeri

I dag släpper Djurrättsalliansen unik dokumentation från Sveriges största kläckeri inom äggindustrin. Kläckerierna är en relativt okänd men central del av äggindustrin. Det är på kläckerierna som alla hönor som utnyttjas för att lägga ägg börjar sina liv.

Kläckeriföretaget som Djurrättsalliansen granskat levererar 50 procent av alla värphönor till den svenska äggindustrin. De levererar både till frigående, burar och KRAV-produktion. Under 2016, 2017 och 2018 har Djurrättsalliansen besökt flera av företagets djurstallar ett flertal gånger för att dokumentera hur avelsdjuren och kycklingarna lever innan de skickas ut till äggproducenter runt om i Sverige.

– Dokumentationen visar avelsdjur utan fjädrar och kycklingar instängda i burar där de tvingas kliva över sina döda syskon. Sjuka, skadade och döende djur som bara lämnats. Den här branschen bryr sig bara om att tjäna pengar och struntar helt i djuren. Det syns väldigt tydligt när vi kliver in och bevittnar djurens situation, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

”Årets äggföretagare” är en utmärkelse som utses av branschorganisationen Svenska Ägg med syfte att ”lyfta fram goda förebilder inom den svenska äggnäringen”. År 2014 gick priset till företagets grundare. Djurrättsalliansen kan konstatera att utmärkelser som dessa inte säger något om djurens situation.

– Vår dokumentation går inte att avfärda med att det är ett undantagsfall eller ett enstaka rötägg. Det här företaget är ett av de främsta inom äggindustrin. Deras VD sitter i branschorganisationen Svenska Äggs styrelse. Det ser ut så här i hela industrin och det sker inom lagens ramar, säger Malin Gustafsson.

Värphönornas föräldrar, tuppar och hönor, hålls i avelsstall för att producera befruktade ägg. Alla värphönor börjar sina liv i kläckeriernas kläckningsmaskiner. Hälften av äggen som kläcks är tuppkycklingar och de dödas direkt efter födseln eftersom de inte kan lägga några ägg. Honkycklingarna föds upp tills de blir könsmogna på så kallade unghönsuppfödningar. Företaget kläcker fram runt fyra miljoner honkycklingar varje år. Runt en miljon av dem exporteras till Baltikum när de bara är en dag gamla.

– Dagens djurskyddslag och djursyn står inte på djurens sida. Men en annan värld där djur får finnas till för sin egen skull är möjlig. Vår dokumentation är tung och jobbig att se, men djurens hopp ligger i att vi vågar se och känna efter. Allt fler väljer att äta veganskt och det är ett bevis för att fler får upp ögonen för hur illa vi behandlar andra djur, säger Malin Gustafsson.

Se alla bilder här

Läs mer: Myndigheter blundar för lagbrott på kläckeri – Djurrättsalliansen JO-anmäler

 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer