Äggindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar: Djurplågeri på Sveriges största äggkläckeri

I dag släpper Djurrättsalliansen unik dokumentation från Sveriges största kläckeri inom äggindustrin. Kläckerierna är en relativt okänd men central del av äggindustrin. Det är på kläckerierna som alla hönor som utnyttjas för att lägga ägg börjar sina liv.

Kläckeriföretaget som Djurrättsalliansen granskat levererar 50 procent av alla värphönor till den svenska äggindustrin. De levererar både till frigående, burar och KRAV-produktion. Under 2016, 2017 och 2018 har Djurrättsalliansen besökt flera av företagets djurstallar ett flertal gånger för att dokumentera hur avelsdjuren och kycklingarna lever innan de skickas ut till äggproducenter runt om i Sverige.

– Dokumentationen visar avelsdjur utan fjädrar och kycklingar instängda i burar där de tvingas kliva över sina döda syskon. Sjuka, skadade och döende djur som bara lämnats. Den här branschen bryr sig bara om att tjäna pengar och struntar helt i djuren. Det syns väldigt tydligt när vi kliver in och bevittnar djurens situation, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

”Årets äggföretagare” är en utmärkelse som utses av branschorganisationen Svenska Ägg med syfte att ”lyfta fram goda förebilder inom den svenska äggnäringen”. År 2014 gick priset till företagets grundare. Djurrättsalliansen kan konstatera att utmärkelser som dessa inte säger något om djurens situation.

– Vår dokumentation går inte att avfärda med att det är ett undantagsfall eller ett enstaka rötägg. Det här företaget är ett av de främsta inom äggindustrin. Deras VD sitter i branschorganisationen Svenska Äggs styrelse. Det ser ut så här i hela industrin och det sker inom lagens ramar, säger Malin Gustafsson.

Värphönornas föräldrar, tuppar och hönor, hålls i avelsstall för att producera befruktade ägg. Alla värphönor börjar sina liv i kläckeriernas kläckningsmaskiner. Hälften av äggen som kläcks är tuppkycklingar och de dödas direkt efter födseln eftersom de inte kan lägga några ägg. Honkycklingarna föds upp tills de blir könsmogna på så kallade unghönsuppfödningar. Företaget kläcker fram runt fyra miljoner honkycklingar varje år. Runt en miljon av dem exporteras till Baltikum när de bara är en dag gamla.

– Dagens djurskyddslag och djursyn står inte på djurens sida. Men en annan värld där djur får finnas till för sin egen skull är möjlig. Vår dokumentation är tung och jobbig att se, men djurens hopp ligger i att vi vågar se och känna efter. Allt fler väljer att äta veganskt och det är ett bevis för att fler får upp ögonen för hur illa vi behandlar andra djur, säger Malin Gustafsson.

Se alla bilder här

Läs mer: Myndigheter blundar för lagbrott på kläckeri – Djurrättsalliansen JO-anmäler

 

Fler nyheter
Djurförsök

Hjälp oss rädda försöksaporna Hyena, Lynx, Fox, Grizzly och Nanuq!

De fem äldsta försöksaporna på Karolinska Institutet i Stockholm heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. De är omkring 14 år gamla och har under årens lopp använts i flera olika djurförsök. Djurrättsalliansen inleder nu en kampanj för att Karolinska Institutet ska pensionera de fem aporna och ge dem en andra chans i livet.

Läs mer
Djurrätt

Lämna inte djur i bilen nu i sommarvärmen!

Tänk på att aldrig lämna djur i bilar nu när sommarvärmen är här. Värmen som snabbt uppstår i bilar, trots nervevade fönster, är livshotande för djur. Här hittar du information om vad du kan göra om du ser ett överhettat djur i en bil. 

Läs mer
Djurförsök

Möss och råttor brännskadas på Göteborgs universitet

En metallstav, som varit i kokande vatten, trycks mot huden i upp till en minut och ger en tredje gradens brännskada – detta kommer möss och råttor utsättas för på Göteborgs universitet. I två veckor får djuren leva med smärtan, innan de dödas och deras hjärtan klipps upp.

Läs mer
Vego

Tips på djurvänlig mat till midsommar

Snart är det midsommar och en del firar detta med god sommarmat. Vill du duka upp djurvänlig mat på bordet men behöver lite tips och inspiration? Se då hit – här tipsar vi om växtbaserade midsommarfavoriter från mattidningen Vegomagasinet och matbloggen Jävligt gott!

Läs mer