Miljontals djur dödas varje år inom modeindustrin och utöver pälsindustrin utnyttjas och dödas djur för bland annat deras skinn, ull, dun och silke. Många kanske inte tänker på eller blundar för de livsöden som ligger bakom de klädesplagg och accessoarer vi människor konsumerar. Djurens verklighet pågår långt bortom klädbutiker och internethandel och bakom skinnskor, läderbälten, dunjackor och ulltröjor döljer sig lidande och död. Men precis som med allt vi människor konsumerar går det att göra aktiva och djurvänliga val genom att välja veganska produkter.
Läder och skinn
Många av oss förknippar päls med djurplågeri och har sett bilder och filmer på hur rävar och minkar lever och dör på pälsdjursfarmer. Många människor väljer därför aktivt bort päls och kläder med pälsdetaljer. Dessvärre är det inte detsamma med skinnprodukter, där efterfrågan är hög. Sällan ifrågasätts det faktum att även läder och skinn är ett djurs hud, och många som inte skulle bära päls använder ändå skinnprodukter.
Skinnindustrin innebär stor lönsamhet för både kött- och mjölkindustrin och därför är inte djurhudar som blir skinnprodukter enbart en biprodukt. De djur vars hudar används till produkter som skor, väskor, plånböcker, skinnjackor och så vidare är bland annat kor, grisar, getter, hästar, får och även strutsar, alligatorer och känguruer. Italien, Kina, Indien, Korea och Brasilien är de största producenterna i världen av djurhudar.
Djurrättsorganisationen PETA har bland gjort en undersökning av den indiska läderindustrin och kunde visa hur utmattade kor får sina svansar brutna och chilipeppar gnuggade i ögonen för att på så vis tvinga dem att vandra mot slakteriet. Designern Stella McCartney tar inte bara avstånd från päls utan även skinn och läder och i den här videon får du mer information om läderindustrin.
Ull
Trots att ullproduktion innebär stort lidande för fåren är konsumtion av ullprodukter inte särskilt ifrågasatt. För att få ut största mängd ull av ett får har vi människor avlat djuren så att de producerar mer ull än vad som ursprungligen är naturligt för dem. Det har bland annat resulterat i en mängd sjukdomar och att får dör av överhettning.
I och med att det finns en stor marknad för ull, för att exempelvis tillverka halsdukar och vantar, har vi människor kommit att behandla får som ullproducerande maskiner.
Se PETAs undersökning av ullindustrin:
Dun och fjädrar
Dun och fjädrar från fåglar, främst från ankor och gäss, används i bland annat kläder som stoppning, men även i exempelvis kuddar och möbler. Fjädrarna och dunet tas antingen från fåglarna efter att de har slaktas eller så plockas de levande. Anledningen att levande fåglar plockas upprepade gånger på deras dun är för att efterfrågan är större än det dun som kommer från slaktade fåglar.
Ankor och gäss föds upp och dödas för sitt kött, sina ägg och även deras dun och fjädrar. När det gäller uppfödning av andfåglar är Kina den största aktören i världen, men de föds även upp i bland annat USA, Frankrike, Ryssland och Thailand.
2009 granskade Kalla fakta på TV4 hur det går till när fåglar plockas levande och att det sedan är deras dun som blir innehållet i kuddar, täcken och jackor. Avslöjandet om en farm i Ungern väckte stor uppmärksamhet och allmänheten kunde ta del av det lidande, stress och djurplågeri som ligger bakom dunet.
Silke
När vissa fjärilslarver ska förpuppas spinner de silke, som är ett körtelsekret, runt sig själva för att göra kokonger. Då vi människor har funnit silket användbart har det vuxit fram konventionella uppfödningar av silkeslarver för att vi ska kunna ta deras silke. Larverna inom industrin överlever inte puppstadiet då kokongerna upphettas så att larverna dör. Detta görs i och med att silkestrådarna annars går sönder när fjärilen ska bryta sig ur kokongen. De största producenterna av silke är Indien och Kina. När det gäller insekter visar de inte sin nöd och smärta på ett sätt som människor lätt känner igen, genom att exempelvis skrika. Men de är ändå varelser som inte borde utnyttjas och dödas för ett onödigt lyxmaterial som silke.
Angora och mohair
Angoraull kommer från angorakaniner och används i bland annat vantar och mössor. Världens största angoraproducent är Kina och här under kan du se PETAs dokumentation som visar verkligheten bakom angora. Även mohair kommer från djur, från angoragetter. De största producenterna av mohair är Lesotho och USA.