På Karolinska Institutet i Sverige finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater – Astrid Fagræus laboratorium. Där hålls krabbmakaker och rhesusapor som framför allt kommer från olika uppfödningar i Asien. De används ofta i flera olika försök innan de avlivas. Sedan 2003 är djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor förbjudna i Sverige, men det är fortfarande tillåtet att använda andra apor i djurförsök.
Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Vi är inte ensamma om vår åsikt, opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet. Vetenskapsrådet har genomfört en opinionsundersökning om djurförsök, för att ta reda på allmänhetens inställning till djurförsök. Undersökningen publicerades i april 2019 och visade att sju av tio (73 procent) inte skulle acceptera djurförsök på större djur.
De äldsta aporna på laboratoriet – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – föddes 2006 och har använts i djurförsök sedan 2009. Nu tar Djurrättsalliansen striden för att få de fem aporna frisläppta till en djurfristad där de kan få leva sina återstående år. Det är på tiden att de får uppleva att ett annat liv är möjligt. Läs mer om det här.
Klicka dig vidare med hjälp av flikarna för att läsa om aporna på KI, försöken de utsätts för och för att se vad du kan göra för att stoppa primatförsöken.