Lev djurvänligt

Icke-djurtestat

Visste du att 80% av världen fortfarande testar kosmetika på djur i plågsamma djurförsök? Och att de allra flesta länderna tillåter djurtestning för rengöringsprodukter, trots att det finns alternativ?

Inom EU är det förbjudet med djurtestad kosmetika sedan 2013, men det finns undantag. Det kan handla om att djurförsök krävs på grund av en annan lagstiftning i länder utanför EU och företaget tillverkar produkter både inom och utanför EU. Men det behöver inte vara så eftersom djurtester alltmer ersätts av snabbare, billigare och mer pålitliga tester.

För dig som konsument kan det vara svårt att veta vad du ska välja och företag kan ändra sina policys i samband med att de byter ägare eller ledning. Därför är det bäst att hålla koll på märkning på produkterna. Det kan vara symboler som ”Not tested on animals”, ”Icke-djurtestat”, ”Cruelty-Free”, ”Vegan” eller logotypen Leaping Bunny.

Djurrättsorganisationen Peta har en lista med märken som inte testar på djur.

På den internationella sidan Cruelty Free International finns fler godkända märken som säljs utomlands.

Då dessa listor uppdateras regelbundet hänvisar vi direkt till dem istället för att göra vår egen.

Bli vegan

Beslutet att välja bort kött och andra animaliska produkter kanske är det mest betydelsefulla val du kan göra i livet för att hjälpa andra. Att bli vegan är det mest djurvänliga val du kan göra, men det är även ett hållbart och klimatsmart val som dessutom är bra för din hälsa och gynnar en mer rättvis livsmedelsproduktion i världen.

Läs mer

Vardagstips

Vi kan alla göra skillnad för djuren i vår vardag genom att göra djurvänliga val. Här är några exempel på enkla saker du kan göra för djuren.

Läs mer