Visar djurens verklighet

Övriga avslöjanden

Många känner till Djurrättsalliansen för våra avslöjanden om den svenska grisindustrin och pälsindustrin. Mer om detta hittar du på kampanjsidorna Ett liv som gris och Sveket mot minkarna. Mycket av vår dokumentation från svenska djurfabriker och slakterier hittar du på Djurfabriken. Här nedan kan du läsa om ytterligare några av våra avslöjanden.

Ingelsta kalkon

Sveriges största kalkonuppfödare är Ingelsta kalkon. Företaget säger sig sätta ”etik och djuromsorg i främsta rummet” vilket Djurrättsalliansen kunde visa var en ren lögn då vi 2013 släppte dokumentation som visade kalkonernas verklighet. Vårt avslöjande väckte stor mediauppmärksamhet och vår dokumentation visade på trängsel, smuts, skadade, sjuka och döda fåglar, långt från den idyll som Ingelsta kalkon försöker förmedla.

Ett av Sveriges största hönserier

Inför påsken 2016 släppte Djurrättsalliansen ny dokumentation från ett av Sveriges största hönserier. Materialet visar vardagen för hönorna inom den industrialiserade äggindustrin. Hönor instängda i burar så trånga att de inte kan sträcka ut sina vingar, döda hönor som blivit liggandes i burarna och hönor som fått sina fjädrar bortplockade. Dokumentationen visar bland annat två hönor med ben- och vingskador som personalen hade tagit ut ur burarna de suttit i, förmodligen på grund av deras skador, och som sedan lämnats på golvet i ett av stallarna utan möjlighet att röra sig. De hade lämnats där över natten, trots sina uppenbara skador, för att långsamt plågas till döds.

Omhändertagna grisar i Skåne

I slutet av juli 2016 beslutade Länsstyrelsen i Skåne att omhänderta 2 500 grisar på en grisfabrik i Östra Göinge i Skåne. Detta efter att brister uppmärksammats vid ett flertal inspektioner under flera år. Grisarna blev kvar på fabriken efter beslutet och polisen fick ansvaret för dem. Djurrättsalliansen åkte då dit och dokumenterade under vilka förhållanden grisarna levde.

Djurfabriken

2015 lanserade Djurrättsalliansen hemsidan djurfabriken.se. Under flera års tid har Djurrättsalliansen samlat in filmmaterial från svenska djurindustrier. Vi har besökt djurfabriker och arbetat på slakterier för att kunna dokumentera hur djur lever och dör inom svensk livsmedelsindustri. Materialet på hemsidan är helt unikt.

Läs mer

Dokumenterar och avslöjar

Djurrättsalliansen arbetar med att dokumentera svenska djurindustrier för att kunna visa upp och avslöja djurens verklighet. 

Vi dokumenterar bland annat svenska grisfabriker, minkfarmer, hönserier, mjölkgårdar, kycklingfabriker och fiskodlingar. Vi har arbetat undercover på slakterier för att få ut bilder och film på hur dödandet av olika djur går till och för att kunna visa upp hur djur dödas på löpande band.

Läs mer