Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Genom att sätta upp dolda kameror på ett KRAV-slakteri kunde Djurrättsalliansen i början av 2021 visa hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet, som först publicerades av TV4, exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Bara två dagar efter att materialet publicerades kom beskedet att slakteriet lades ner och personal på slakteriet anmäldes. Efter en lång utredning med flera åklagarbyten åtalades i höstas två män för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen och i mars hölls rättegången. Nu har domen kommit och de båda männen döms för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom samt dagsböter på 40 000 respektive 14 000 kronor.

– Vad som gjort skillnad för djuren i detta fallet är att avslöjandet fick slakteriet att stänga och att filmerna har fått många människor att sluta äta djur. Den rättsliga processen synliggör tydligt samhällets dubbelmoral när det kommer till djur. Det är – med rätta – olagligt att slå en gris med en kedja, men det är lagligt att skära upp halsen på en gris som egentligen har hela livet framför sig. Vi kämpar för att allt våld mot djur ska vara olagligt. Just nu utsätts djur för våldshandlingar på alla andra slakterier. Vad som skulle få ett slut på djurplågeriet är att vi alla låter bli att beställa våldsamma handlingar mot djur. Det gör vi genom att sluta stödja djurindustrierna – sluta betala för slakt – och istället börja äta växtbaserat, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

 

Kameraövervakning på slakterier inte lösningen
Avslöjandet av KRAV-slakteriet, ”slakteriskandalen” som det kallats i medier, öppnade bland annat upp för en debatt om att införa kameraövervakning på slakterier. Djurrättsalliansen menar att kameraövervakning inte innebär någon lösning ur djurens perspektiv.

– Kameraövervakning på slakterier skulle i bästa fall minska rena lagöverträdelser, men djuren kommer även med kameror på väggarna att utsättas för övergrepp och genomlida en våldsam död. Kameraövervakning skulle troligtvis inte heller innebära någon fullständig insyn eller kontroll av vad som sker på slakterier hela tiden. Därför menar vi att det inte på något vis är en ”lösning” utan att det istället kan ge en falsk trygghet som skapar ytterligare en ursäkt för människor att fortsätta äta djur, samtidigt som dödandet fortgår, säger Malin Gustafsson.

Över 116 miljoner dödades på svenska slakterier förra året
Miljontals djur dödas på svenska slakterier varje år för att vi människor ser dem som mat, och under de senaste tio åren har antalet dödade djur ökat avsevärt. 2023 dödades över 25 miljoner fler djur än 2013. Däremot har ökningen avtagit då det totala antalet dödade djur för andra året i rad minskar efter en peak 2021. Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakteriet. Det här visar Djurrättsalliansens granskning av Jordbruksverkets slaktstatistik.

Antalet dödade landlevande djur på svenska slakterier under de senaste tio åren:
2023:116 115 340 individer
2022: 119 731 670 individer
2021: 122 324 520 individer
2020: 117 872 670 individer
2019: 113 523 540 individer
2018: 108 483 610 individer
2017: 109 277 520 individer
2016: 108 333 120 individer
2015: 103 345 330 individer
2014: 96 914 830 individer
2013: 90 797 280 individer

– Vill man inte vara en del av att djur utsätts för lidande och död borde man helt sluta äta djur och animaliska produkter. Empati, respekt och solidaritet med alla som lever på den här planeten borde vara en självklarhet, och då kan det inte finnas några djurfabriker och slakterier alls, säger Malin Gustafsson.

Livet innan slakteriet
Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker. Trängsel, stress, tristess, smuts, sår och skador samt död är en del av djurens vardag i fabrikerna. De blir alla fråntagna rätten till sina egna liv och får inte möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. För att synliggöra djurens livsöden och för att få till en förändring för djuren granskar och dokumenterar Djurrättsalliansen svenska djurindustrier.

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna och massvis med vegopepp. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer