Päls

Historiskt besked: Ingen minkuppfödning i Sverige 2021

Det blir förbjudet att föda upp nya minkar på minkfarmerna i Sverige under 2021. Det meddelade regeringen tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt vid en pressträff måndagen den 27 januari. Beslutet tas på grund av pandemin, då coronavirsuet upptäckts på minkfarmerna, men ett näringsförbud i framtiden utesluts inte. I nuläget finns de så kallade avelsdjuren kvar på svenska farmer och de minkarna får farmarna behålla under året. Men de får inte föda upp nya minkkullar, vilket är något som görs på farmerna årligen. De minkar som föds under våren gasas ihjäl och flås i slutet av året för sin päls.

– Vi har kämpat i många år för att stänga minkfarmerna och detta är ett historiskt beslut som tar oss ett stort steg mot det vi kämpar för – inga minkfarmer alls. Detta kan komma att innebära slutet för minkfarmerna, men vi uppmanar nu Sveriges politiker att införa ett näringsförbud så att djurplågeriet inte får fortsätta när pandemin är över. Opinionen mot pälsdjursfarmning är stark och flera andra länder har redan fattat beslut om att avveckla farmerna. Nu borde Sverige göra detsamma, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Några av de tusentals minkar Djurrättsalliansen mött på svenska minkfarmer. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

Under pressträffen poängterade landsbygdsministern Jennie Nilsson att det är viktigt att ha rätt fokus. Beslutet tas på grund av pandemin. Ett annat fokus är ett gott djurskydd i Sverige men hon utesluter inte ett näringsförbud i framtiden. Regeringen ger Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt i uppdrag att granska djurhållningen. De får också i uppgift att föreslå ytterligare åtgärder för att minimera risken för överföring av smitta mellan djur och människor. Det ska redovisas senast februari 2022.

Bland annat Expressen, Sveriges Radio, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dabladet, SVT och Blekinge Läns Tidning har rapporterat om detta.

Det var under förra året som coronaviruset upptäcktes hos minkar på minkfarmer i flera länder. I Danmark upptäcktes även en mutation av coronaviruset hos minkar vilket ledde till att alla minkar på alla farmer i landet dödades. Även i Danmark får inga nya minkar födas upp under 2021.

På minkfarmerna hålls minkarna i små gallerburar i så kallade skugghus. Foto: Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Vid flera tillfällen har vi offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer och har på så vis kunnat visa det omfattande djurplågeri som minkfarmning innebär. På farmerna hålls minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna. Vi har just nu även en namninsamling för att stänga minkfarmerna, skriv gärna under den här. Djurrättsalliansen har under åren anordnat flera demonstrationer och manifestationer för att uppmärksamma frågan, minkarnas situation och att minkfarmerna bör stängas. I slutet av förra året gjorde Djurrättsalliansens även en uppmärksammad annonskampanj i Sölvesborg, där omkring hälften av de minkfarmer som finns kvar i Sverige finns, läs mer här.

Stöd vårt arbete och hjälp oss stänga minkfarmerna permanent genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Denna nyhet uppdateras löpande. 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer