Päls

Coronasmittade minkar på minkfarmer i Blekinge

Nyligen upptäcktes coronaviruset på en minkfarm i Sölvesborg, både hos minkar och personal. Idag meddelande Jordbruksverket att ytterligare nio farmer i samma område konstaterats smittade. Totalt har 13 av 18 minkfarmer i Sölvesborg i nuläget coronasmittade minkar. I Danmark ska alla minkar på landets 1 000 minkfarmer dödas. Orsaken till beslutet är att ett nytt muterat coronavirus upptäckts hos danska minkar, som sedan spridits vidare till människor. Trots detta kommer Sverige inte vidta samma åtgärder som Danmark utan svenska myndigheter har istället infört särskilda restriktioner för minkfarmare. Personal med misstänkt eller konstaterad covid-19 ska undvika kontakt eller närhet med djuren samt ha extra uppsikt över djuren och kontakta veterinär om onormal sjuklighet eller dödlighet observeras hos minkarna.

Alla minkar utöver de djur som behålls som avelsdjur inför nästkommande år dödas varje år på minkfarmerna under den så kallade pälsningen. Minkfarmernas syfte är att föda upp minkar för att gasas ihjäl och flå dem för deras päls. I ett pressmeddelande skriver Jordbruksverket, SVA, Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket att ”ungefär 80% av de minkar som hålls för pälsproduktion i Sverige avlivas under november månad för att pälsas. Kvar finns då endast avelsdjuren”, vilket innebär att pälsningen bara kommer att ske som vanligt i år trots coronasmittan. Vad som kommer att ske med avelsdjuren på de smittade farmerna har Djurrättsalliansen ännu inte fått något svar på när vi frågat myndigheterna. Vi har inte heller fått svar på om samtliga av de avelsdjur som behålls på minkfarmerna kommer att testas. När vi ställde frågan till Jordbruksverket fick vi följande bara svar: Om det hittas virus i en besättning räknar vi med att smittan snabbt går över alla djur i besättningen.

– Politiker och myndigheter i Sverige har inte hittills visat någon vilja eller handlingskraft för att få ett stopp på det djurplågeri som minkfarmerna innebär. Men även nu när coronaviruset upptäckts på farmerna väljer myndigheterna att hålla pälsindustrin om ryggen. Det är på tiden att de agerar på riktigt – för att få ett slut på djurplågeriet och smittospridningen – och stänga minkfarmerna en gång för alla, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här.

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen, vilket du blir här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

 

 

Fler nyheter
Djurförsök

Hjälp oss rädda apor från djurförsök – kontakta KI

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på fem av aporna som just nu utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet.

Läs mer
Djurparker

Manifestation vid Furuviksparkens öppnande

Lördagen den 13 maj öppnade djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Djurrättsalliansen var på plats och manifesterade budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”.

Läs mer
Djurförsök

Försöksdjurens dag – tiden rinner ut för aporna

Den 24 april är det ”Försöksdjurens dag”, en dag då människor världen över uppmärksammar djur som utnyttjas i djurförsök. Tiden börjar rinna ut för de fem aporna Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly som används i försök på Karolinska Institutet i Stockholm – hjälp oss rädda dem! 

Läs mer