Päls

”Tiden är inne, stäng minkfarmerna” – vår annonskampanj intar Sölvesborg

I Sölvesborg ligger hälften av de 36 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Nu intar Djurrättsalliansen staden med en annonskampanj med målet att avveckla pälsdjursfarmerna. På busskurer, tv-skärmar vid bilvägar och i butiker samt i de lokala tidningarna syns nu annonser med budskapet ”Tiden är inne – stäng minkfarmerna!”.

De senaste decennierna har antalet minkfarmer i Sverige blivit allt färre och visat på en ständigt nedåtgående trend. Men det finns fortfarande 36 minkfarmer kvar i landet där hundratusentals minkar årligen föds upp, gasas ihjäl och flås för sin päls. En stor del av de resterande farmerna ligger på Listerlandet utanför Sölvesborg. För att rikta ljuset mot minkfarmerna inleder Djurrättsalliansen idag en annonskampanj i staden.

– Sölvesborg är hjärtat för den svenska pälsindustrin och därför är det självklart för oss att nå ut med vårt budskap på plats. Minkfarmning innebär djurplågeri vilket är något vi själva bevittnat då vi dokumenterat och offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer de senaste tio åren. En majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning och 16 länder i Europa har redan avvecklat eller håller på att avveckla pälsdjursfarmerna. Så tiden är verkligen inne att förbjuda djurplågeriet och stänga minkfarmerna, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En av många annonser som finns uppsatta i Sölvesborg och på Listerlandet.

Samtidigt som annonser med budskapet ”Stäng minkfarmerna” syns över hela Sölvesborg är Djurrättsalliansen även på plats under måndagen och delar ut flygblad i lokalbefolkningens brevlådor där information om minkfarmerna efterfrågas. Djurrättsalliansen har vid ett flertal tillfällen kunnat visa att minkfarmer bryter mot djurskyddslagstiftningen. Bland annat visade en granskning gjord av organisationen tidigare i år att 11 av då 19 minkfarmer i Sölvesborg saknade giltiga tillstånd enligt djurskyddslagen. Minkfarmning klassas dessutom som miljöfarlig verksamhet, trots att farmarna själva brukar försöka lyfta päls som en miljövänlig produkt.

Ett tydligt budskap möter dem som åker ut till Listerlandet där 18 av Sveriges minkfarmer finns.

Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Utöver alla länder som redan avvecklat pälsdjursfarmerna väljer allt fler av de stora internationella modehusen att bli pälsfria. Nyligen gick även Sveriges Veterinärförbund ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Bara för att en industri existerar och har legaliserats innebär det inte att verksamheten är försvarbar, rätt eller etisk. Samhället förändras ständigt och etiska gränsdragningar förflyttas. Det finns sådant som var lagligt för 100 år sedan men som förkastas idag. Detsamma kommer att ske med minkfarmerna, det är bara en tidsfråga innan de alla stängs och vi kommer inte att ge upp förrän vi nått dit, säger Malin Gustafsson.

En av de bilder som Djurrättsalliansen har tagit på svenska minkfarmer. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

Pälsindustrin har även påverkats av den pågående pandemin då covid-19 har upptäckts på minkfarmer i Sverige (10 stycken farmer i Sölvesborg), Danmark, USA, Nederländerna och Spanien. I Nederländerna fattades beslutet att avveckla alla farmer i landet till våren 2021. I Danmark, ett av världens största pälsproducerande länder, avlivas nu samtliga minkar på de över 1 000 minkfarmer som finns i landet. En muterad version av coronaviruset som upptäckts hos minkar på minkfarmer är orsaken bakom beslutet i Danmark. Det finns en oro att en mutation av viruset kan försvaga ett kommande vaccin. Trots detta har Sverige inte vidtagit samma åtgärder som Danmark utan svenska myndigheter har istället infört särskilda restriktioner för minkfarmare. Den årliga ”pälsningen” kommer att ske som vanligt då alla minkar utöver avelsdjuren (cirka 100 000 minkar) dödas. Vad som kommer att ske med avelsdjuren på de smittade farmerna eller om nya minkvalpar kommer att få födas på farmerna i Sverige till våren har Djurrättsalliansen i nuläget inte fått svar på.

– Politiker och myndigheter i Sverige har inte hittills visat någon vilja eller handlingskraft för att få ett stopp på det djurplågeri som minkfarmerna innebär. Men även nu när coronaviruset upptäckts på farmerna väljer myndigheterna att fortsatt hålla pälsindustrin om ryggen. Det är på tiden att de agerar på riktigt – för att få ett slut på djurplågeriet och smittospridningen – och stänger minkfarmerna en gång för alla, säger Malin Gustafsson.

2010 offentliggjorde Djurrättsalliansen för första gången bilder och filmer från minkfarmer i Sverige. Den omfattande dokumentationen visar minkarnas situation på farmerna; bland annat bitskador, kannibalism och stereotypa beteenden. Minkarna på farmerna föds i maj och gasas ihjäl och flås några månader senare i slutet av året. Under tiden de lever hålls de i gallerburar. Materialet går att ta del av på Stängminkfarmerna.nu

Bilden som används i kampanjen är tagen av Djurrättsalliansen på en svensk minkfarm. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

 

Här finns Sveriges 36 sista minkfarmer:
Skara, Västra Götaland: 5
Värsås, Västra Götaland: 3
Nossebro, Västra Götaland: 1
Ydre, Östergötland: 1
Vaggeryd, Jönköping: 2
Skillingaryd, Jönköping: 1
Tingsryd, Kronoberg: 1
Sölvesborg, Blekinge: 18
Kristianstad, Skåne: 2
Tomelilla, Skåne: 1
Glommen, Halland: 1


Vad du kan göra:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här.

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen, vilket du blir här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer