Päls

Alla minkar i Danmark dödas

De senaste veckorna har turerna kring minkfarmerna i Danmark varit många. Detta i samband med att coronaviruset sprids bland minkarna på pälsdjursfarmerna i landet och att viruset även muterar, vilket enligt experter är en fara för folkhälsan. Danmarks statsminister gick för några veckor sedan ut med att samtliga minkar i den danska minkuppfödningen ska avlivas. Sedan stoppades massavlivningen då regeringen i Danmark inte hade lagstöd för ett sådant beslut. Men nu ska alla minkar på farmerna dödas. Det beslutades av regeringen och flera andra partier i ett nytt avtal under måndagen. Ett förbud mot minknäringen införs fram till 2022.
– Minkfarmerna borde såklart förbjudas för alltid, men vi hoppas att det här kommer att innebära för slutet för pälsindustrin i Danmark, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
I Sverige har coronaviruset upptäckts på 13 av 18 minkfarmer i Sölvesborg. Just nu pågår den årliga pälsningen där 80% av minkarna gasas ihjäl och flås för sin päls. En femtedel av djuren behålls som avelsdjur. I Sverige finns det inget beslut på att alla minkar ska avlivas. Här kan du läsa mer om massavlivningen av minkar i Sverige som pågår just nu. 
Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer