Päls

Tillåtet att föda upp minkar under 2022

Tisdagen 9 november lämnade Jordbruksverket beskedet att det återigen blir tillåtet att avla på minkar i Sverige från och med den 1 januari nästa år. De menar att förbudet inte längre är motiverat utifrån ett smittskydds- och folkhälsoperspektiv.

På grund av risken för smittspridning av SARS-CoV-2 så har det under 2021 varit förbjudet och föda upp minkar på Sveriges minkfarmer och de enda minkar som funnits på farmerna är avelsminkarna. Jordbruksverket har meddelat att från och med den 1 januari 2022 kommer det återigen att vara tillåtet att föda upp minkar i små gallerburar för att sedan gasa ihjäl dem när de är ett halvår gamla. Vårt grannland Danmark har tagit beslutet att förbjuda minkavel även under 2023 då de anser att det är för riskabelt med tanke på pandemin, men i Sverige får alltså minkfarmerna fortsätta bedriva avel.

– Det här är en stor skam och ytterligare ett svek mot minkarna. Det är på tiden att avveckla minkfarmerna och ställa sig på rätt sida av historien och vi kommer inte ge oss förrän vi stängt varenda minkfarm, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Minkar på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

Statens jordbruksverk gav samtliga minkbesättningar i Sverige, även de som inte är smittade, strikta restriktioner i början av november 2020. Djurrättsalliansen kunde då visa att myndigheten missat att skicka restriktionerna till nästan hälften av de svenska minkfarmerna. I offentliga handlingar från Jordbruksverket som Djurrättsalliansen begärt ut och granskat framgår det att närmare hälften av de minkfarmer som är aktiva i Sverige idag inte har informerats om de nya restriktionerna, däribland har minkfarmer med konstaterad smitta missats. Däremot har minkfarmare som inte varit verksamma på flera år fått informationen skickad till sig.

I samband med utbrott av corona på minkfarmer i Sölvesborg sa Karl Ståhl, statsepizoolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, följande i en intervju i tidningen BLT: ”Eftersom merparten av Sveriges minkfarmer ligger mycket nära varandra i Sölvesborgs kommun är risken stor att det blir spridning mellan anläggningar.
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar säger i en intervju i tidningen BLT: ”Frågan är om inte det rätta är att stänga ned minknäringen och avliva alla djur.

Minkar med skador på svensk minkfarm.

 

De restriktioner som finns för minkfarmning under 2022 innebär bland annat att inga nya farmer får öppnas. Det har tidigare funnits ett intresse från tidigare danska minkfarmare att starta en farm i Sverige, något som alltså inte är möjligt. Inte heller får några avelsdjur importeras till verksamheten. Inga levande minkar får förflyttas mellan farmerna och farmerna måste isoleras. Läs alla restriktioner för minkfarmerna här.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen, vilket du blir här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer