Päls

Fortsatt nedåtgående trend för minkfarmerna

Under flera decennier har antalet minkfarmer i Sverige blivit allt färre. Pandemin blev ytterligare ett bakslag för industrin då minkarna på farmerna spred smitta, vilket ledde till att det under 2021 var förbjudet att föda upp nya minkar. Nu när förbudet är hävt uppger intresseorganisationen Svensk mink att antalet valpar som föds har halverats. Djurrättsalliansen hoppas att detta blir ytterligare ett steg närmre slutet för svensk pälsindustri. 

Syftet med minkfarmer är att föda upp och döda minkar för deras päls. På våren varje år föds minkvalpar och i slutet av året gasas de ihjäl och flås – och nästkommande år upprepas samma sak igen. På grund av pandemin infördes under 2021 ett förbud att avla på minkar, vilket blev ett ekonomiskt bakslag för farmerna. Trots ekonomisk ersättning på 60 miljoner kronor avvecklades flera farmer och i dagsläget finns bara ett 20-tal kvar. I år får farmerna återigen föda upp nya minkar och nu uppger intresseorganisationen Svensk mink att antalet valpar som föds har halverats.

– Att färre djur lider och dör på minkfarmerna i Sverige är steg åt rätt riktning. Inga djur ska leva under miserabla förhållanden i minimala nätburar och slutligen dödas för sin päls. Föds färre djur tjänar industrin mindre pengar, och förhoppningsvis blir detta ytterligare en faktor som tar oss närmre slutet för svensk pälsindustri, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Branschen vill även ha ytterligare ekonomisk ersättning. Till Blekinge läns tidning säger Jörgen Martinsson, ordförande för intresseorganisationen Svensk mink, att ”utan ersättning blir det otroligt tufft för de allra flesta att fortsätta”.

– Opinionsundersökningar har visat att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Folket ska inte behöva betala ytterligare pengar till en oetisk industri som många anser borde varit förbjuden sedan länge. Istället borde Sveriges politiker göra som så många andra länder redan har gjort och avveckla minkfarmerna, säger Malin Gustafsson.

Minkar på en svensk pälsdjursfarm. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

 

Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

 

Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Avslöjad mjölkgård fortsätter bryta mot djurskyddslagen

I september avlivade länsstyrelsen flera kor på en mjölkgård i Västerbotten, med motiveringen att det var uppenbart att djurhållaren själv inte skulle hjälpa de sjuka och skadade djuren. Trots det fick lantbrukaren fortsätta verksamheten. Fyra månader senare ser situationen för korna på gården likadan ut; de är magra, smutsiga och vanvårdas. 

Läs mer
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer