Päls

Foto som visar djurplågeri på svensk minkfarm prisas i stor fototävling

Fotojournalisten Jo-Anne McArthur prisas i den internationella tävlingen Wildlife Photographer of the Year för ett fotografi taget på en svensk minkfarm. Bilden är tagen till en av organisationen Djurrättsalliansens granskningar av hur djurens livssituation ser ut på farmerna. Fotot är lika aktuellt idag som när det togs 2010, då Sverige är ett av få europeiska länder som fortfarande tillåter pälsdjursfarmer. 

Wildlife Photographer of the Year är en årlig internationell fototävling som arrangeras av Natural History Museum i London. De vinnande och lovordade fotografierna visas varje år på en utställning, och turnerar sedan runt i världen. I år har fotojournalisten Jo-Anne McArthur, som Djurrättsalliansen samarbetat med vid ett flertal tillfällen, tilldelats priset Highly commended i kategorin fotojournalism med en bild hon tagit på en minkfarm i Sverige. 

– Det som fotografiet visar är den fruktansvärda vardagen för enormt många djur på pälsdjursfarmer. De föds upp och hålls i minimala gallerburar och när de bara är några månader gamla dödas de och flås för sin päls. Att fotografiet uppmärksammas i en tävling som den här får förhoppningsvis många att tänka till kring hur oetiskt vi människor behandlar andra djur. Det sätter även fokus på att Sverige är ett av de få europeiska länder som fortfarande tillåter pälsdjursfarmer, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Fotografiet ”Life and death in fur farming” prisas i fototävlingen Wildlife Photographer of the Year. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

Som fotograf reser Jo-Anne McArthur världen över och dokumenterar hur djur utnyttjas och behandlas av människor. Hon vill att hennes fotografier ska bidra till en förändring. 

”Att säga att jag är glad över att Wildlife Photographer of the Year har prisat denna bild från en minkfarm i deras tävling är en underdrift eftersom anledningen till att jag gör det här arbetet är för att människor ska kunna titta, överväga, diskutera, kritisera, bry sig och förändra. Många känner inte till att djur farmas industriellt för sin päls och är omedvetna om förhållandena för de här djuren. Fotografier är en stark och avgörande del av pusslet för att skapa en snällare värld för djur”, säger Jo-Anne McArthur i ett uttalande.

Fotografiet ”Life and death in fur farming” som nu prisas i fototävlingen visar minkvalpar som kämpar om plats i en så kallad bolåda, som är en del av de små gallerburarna som minkarna hålls i på farmerna. Deras mat har lagts på gallret som stänger dem inne i buren. En lapp ovanför den trånga buren indikerar att det var tio minkar från början, men att två har dött. Bilden togs 2010 då Jo-Anne McArthur var med Djurrättsalliansen och dokumenterade minkfarmer runtom i Sverige. Bilderna släpptes under kampanjen “Sveket mot minkarna”, som fick enormt genomslag i svenska medier.  

– När vi samarbetade med Jo-Anne McArthur 2010 och dokumenterade minkfarmer var det med målet och förhoppningen att vårt avslöjande skulle stänga ner farmerna i Sverige där och då. Nu, över tio år senare, finns det fortfarande farmer kvar där minkar föds upp och lever under miserabla förhållanden, innan de går en plågsam död till mötes genom att de gasas ihjäl. Men framsteg har skett – farmerna har blivit betydligt färre sedan dess och i dagsläget finns det ett 20-tal farmer kvar, säger Malin Gustafsson. 

Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK  beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund  har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar, rätt eller etisk. Sveriges politiker borde lyssna på folket och se till att Sverige ansluter sig till den ständigt växande listan över länder som förbjudit eller avvecklat pälsdjursfarmer helt och hållet, säger Malin Gustafsson.

Jo-Anne McArthur driver We Animals Media, läs mer här.

Bland annat The Guardian och CNN har uppmärksammat fototävlingen.

Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer