Päls

Seger: NK blir pälsfria

Nordiska kompaniet har tillsammans med NK företagarförening fattat ett beslut om att sluta sälja äkta päls. Djurrättsalliansen, som har arbetat för att NK ska bli pälsfria och har fört dialog och haft möte med företaget, tar emot beskedet med stor glädje.

I ett pressmeddelande framgår det att NK upphör med pälsförsäljning från och med den 1 mars 2023.

Det är ett etiskt ställningstagande inom ramen för vårt hållbarhetsarbete som gör att vi väljer att sluta sälja päls. Vi anser inte att det är etiskt försvarbart att djur ska födas upp eller jagas och dödas för sin päls”. Det säger Ulrica Bogh-Lind, PR ansvarig för Nordiska kompaniet i pressmeddelandet från NK.

Djurrättsalliansen, som arbetat för att få NK att bli pälsfria, tar emot beskedet med stor glädje. 

– Att nås av denna nyhet känns otroligt. Vi är oerhört glada och stolta när stora bolag rör sig i rätt riktning. Vi informerade om och visade Nordiska kompaniet lidandet bakom varje pälsdetalj och dem lyssnade. Det är ett viktigt statement och det kommer vi kunna referera till vid kontakt med andra bolag – förhoppningsvis kan NKs beslut inspirera andra att göra detsamma, säger Ronja Lagnemar Savic, kampanjansvarig för pälsfri handel på Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen anser att det är oetiskt att döda djur för deras päls eller skinn och arbetar för en framtid där inga djur utnyttjas i modeindustrin. Bland annat arbetar Djurrättsalliansen med att få företag och klädkedjor att bli pälsfria och göra etiska ställningstaganden. Hittills har Djurrättsalliansen, med hjälp av dialog och informationsspridning, fått en lång rad svenska klädbutiker och klädföretag att sluta använda äkta päls. Nu kommer även Nordiska kompaniet att läggas till på listan över pälsfria företag.

– Det började med att vi kontaktade NK för att boka ett möte. Vi beskrev kort syftet och utgick ifrån att de var öppna för dialog, vilket de var. Efter mötet har vi haft kontinuerlig kontakt för att säkerställa att frågan lyfts och hanteras av NK med syfte att avveckla försäljningen av päls. Vi har tagit hänsyn till att ett beslut kan ta lite tid och är nu väldigt glada att beslutet är här. Ytterligare ett steg åt rätt riktning för djuren, säger Ronja Lagnemar Savic, kampanjansvarig för pälsfri handel på Djurrättsalliansen.

Pälsen som säljs på NK är från kaniner, mårdhundar, rävar och prärievargar.

🐾 Stöd vårt fortsatta arbete för en pälsfri framtid genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer