Köttindustrin

Därför ska du fira en djurvänlig jul

Nu är tiden här då många önskar varandra en god jul. Men för djuren i djurindustrierna är situationen allt annat än god. I grisindustrin lever grisarna miserabla liv och hålls ständigt instängda inomhus. När de bara är ett halvår gamla går de en brutal död till mötes på slakterierna. Grisarna får betala priset med sina liv för människans vanor, traditioner och girighet. Det är på tiden att julen slutar vara en högtid då människor frossar i julskinka och istället firar djurvänligt.

Förra året dödades 2 672 400 grisar på svenska slakterier. Siffrorna kommer från Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen granskar. Det är ett ogripbart antal djur, men bakom varje siffra i statistiken döljer sig det som en gång var en tänkande och kännande individ.

Grisar är fantastiska djur – sociala, nyfikna och intelligenta. Deras kommunikation, känsloliv och sociala relationer gör dem på många sätt lika oss människor. Tänk om alla människor kunde se det självklara i att dessa individer borde ha rätten till sina egna liv. Men det är tyvärr långt ifrån dagens verklighet.

Miserabla liv i grisindustrin innan brutal död
I livsmedelsindustrin har grisar förvandlats till produktionsenheter. Nästan alla grisar i Sverige lever hela sina liv inomhus. I fabrikerna hålls de i kala betongboxar, tio grisar på nio kvadratmeter. Sysslolösheten leder till frustration, som skapar störda beteenden. Det är exempelvis inte ovanligt att grisar biter på varandras svansar och öron, eftersom de inte har något annat att tugga på.

När grisarna har nått en vikt på cirka 100 kilo anses de vara klara för slakt, då är de bara ett halvår gamla. Transporten till slakteriet är första gången grisarna får en glimt av världen utanför fabriksväggarna. På slakteriet “bedövas” grisarna med el eller genom att de tvingas andas in koldioxid, vilket är mycket plågsamt. Därefter dödas de genom avblodning; blodkärlen i halsen skärs av. 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett KRAV-slakteri i Skåne. Materialet, filmat med dold kamera, visade hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar – men också så som slakt i grund och botten går till. Efter avslöjandet har två personer åtalats för djurplågeri och rättegången kommer att hållas under 2024. Under året har vi även kunnat visa att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll av länsstyrelsen bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. Granskningen ger en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet.
Här under kan du se filmaterialet från KRAV-slakteriet.

 

Hundratals svenska grisgårdar dokumenterade
Djurrättsalliansen har sedan 2009 offentliggjort bilder och filmer från hundratals grisfabriker runt om i Sverige, bland annat detta material som vi publicerade hösten 2022
. Detta för att ge allmänheten en inblick i grisarnas vardag, och förhoppningsvis få fler att sluta stödja det som grisarna utsätts för. Många människor har efter att ha sett vår dokumentation valt att bli vegetarianer eller veganer. Samtidigt har inte grisarnas situation förändrats, vilket gör vårt fortsatta arbete för grisarna lika viktigt idag som vid vårt första avslöjande för tretton år sedan. Förändring tar tid, men vi tappar aldrig hoppet om att det är möjligt och vi slutar inte kämpa för den förändring som djuren så akut behöver. Ta del av vår omfattande dokumentation av grisindustrin på sidan Ett liv som gris. Här under kan du se en del av våra bilder från svenska grisgårdar.

Lev djurvänligt och välj växtbaserat 
Nu närmar sig julen – en högtid då svenskar frossar i julskinka. Grisarna får betala priset med sina liv för människans vanor, traditioner och girighet. Men om alla som äter julskinka, och andra djurprodukter, hade fått ta del av djurens liv och död – hade de då kunnat äta med gott samvete? Fira en djurvänlig jul och njut av ett växtbaserat julbord. Här hittar ni inspirationen och tipsen för ett djurvänligt och helt växtbaserat julbord.

Vi i Djurrättsalliansen önskar dig en riktigt god och djurvänlig jul!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer