Köttindustrin

Över 119 miljoner djur dödades på svenska slakterier 2022

119 731 670 landlevande djur dödades på svenska slakterier förra året, visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar.  Trots att färre djur dödades under 2022 än året innan, har det totala antalet djur som dödas i Sverige ökat avsevärt under de senaste tio åren. 

På svenska slakterier dödas varje år miljontals djur för att vi människor ser dem som mat, och antalet djur som dödas har under de senaste tio åren successivt ökat. 2022 slaktades nästan 29 miljoner fler djur än 2013. Under förra året dödades dock färre djur är 2021 – det är den första minskningen sedan 2018. Djurrättsalliansen granskar årligen Jordbruksverkets slaktstatistik, och kan visa hur förändringen sett ut under de senaste tio åren:

Antalet dödade landlevande djur på svenska slakterier (nötkreatur, grisar, får, hästar, kycklingar, hönor och kalkoner):
2022: 119 731 670 individer
2021: 122 324 520 individer
2020: 117 872 670 individer
2019: 113 523 540 individer
2018: 108 483 610 individer
2017: 109 277 520 individer
2016: 108 333 120 individer
2015: 103 345 330 individer
2014: 96 914 830 individer
2013: 90 797 280 individer 

– Att det totala antalet dödade individer inte fortsatte att öka under förra året är så klart positivt. Men det är ogripbara summor djur som dödas i livsmedelsindustrin varje år i Sverige. Bakom varje siffra döljer sig vad som en gång var en tänkande och kännande individ, som gick en brutal död till mötes. Majoriteten av de här djuren levde även miserabla liv innan de skickades till slakterierna. Det går inte på något vis att rättfärdiga att vi behandlar andra djur så här, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Antalet döda djur 2022:
Nötkreatur: 412 090 individer
Grisar: 2 672 400 individer
Får: 
226 910 individer
Hästar: 1 110 individer
Kycklingar: 
112 851 520 individer (varav 3 270 240 ”kasserade” individer)
Hönor: 
3 034 590 individer (varav 281 240 ”kasserade” individer)
Kalkoner: 
533 050 individer (varav 6 970 ”kasserade” individer)
Totalt: 119 731 670 individer(varav 3 558 450 ”kasserade” individer)

I statistiken är ”kasserade” fåglar/fjäderfän inkluderade. ”Kasserade” innebär att fåglarna (kycklingar, hönor och kalkoner) av olika anledningar inte anses duga som människoföda, bland annat på grund av att de skadats eller dött under transporten till slakteriet.

Färre kycklingar men fler grisar och hönor
Under 2022 dödades nästan 2,6 miljoner färre djur än 2021. Kycklingar är det landlevande djurslag som dödas i störst antal på slakterierna i Sverige, och den huvudsakliga minskningen beror på att 2,8 miljoner färre kycklingar dödades 2022 jämfört med 2021.

Under förra året dödades 2 672 400 grisar på svenska slakterier, så många grisar har inte dödats under ett år sedan 2011. Den huvudsakliga ökningen under förra året beror dock på att närmare 160 000 fler hönor dödades jämfört med 2021. I statistiken för hönor ingår enbart de hönor som dödats på slakterier samt mobila slakterier, inte alla de hönor som gasas ihjäl i djurstallarna istället för att skickas till slakterier. 

– Vill man inte vara en del av att djur utsätts för lidande och död borde man helt enkelt sluta äta djur och animaliska produkter. Empati, respekt och solidaritet med alla som lever på den här planeten borde vara en självklarhet, och då kan det inte finnas slakterier och djurfabriker. Välj växbaserat för djurens skull, säger Malin Gustafsson.

Statistiken omfattar inte alla djur
Alla djur som dödas i livsmedelsindustrin ingår inte i den presenterade statistiken – exempelvis kaniner, renar och getter. Antalet gäss, ankor, tuppar och broilermödrar som dödats kan man i Jordbruksverkets statistik få fram en totalsumma på, men inte uppdelat per djurslag. Det rör sig om hundratusentals individer per år.

De miljarder fiskar som årligen dödas omfattar statistiken inte heller. För fiskar finns det ingen tillförlitlig statistik eftersom de inte räknas i antal individer utan enbart i vikt.

KRAV-slakteri stängde ner efter avslöjande
För två år sedan offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet publicerades kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Materialet, filmat med dolda kameror, visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor – vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. Se filmmaterialet här under.

– Våra filmer visar grova lagbrott men också hur slakt i grund och botten går till. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten, utan på hur fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden. När filmerna visades i medierna varnades tittarna för ”starka bilder”. Att vi inte ens kan se hur vår så kallade ”mat” blir till, för att det är för våldsamt, borde säga tillräckligt för att man ska förstå hur fel det vi gör mot djuren är, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

 

9 av 10 slakterier har brutit mot djurskyddslagen
Djurrättsalliansen kunde även i en stor granskning under 2021 avslöja att nio av tio slakterier som har haft minst en kontroll av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen. Djur som har varit vid medvetande när deras halsar skurits av, anställda som saknat kompetensbevis och djur som fått elchocker på väg mot sin död var några av bristerna som uppmärksammades i granskningen. Den visade även att 18 procent av Sveriges slakterier aldrig hade kontrollerats av länsstyrelsen.

Livet innan slakteriet
Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker. Trängsel, stress, smuts, sår och skador samt död är en del av djurens vardag i fabrikerna. De blir alla fråntagna rätten till sina egna liv och får inte möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska djurindustrier och djurfabriker och du kan ta del av vårt bild- och filmmaterial samt information om de olika industrierna på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer