Vego

Fira djurvänligt och njut av växtbaserad julmat

Nu närmar sig julen med allt vad det innebär. Här hittar ni inspirationen och tipsen för ett djurvänligt och helt växtbaserat julbord.

Det börjar bli hög tid att planera julmaten, och vi hoppas att så många som möjligt väljer att göra det djurvänligt. För den som tycker om det traditionella julbordet så går mycket att ersätta med växtbaserade alternativ, och kanske är det också dags att hitta några nya klassiker?

För den som behöver inspiration vill vi tipsa om några av våra favoriter för julens recept:

Mattidningen VEGO
Här finns enkla och lättillgängliga recept som passar de allra flesta. (Ett tips är att också prenumerera på tidningen, den är en fantastisk inspiration även i vardagen!)

Foto: Mattidningen VEGO

 

Jävligt Gott
Riktigt matiga och rejäla recept från grundaren av den populära restaurangen Chouchou i Stockholm.

Foto: Jävligt Gott

 

Fridasvegobak
Massvis av smarriga kakor och bakverk som passar de allra flesta.

Foto: Fridasvegobak

 

Kakboken.se
Här finns bakverk från den fantastiska receptkreatören Karolina Tegelaar. Framför allt vill vi tipsa om hennes bok “Julens veganska bakning” som innehåller 400 juliga recept i varierande svårighetsgrad.

Foto: Kakboken.se

 

God djurvänlig jul önskar Djurrättsalliansen

Fler nyheter
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer
Djurrätt

Skicka en Alla hjärtans dag-hälsning

Swisha en valfri summa till vårt arbete för djuren, så får mottagaren du väljer ett digitalt gåvokort – med din personliga hälsning – via SMS på Alla hjärtans dag.

Läs mer