Köttindustrin

De är där just nu – en svensk grisgård oktober 2022

Under oktober besökte Djurrättsalliansen en av Sveriges grisfabriker. Grisarna vi mötte innanför dörrarna känner bara till vad du ser i filmen: hårt betonggolv, trängsel och tristess. De är där just nu, men kommer snart skickas till ett slakteri och gå en brutal död till mötes. Detta är svensk grisindustri, ett djurplågeri som sker helt lagligt. 

Djurrättsalliansen har offentliggjort bilder och filmer från den svenska grisindustrin sedan 2009. I början av oktober besökte vi återigen en av landets grisfabriker. I de små boxarna trängdes grisar som lever hela sina korta liv så här. Utanför låg grisar dumpade som skräp på marken. 

Här kan du se filmmaterialet, taget i oktober 2022:

En av dem som var på plats på grisgården för att dokumentera beskriver hur det kändes att stå inne i grisstallet:

 Det är långa rader med betongboxar. Bara i ett stall hålls hundratals grisar. Smutsigt, grått och kalt. Det är svårt att förstå att mitt i allt det här livlösa finns det fullt med liv. Stanken slår mot en så fort man kliver in. Det känns i luftvägarna. Ljudnivån är hög. Vid en box kommer de nyfiket fram och undrar vem jag är. Deras snälla ögon och sökande trynen. Det är så tydligt att det bara är en fabrik. Ett maskineri, ett rullband där levande individer är på tillväxt för att kunna dödas. Och detta har vi människor normaliserat.

Hon berättar vidare varför vi i Djurrättsalliansen väljer att besöka djurfabriker för att kunna visa djurens verklighet. 

Det är fruktansvärt att stå mitt i detta lidande. Dessa dödsfabriker. Men med kameran i handen vet jag att jag kan få andra människor att se och känna det som jag gör. Att se hur fel det är att behandla andra djur så här. Tanken på att grisarna aldrig upplever något annat i livet än det som finns innanför betongväggarna är hjärtskärande. Men det driver mig också framåt, att aldrig sluta kämpa för djuren – till dess att dagen har kommit då vi människor har slutat utnyttja och döda djur helt och hållet.

Ett liv som gris
2021 dödades 2 651 120 grisar på svenska slakterier. Majoriteten av alla grisar lever hela sina liv instängda i grisfabriker, hänvisade till en kal miljö på hårda betonggolv. Ju större de växer sig, desto mindre plats får de. En gris i Sverige har mindre än en kvadratmeter att leva sitt liv på – standard är att tio grisar delar på en box på nio kvadratmeter. Vid sex månaders ålder, när de väger runt hundra kilo och egentligen är i början av sina liv, skickas de till slakt. 

I slutet av 2019 offentliggjorde Djurrättsalliansen bilder och filmer från flera grisfabriker runt om i SverigeAvslöjandet kom tio år efter den så kallade grisskandalen 2009, då Djurrättsalliansen hade dokumenterat förhållandena på över 100 svenska grisfarmer.

– Grisarna lever under miserabla förhållanden innan de slutligen dödas brutalt bara för att människor vill äta bacon och korv. Det är obegripligt att det kan vara lagligt och norm att behandla andra tänkande och kännande individer så oetiskt, dessutom för något vi inte behöver för att leva. Det finns inget djurvänligt kött, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

En av Djurrättsalliansens många bilder från en svensk grisfabrik. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia


Vad du kan göra föra grisarna:
🐾 Stå på djurens sida – lägg dem inte på din tallrik. Ät växtbaserat för att säkerställa att du inte bidrar till lidande och död. Läs gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad” eller hitta mer information om veganism på sidan ”Bli vegan”. Djurrättsalliansen har även Veganutmaningen där du som deltagare under 28 dagar via mail får tips och inspiration till en djurvänlig livsstil samt recept, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp! Utmaningen är helt gratis. Anta Veganutmaningen här!

🐾 Sprid djurens verklighet! Dela våra filmer och bilder så att fler människor får upp ögonen för djurens verklighet. Mer information hittar du på Ett liv som gris.

🐾 Stöd vårt arbete med att granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Här hittar du information om hur du kan stödja vårt arbete för djuren.  Stort tack för ditt stöd!

🐾 Höjd din röst och agera för djuren! Djuren behöver var och en av oss som tar ställning för dem och engagerar sig för deras rättigheter. Här kan du läsa mer om vad du kan göra.

🐾 Tipsa oss! Om du har information om något som kan hjälpa vårt arbete för djuren och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss:
Mail: [email protected]
Tel: 072-300 39 00

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer