Köttindustrin

2,6 miljoner grisar dödades på slakterier i Sverige förra året

2 651 120 grisar dödades på svenska slakterier förra året. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen granskar. De senaste tre åren har antalet slaktade grisar ökat – närmare 80 000 fler grisar dödades 2021 jämfört med 2019. 

Varje år dödas enorma mängder djur på svenska slakterier för att vi människor ser dem som mat. Efter kycklingar och höns är gris det landlevande djurslag som dödas i största antal i Sverige.

Antalet dödade grisar i siffror:
2021: 2 651 120
2020: 2 622 800
2019: 2 573 160
2018: 2 646 040

– Bakom varje siffra i statistiken döljer sig det som en gång var en tänkande och kännande individ, som precis som du och jag ville leva. 2,6 miljoner grisar på bara ett år – det är ett ogripbart antal. Var och en av de här individerna dödades brutalt, och det sker helt lagligt i vårt samhälle. Majoriteten av de här individerna levde korta och miserabla liv i djurfabriker innan de skickades till slakterierna. Det går inte på något vis att rättfärdiga att vi behandlar andra djur så här, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Så här ser grisarnas verklighet ut. Bilden visar en av de grisgårdar Djurrättsalliansen dokumenterat. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia

 

Majoriteten av alla grisar i Sverige lever hela sina liv instängda i grisfabriker, hänvisade till en kal miljö på hårda betonggolv. Ju större de växer sig, desto mindre plats får de. En gris i Sverige har mindre än en kvadratmeter att leva sitt liv på – standard är att tio grisar delar på en box på nio kvadratmeter. Den stimulanslösa miljön i fabrikerna och sysslolösheten leder ofta till frustration, som i sin tur leder till störda beteenden. Det är exempelvis inte ovanligt att grisar biter på varandras svansar och öron. Vid sex månaders ålder, när de väger runt hundra kilo och egentligen bara är i början av sina liv, skickas de till slakt.

Suggorna är de som producerar råvaran i grisfabriken: kultingarna. Målet är att de ska föda så många ungar som möjligt och spendera så lite tid som möjligt obefruktade. Eftersom aveln har gett så stora kullar är det en del som föds svaga och som har svårt att hitta en spene i konkurrensen. Nästan en femtedel av alla smågrisar dör innan de separeras från sin mamma.

En av de suggor Djurrättsalliansen mött då vi dokumenterat svenska grisgårdar. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia

 

Kultingarna tas från sin mamma redan efter fyra veckor för att suggan ska kunna bli dräktig igen. Hon insemineras igen några dagar efter separationen, medan hennes ungar får klara sig själva då de flyttas till den så kallade tillväxtavdelningen, en kal box utan sin främsta värme- och matkälla. De kommer att flyttas ytterligare en gång, till slaktsvinsstallen. Där spenderar de sina sista månader i livet och vid ett halvårs ålder skickas de till slakt. För de flesta är det första gången i livet som de är kommer utanför grisfabriken när de tvingas upp på en lastbil och körs till slakteriet. Läs mer om grisarnas verklighet i grisindustrin på vår sida Ett liv som gris. 

– Det här handlar om levande varelsers hela existens. Det är fullständigt obegripligt och absurt att den här industrin ens existerar. Men det är tyvärr så verkligheten idag ser ut och det handlar om riktiga livsöden. Vi hoppas att ju fler som får upp ögonen för hur oetiskt vi människor behandlar djur att allt fler väljer att ta avstånd, säger Malin Gustafsson.

Jordbruksverkets slaktstatistik visar att det totalt dödades 122 323 310 landlevande djur på svenska slakterier under förra året. 

Antalet döda djur 2021 i siffror:
Nötkreatur: 411 650 individer
Gris: 2 651 120 individer
Får: 227 060 individer
Kycklingar: 115 629 110 individer (varav 3 226 110 ”kasserade” individer)
Höns: 2 876 010 individer (varav 159 650 ”kasserade” individer)
Kalkoner: 528 360 individer (varav 8 850 ”kasserade” individer)
Totalt: 122 323 310 individer

Alla djur som dödas i animalieindustrin ingår inte i den presenterade statistiken – exempelvis kaniner, renar, getter och strutsar. De miljarder fiskar som årligen dödas i livsmedelsindustrin omfattar statistiken inte heller. För fiskar finns det ingen tillförlitlig statistik eftersom de inte räknas som individer utan enbart i vikt. Antalet gäss, ankor, tuppar och broilermödrar som dödats kan man i Jordbruksverkets statistik få fram en totalsumma på, men inte uppdelat per djurslag. Det rör sig om hundratusentals individer per år (377 250 under 2021). I statistikdatabasen går det även att få fram att 1 200 hästar dödades på slakterier under 2021.

Antalet dödade djur på svenska slakterier de senaste fyra åren:
2021: 122 323 319 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2020: 117 871 140 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2019: 113 521 700 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2018: 108 483 600 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)

– Vill man inte vara en del av att djur utsätts för lidande och död borde man helt enkelt sluta lägga animaliska produkter på sin tallrik. Empati, respekt och solidaritet med alla som lever på den här planeten borde vara en självklarhet och i en sådan värld kan det inte finnas några slakterier och djurfabriker. Välj växtbaserat för djurens skull, säger Malin Gustafsson.

Under förra året offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri. Materialet, filmat med dolda kameror, visar vad djuren utsattes för på slakteriet när personalen trodde att ingen såg på. Dokumenteringen visar olaglig djurmisshandel, grova djurskyddsbrott men även hur helt laglig slakt går till. Läs mer om avslöjandet här och se filmmaterialet här under. Tack vare vår granskning kom beskedet två dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes att det uppmärksammade KRAV-slakteriet stängde. Läs mer här.

Djurrättsalliansen kunde även i en stor granskning under 2021 avslöja att nio av tio slakterier som har haft minst en kontroll av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen. Djur som har varit vid medvetande när deras halsar skurits av, anställda som saknat kompetensbevis och djur som fått elchocker på väg mot sin död är några av bristerna som uppmärksammats. Undersökningen visade även att 18 procent av Sveriges, vid tidpunkten för granskningen, 117 slakterier aldrig har kontrollerats av länsstyrelsen. Läs mer här.

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Läs och se mer om hur djurens situation i livsmedelsindustrin i Sverige ser ut på vår sida Djurfabriken.

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer