Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar svensk grisindustri igen

Under 2019 har Djurrättsalliansen dokumenterat hur grisarna som föds upp för att bli mat i Sverige lever sina liv. Vi har filmat på femton grisfabriker spridda över hela landet, däribland några av Sveriges allra största.Materialet ger en unik inblick i en av Sveriges största djurindustrier och i grisarnas vardag, som präglas av betong, tristess, sjukdomar, sysslolöshet, smuts och död. 

– Vårt avslöjande visar konsekvenserna av en oetisk djursyn och ett system som endast tar hänsyn till människans egoism och ekonomi. Vi människor föder upp grisar under fruktansvärda förhållanden, för att sedan döda dem på löpande band. Allt detta bara för att vi människor vill äta bacon och julskinka. Det är oetiskt och inte på något vis försvarbart, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

 

Årets avslöjande kommer tio år efter den så kallade grisskandalen 2009, då Djurrättsalliansen hade dokumenterat förhållandena på över 100 svenska grisfarmer.Bilderna och filmerna på grisarnas verklighet dominerade i medierna under en längre tid, Sveriges Djurbönders VD (dåvarande Swedish Meats) tvingades avgå och både grisindustrin och politiker lovade bättring. Men ingenting har hänt. Omkring 30 miljoner grisar har slaktats sedan 2009, de har alla levt i samma misär. De grisar som ska bli årets julskinka är inget undantag. 

Svensk grisindustri 2019. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia

 

Under 2019 har vi mött grisar som vadar och är täckta i sin egen avföring, djur instängda i kala betongboxar, fixerade suggor, sjuka och döda grisar. 

– Grisuppfödning är en industrialiserad verksamhet där djur betraktas som produkter. Men djur är inga produkter, de är unika individer, var och en med sin egen personlighet. De tänker, känner och vill leva. De bryr sig om vad som händer med dem. Inom grisindustrin har var och en av grisarna blivit fråntagna rätten till sina liv och det är ingenting annat än fel, säger Malin Gustafsson. 

Svensk grisindustri 2019. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia

 

Djurrättsalliansen kommer under december månad fortsätta publicera filmer och bilder från grisarnas verklighet. Målsättningen är att få fler att få upp ögonen för det djurplågeri, lidande och död som köttkonsumtionen orsakar och uppmuntra människor till att leva utan att skada andra. 

– Det finns inga hållbara skäl till att föda upp, stänga in och döda andra kännande varelser. Inget kött är djurvänligt, men det finns djurvänlig mat och den är vegansk. Vi människor har en möjlighet att stoppa djurplågeriet och det gör vi genom att avskaffa djurindustrierna och ställa om till en vegetabilisk livsmedelsproduktion, säger Malin Gustafsson. 

Läs mer på sidan Ett liv som gris. Här under kan du se ett urval av de foton vi har från årets undersökning. Djurrättsalliansen har samarbetat med fotografen Aitor Garmendia, som tagit samtliga av bilderna här under. Här kan du se fler bilder.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer