Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Djurrättsalliansen offentliggjorde filmmaterialet från KRAV-slakteriet i Skåne i januari av 2021. Materialet, som filmats med dold kamera, visade hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Avslöjandet, som först publicerades av TV4, fick stor uppmärksamhet och väckte massiva reaktioner bland allmänheten.

Bara två dagar efter Djurrättsalliansens filmer publicerades kom beskedet att slakteriet lade ner.

Personerna som arbetade på slakteriet åtalsanmäldes. Efter en lång utredning med flera åklagarbyten åtalas nu två män för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen rörande avlivningen av totalt 109 djur.

– Vårt avslöjandet har verkligen engagerat människor. Det är fortfarande många som hör av sig till oss och frågar vad som händer i fallet. Men det som upprört de flesta är inte djurskyddsbrotten, utan vad filmerna till störst del visar: hur helt laglig slakt går till. Djur går en brutal död till mötes på alla slakterier. Lösningen är att sluta se djur som produkter, och välja att äta växtbaserad mat, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Nedan kan du se Djurrättsalliansens film från slakteriet:

Gillar du vårt granskande arbete och vill hjälpa oss göra fler avslöjanden som detta? Bli månadsgivare för valfri summa.

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer