Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Djurrättsalliansen offentliggjorde filmmaterialet från KRAV-slakteriet i Skåne i januari av 2021. Materialet, som filmats med dold kamera, visade hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Avslöjandet, som först publicerades av TV4, fick stor uppmärksamhet och väckte massiva reaktioner bland allmänheten.

Bara två dagar efter Djurrättsalliansens filmer publicerades kom beskedet att slakteriet lade ner.

Personerna som arbetade på slakteriet åtalsanmäldes. Efter en lång utredning med flera åklagarbyten åtalas nu två män för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen rörande avlivningen av totalt 109 djur.

– Vårt avslöjandet har verkligen engagerat människor. Det är fortfarande många som hör av sig till oss och frågar vad som händer i fallet. Men det som upprört de flesta är inte djurskyddsbrotten, utan vad filmerna till störst del visar: hur helt laglig slakt går till. Djur går en brutal död till mötes på alla slakterier. Lösningen är att sluta se djur som produkter, och välja att äta växtbaserad mat, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Nedan kan du se Djurrättsalliansens film från slakteriet:

Gillar du vårt granskande arbete och vill hjälpa oss göra fler avslöjanden som detta? Bli månadsgivare för valfri summa.

Fler nyheter
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer
Djurrätt

Skicka en Alla hjärtans dag-hälsning

Swisha en valfri summa till vårt arbete för djuren, så får mottagaren du väljer ett digitalt gåvokort – med din personliga hälsning – via SMS på Alla hjärtans dag.

Läs mer