Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Djurrättsalliansen offentliggjorde filmmaterialet från KRAV-slakteriet i Skåne i januari av 2021. Materialet, som filmats med dold kamera, visade hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Avslöjandet, som först publicerades av TV4, fick stor uppmärksamhet och väckte massiva reaktioner bland allmänheten.

Bara två dagar efter Djurrättsalliansens filmer publicerades kom beskedet att slakteriet lade ner.

Personerna som arbetade på slakteriet åtalsanmäldes. Efter en lång utredning med flera åklagarbyten åtalas nu två män för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen rörande avlivningen av totalt 109 djur.

– Vårt avslöjandet har verkligen engagerat människor. Det är fortfarande många som hör av sig till oss och frågar vad som händer i fallet. Men det som upprört de flesta är inte djurskyddsbrotten, utan vad filmerna till störst del visar: hur helt laglig slakt går till. Djur går en brutal död till mötes på alla slakterier. Lösningen är att sluta se djur som produkter, och välja att äta växtbaserad mat, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Nedan kan du se Djurrättsalliansens film från slakteriet:

Gillar du vårt granskande arbete och vill hjälpa oss göra fler avslöjanden som detta? Bli månadsgivare för valfri summa.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer