Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – inget åtal och ännu ett åklagarbyte

Nu har det snart gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängde ner dagarna efter att avslöjandet publicerades och personal åtalsanmäldes. Men under tiden som gått har åklagare i målet bytts ut flera gånger och något åtal har fortfarande inte väckts. Nu är fallet inne på den femte åklagaren som ska sätta sig in i utredningen.

Den 12 januari 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett KRAV-slakteri i Skåne. Materialet, filmat med dold kamera, visade hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Avslöjandet, som först publicerades av TV4, fick stor uppmärksamhet och väckte massiva reaktioner bland allmänheten.

– Våra filmer visar grova lagbrott men också hur slakt i grund och botten går till. Ordet slakt målar inte upp bilden av den brutala våldshandling som dödandet av andra djur faktiskt är. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten, utan reagerar på hur fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Slakteriet stängde ner och personal anmäldes
Två dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes kom beskedet att slakteriet lade ner. Efter att vi i Djurrättsalliansen lämnade in en anmälan samt filmmaterialet till länsstyrelsen i Skåne åtalsanmälde länsstyrelsen i februari fyra personer för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. 

Den första åklagaren som blev tilldelad ärendet trodde att utredningen skulle gå relativt snabbt. Men på grund av olika orsaker har åklagare bytts ut under tiden som gått. ”Det är inte vanligt att det blir så här och det är väldigt olyckligt. Det är självklart inte bra med så många överlämningar”, sa chefsåklagare Jenny Lindell under förra året till Ystads Allehanda. Till samma tidning sa den fjärde åklagaren som hade hand om fallet, Niklas Ek, att han förstår att många väntar på besked om vad som ska hända i ärendet. Då sa han: ”Jag är väl medveten om att det finns ett intresse från allmänheten – att det är en händelse som har engagerat många – och i den mån vi kan så ska vi vara transparenta med vad som händer”. Senare sa samme åklagare att utredningen kommer att pågå en bit in på 2022 innan eventuellt åtal kan väckas. Men något åtal har inte kommit under det här året och i veckan fick Djurrättsalliansen besked via mejl att den senaste åklagaren som ansvarat för fallet har slutat och att en ny åklagare blivit tillsatt. Det innebär att målet nu är inne på sin femte åklagare som ska sätta sig in i fallet. 

– Avslöjandet har verkligen engagerat människor. Det är fortfarande många som hör av sig till oss och frågar vad som händer i fallet och vad domen blivit. Vi delar dessa människors förvåning över att det fortfarande inte har skett något och att det inte verkar vara ett speciellt prioriterat fall, säger Malin Gustafsson.

Det avslöjade slakteriet har även tidigare varit i blåsväder. 2016 anmäldes och dömdes slakteriet för brott mot djurskyddslagen då länsstyrelsen och livsmedelsverket bland annat uppmärksammade att djuren inte var tillräckligt bedövade under slakten. Men slakteriet fick trots detta ändå fortsätta sin verksamhet och länsstyrelsen gjorde inte en enda kontroll på slakteriet efter 2016. Samma djurskyddsbrott kunde vi visa på filmerna, inspelade under 2019 och 2020.

Många reaktioner efter avslöjandet
Efter avslöjandet har många hört av sig till oss i Djurrättsalliansen och berättat att de efter att ha sett filmerna har slutat äta kött och andra animaliska produkter.

– Det visar att vi verkligen gör skillnad för djuren och att de metoder vi använder är nödvändiga. Det viktigaste var och en av oss kan göra att sluta stödja den här industrin över huvud taget. Det handlar inte bara om det här slakteriet – djur går brutal död till mötes på alla slakterier, säger Malin Gustafsson.

Nedan kan du se Djurrättsalliansens filmmaterial från det aktuella slakteriet.

Även djurens korta liv innan de dödas på slakteriet innebär ett stort lidande. Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker. Trängsel, stress, smuts, sår och skador är en del av djurens vardag i fabrikerna. De har alla blivit fråntagna rätten till sina egna liv och saknar därmed möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska djurindustrier och du kan ta del av vårt bild- och filmmaterial samt information om de olika industrierna på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer