Djurparker

386 djur döda på fyra av landets djurparker

Förra året dog totalt 386 djur på Borås djurpark, Parken Zoo, Kolmårdens djurpark och Furuviksparken. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar friska och utrotningshotade djur. Undersökningen visar även att länsstyrelsen i Skåne har börjat maskera information i offentliga handlingar om vilka och hur många djur som dött på länets djurparker.

Djurparker lockar besökare med bland annat gulliga djurungar och löften om att de bevarar utrotningshotade djur. Vad som däremot inte visas upp är alla de djur som årligen dör eller dödas i fångenskapen, däribland utrotningshotade och friska djur.

Genom att granska de så kallade artinventeringslistorna, som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen, har Djurrättsalliansen återkommande kunnat avslöja hur många och vilka djur som dött på svenska djurparker. Vår senaste undersökning visar att 386 djur dog på fyra av landets djurparker – Borås djurpark, Parken Zoo, Kolmårdens djurpark och Furuviksparken – under förra året. Undersökningen visar även att det inte längre går att granska vilka och hur många djur som dött på vissa av landets djurparker, då länsstyrelsen i år valt att maskera uppgifter i de offentliga handlingarna.

– I grund och botten finns djurparkerna för att de har tagit djur från det vilda för att låsa in dem och tjäna pengar på att visa upp dem som underhållning. Vi människor måste sluta se djur i fångenskap som ett nöje, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Tiger på Borås djurpark. Foto: Djurrättsalliansen

 

104 djur döda på Borås djurpark
Under förra året dog 104 djur på Borås djurpark. Flera av dem tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – en amurtiger, tre celebesmakaker, två bomullshuvudtamariner och en afrikansk vildhund.

Den afrikanska vildhunden är en art som djurparken själv lyfter fram som en av de mest hotade i Afrika. Trots det har tidigare granskningar visat att djurparken avlivat friska afrikanska vildhundar. I en granskning som SVT gjorde 2018 visade det sig att Borås djurpark under åren 2014–2016 avlivade 16 friska afrikanska vildhundar. En av Djurrättsalliansens tidigare granskningar av djurparken visade att ytterligare 21 vildhundar dog under 2017–2019. Då svarade inte Borås djurpark på våra frågor om hur vildhundarna hade dött, men i ett radioinslag på P4 Sjuhärad erkände de att friska vildhundar återigen hade dödats. Under de tre senaste åren har åtta afrikanska vildhundar dött på Borås djurpark, vilket innebär att totalt 45 afrikanska vildhundar dött på djurparken under de senaste nio åren.

Afrikansk vildhund på Borås djurpark. Foto: Djurrättsalliansen

 

– Att djurparker ofta rättfärdigar sin existens med argument om artbevarande blir motsägelsefullt när de samtidigt dödar fullt friska djur som tillhör hotade arter. Djurparker är inte en förutsättning för artbevarande, och om det är artbevarande vi bryr oss om finns det etiska sätt att göra det på. Djur har rätt att få leva i frihet i sina rätta hemmamiljöer, säger Malin Gustafsson.

I Borås djurparks artinventeringslista framgår inte vilka dödsorsakerna var för de enskilda djuren som dött. När Djurrättsalliansen förra året frågade djurparken om dödsorsakerna för vissa djur svarade djurparken att de inte har möjlighet att ”gå in på detaljer för enskilda djur”.

Totalt har 526 djur dött på Borås djurpark under de sex senaste åren.

Parken Zoo – 72 djur döda under förra året
På Parken Zoo finns den akut hotade sumatratigern. Den 10 juni förra året föddes tre ungar. I djurparkens artinventeringslista framgår att en av dessa ungar avlivades den 17 juli, en uppges ”död” den 3 juli och den tredje uppges ”ej kvar, uppäten” den 20 juni. Förra året kunde Djurrättsalliansen berätta om fem lejonungar som dog på Parken Zoo under 2021. Djurparken svarade då inte på våra frågor om vad som skett med dessa ungar.

De tre tigerungarna är inte de enda djur klassade som akut hotade som dog på djurparken under förra året, utan också en alaotralemur, en egyptisk landsköldpadda och fyra visayavårtsvin. Även djur tillhörande arter som klassas som starkt hotade finns bland de döda: ett asiatiskt lejon, en asiatisk vildhund, fem jätteuttrar, fyra ringsvanslemurer och en röd panda.

På Parken Zoos hemsida går det att läsa att bland annat afrikanska dvärggetter, marsvin och gutefår finns i djurparkens ”lilla zoo” och där får ”barnen komma hem till djuren och lära sig mer om deras liv, behov och kroppsspråk”. Vad som däremot inte beskrivs är att en del av de här djuren sedan dödas för att bli mat åt andra djur. I artinventeringslistan framgår det att 23 dvärggetter, marsvin och gutefår dödades och blev utfodrade till rovdjur.

Totalt har 552 djur dött på Parken Zoo under de sex senaste åren.

149 djur döda på Kolmårdens djurpark
En djurart som klassas som akut hotad är addaxantilopen. Under förra året dog fem addaxantiloper på Kolmårdens djurpark. Djurrättsalliansens granskningar av åren 2017-2022 visar att totalt 28 addaxantiloper dött på djurparken. Redan 2012 rapporterade Aftonbladet om att friska addaxantiloper avlivades på Kolmårdens djurpark.

Bland de akut hotade djur som uppges dött på Kolmårdens djurpark under förra året finns en damagasell. Även ett flertal starkt hotade djur listas som döda: en amurtiger, en kulan och fem nilvattenbockar. Under förra året dog även sju letjevattenbockar, som tillhör en art som är nära hotad. Totalt har 129 letjevattenbockar dött på Kolmårdens djurpark mellan åren 2017 och 2022.

Under förra året dog 149 djur på Kolmården. Totalt har 1011 djur dött på djurparken de sex senaste åren.

Utöver fyra schimpanser – 57 andra djur döda på Furuviksparken
I slutet av förra året sköts de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten ihjäl av Furuviksparken. Detta i samband med att de hade rymt ut ur det hägn där djurparken höll dem i fångenskap. Händelsen väckte många och starka reaktioner hos allmänheten och fick stor uppmärksamhet i medierna.

– Med allt rätt. Det är fruktansvärt vad de försvarslösa schimpanserna utsattes för och de var fullständigt maktlösa i situationen de var försatta i. De blev fråntagna sin existens på ett brutalt sätt och livet de tvingades leva var långt ifrån de liv de egentligen borde haft i frihet. Vår granskning visar att betydligt fler än de fyra schimpanserna dog på svenska djurparker under förra året. Förhoppningsvis får allt fler upp ögonen för djurens situation och slutar att besöka djurparker, säger Malin Gustafsson.

Totalt dog 61 djur på Furuviksparken under förra året. Bland de döda djuren finns, utöver de fyra schimpanserna, till exempel en baktrisk kamel som är en akut hotad art samt nio nanduer, en typ av strutsfågel som är en nära hotad art. I djurparkens lista framgår det att fem av nanduerna avlivades som så kallade ”överskottsdjur”, det vill säga djur det inte finns utrymme för.

När Furuviksparken öppnade för säsongen i år var Djurrättsalliansen på plats och manifesterade.

När Furuviksparken öppnade för säsongen 2023 var Djurrättsalliansen på plats och manifesterade. Foto: Djurrättsalliansen


Länsstyrelsen maskerar uppgifter i offentliga handlingar
När Djurrättsalliansen i år begärde ut artinventeringslistor från länsstyrelsen i Skåne lämnades de ut delvis maskerade. Därmed har det inte gått att utläsa vilka och hur många djur som dött på bland annat Skånes djurpark och Ystads djurpark. Tidigare år har myndigheten inte maskerat dessa uppgifter. Djurrättsalliansen frågade varför länsstyrelsen nu maskerar vissa delar av handlingarna och med vilket lagstöd. Länsstyrelsen i Skåne hänvisar till den del av offentlighets- och sekretesslagen som handlar om att om vissa uppgifter röjs kan det orsaka ekonomisk skada för verksamheten.

– Djurparker håller inte bara djur i fångenskap, de dödar också fullt friska och utrotningshotade djur. De borde vara öppna med vad de gör med djuren. Men antagligen går inte det hand i hand med deras syfte, att locka besökare och tjäna pengar, säger Malin Gustafsson.

För att bedöma en arts utdöenderisk används rödlistning där bland annat djurarter klassificeras. De olika kategorierna går från ”livskraftig” till ”utdöd” enligt nedan:
Livskraftig (LC, Least concern)
Nära hotad (NT, Near threatened)
Sårbar (VU, Vulnerable)
Starkt hotad (EN, Endangered)
Akut hotad (CR, Critically endangered)
Utdöd i det vilda (EW, Extinct in the wild)
Utdöd (EX, Extinct)

2020 publicerade Djurrättsalliansen sin första granskning av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dött på djurparkerna under åren 2017–2019. Läs granskningen här. Året efter granskade vi samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dött på djurparkerna under 2020. Läs den granskningen här.

Vad du kan göra:
🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare, medlem eller genom att skänka en engångsgåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer