Djurparker

Schimpanser rymde från Furuviksparken – fyra schimpanser skjutna till döds

Fyra schimpanser sköts till döds på Furuviksparken i samband med en rymning. Händelsen väcker starka reaktioner hos allmänheten. Djurrättsalliansen ser detta som ytterligare ett tragiskt exempel på att djurparker inte borde få existera. 

Onsdagen den 14 december rymde flera schimpanser från Furuviksparken utanför Gävle. Tre av dem skjöts till döds och en fjärde individ skottskadades. Dagen efter visste djurparken fortfarande inte hur det var med den skadeskjutna individen och den schimpansen hade fortfarande inte fått någon hjälp. Under fredagen rapporterades det om att djurvårdare tagit sig in i schimpanshuset. Då hade schimpanserna inte fått tillsyn eller mat sedan rymningen två dagar tidigare. Under fredagen och lördagen bekräftades det att de tre schimpanser som skjutits ihjäl är Linda, Torsten och Santino. På lördagen bekräftades det även att Manda, den schimpans som skottskadades och låg orörlig i aphuset på djurparken i flera dagar utan hjälp eller vård, var död. 

I aphuset på Furuviksparken finns ytterligare tre schimpanser och en av dem, Selma, skadades.

Flera medier har rapporterat om händelsen, bland annat SVT, Sveriges radio, Gefle Dagblad, Aftonbladet,TV4, och Dagens nyheter. Till P4 Gävleborg säger en tidigare djurparkschef att schimpanserna ”måste vara skräckslagna”. 

– Den här händelsen är oerhört sorglig och fel på alla de vis. Flera individer har dödats och blivit fråntagna hela sin existens. Det går knappt att ens föreställa sig det trauma de tvingats uppleva och genomlida. Och under tiden de levde hölls de inspärrade på en djurpark för att vi människor ser det som underhållning. De här schimpanserna får aldrig sina liv tillbaka. De får aldrig uppleva sin rätta hemmamiljö eller den frihet de egentligen alltid borde haft. Det här är ytterligare ett tragiskt exempel på att djurparker inte borde få existera. Men händelsen ger förhoppningsvis allt fler människor en större medvetenhet kring hur oetiskt och fruktansvärt vi människor behandlar andra djur och får fler att agera för förändring, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En av de ihjälskjutna schimpanserna har tidigare i livet genomlidit ett liknande trauma. När Linda var liten såg hon hela sin familj skjutas till döds av tjuvjägare. Hon överlevde och hamnade till slut på Furuviksparken som tjänat pengar på att visa upp henne för allmänheten. Nu har hon själv dödats på ett liknande sätt.

– Hennes livsöde är så bottenlöst sorgligt. Och hade vi människor bara inte sett andra djur som våra att göra vad vi vill med så hade inget av det här någonsin behövt hända. 

Men på grund av människors ansvarslöshet och brist på respekt för andra tänkande och kännande individer blev detta hennes livs historia. Men vi glömmer aldrig och slutar aldrig kämpa för att inga djur i framtiden ska behöva gå igenom det Linda gått igenom, säger Malin Gustafsson.

Kritik har riktats mot djurparken för att de inte bedövade djuren istället för att döda dem. Först meddelade djurparken att det inte fanns tillräckligt med bedövningsmedel. Senare menade Furuviksparken att det ”var enda utvägen att avliva de här schimpanserna” då störst fokus var att ingen människa skulle komma till skada. En av de som kritiserat händelsen är Ing-Marie Persson, som tidigare varit primatansvarig på Furuviksparken. Till SVT säger hon att sättet som situationen hanterades på var ”väldigt oprofessionellt gjort” och att ”det låter konstigt att de måste avlivas på det här sättet”. Polisen utreder nu händelsen som brott mot djurskyddslagen.

– Att vi människor håller vilda djur i fångenskap är inte på något vis försvarbart. Det borde inte finnas några djurparker över huvud taget, men tyvärr ser verkligheten idag annorlunda ut. Men så länge djurparker existerar så har dessa verksamheter ett stort ansvar att ta. Händelser som dessa sker och då borde aldrig dödande ses som någon form av ”lösning”. Djurparkens agerande visar bara på vilken brist av respekt de har för de här individerna och deras liv. Och djurparken borde varit förberedda att hantera en situation som denna på ett annat sätt, säger Malin Gustafsson.

Av någon anledning fick schimpanserna på Furuviksparken en möjlighet att ta sig utanför hägnet där de hölls inspärrade – och de tog den. Såg de en möjlighet att fly undan fångenskapen och få sin frihet tillbaka? Vi kommer aldrig veta vad de tänkte och kände i den stunden. Men det står klart att det dödliga våld schimpanserna utsattes för vid rymningen har väckt många och starka reaktioner. Och det med all rätt, för det som hänt är inte försvarbart på något vis.

– Det är fantastiskt att se att så många bryr sig, för med engagemang kommer förändring. Men låt din empati också involvera alla andra djur som vi människor utnyttjar och dödar – i bland annat livsmedelsindustrin, modeindustrin och i djurförsök. För även de djuren, likt schimpanserna, borde ha rätt till sina egna liv och sin frihet, säger Malin Gustafsson.

Hur ser vi till att en liknande händelse inte sker igen? Så länge vi människor håller vilda djur i fångenskap så går det inte att förhindra, för liknande situationer kommer att uppstå. Och det grundläggande problemet är inte hur exempelvis rymningssituationer ska hanteras utan det faktum att djurparker över huvud taget existerar. Enda sättet att förhindra att detta sker igen är att sluta se djurparker som ett lördagsnöje och att de stänger ner för gott.” Det skriver Djurrättsalliansen i denna debattartikel om det som skett på Furuviksparken.

Även en rödlistad sköldpadda, två fågelspindlar, sex snäckor och ett antal fiskar dog i samband med händelsen på Furuviksparken. 

Det är inte bara vid rymningar som djur på djurparker dödas. Djurrättsalliansen har granskat tio av de större djurparkerna i Sverige och har vid flera tillfällen kunnat visa att många djur årligen dödas – däribland fullt friska och utrotningshotade djur. Läs vår granskning för 2020 här och för 2017–2019 här.

I ett Facecbook-inlägg uppmanar Kattjouren Parks and Resorts, som äger Furuviksparken, att nu använda de pengar djurparken tjänat på att hålla schimpanserna i fångenskap till att försöka gottgöra de individer som överlevt den här traumatiska och tragiska händelsen. Kattjouren kräver att Parks and Resorts ger de överlevande schimpanserna en ny start i livet på en djurfristad. ”Det är otänkbart och helt oacceptabelt att de skulle tvingas fortsätta sin tillvaro på en djurpark där de traumatiserats svårt och deras familjemedlemmar dödats. De nyfikna och kloka schimpanserna är oskyldiga och helt maktlösa i situationen Furuviksparken satt dem i”, skriver Kattjouren. Djurrättsalliansen sluter upp bredvid Kattjouren och gör detsamma. Vi uppmanar Parks and Resorts att låta de överlevande schimpanserna få fortsätta sina liv på en djurfristad. Djurrättsalliansen uppmanar även Furuviksparken att stänga ner djurparken och sluta utnyttja djur som underhållning.

VAD DU KAN GÖRA:
🐾  
Ring eller mejla Furuviksparken och/eller djurparkens ägare Parks and Resorts och uppmana dem att avveckla djurparken. Djur är inte underhållning och det borde inte vara tillåtet att tjäna pengar på att hålla vilda djur i fångenskap. Furuviksparken har valmöjligheten att upphöra med verksamheten som baseras på en oetisk djursyn och borde därför göra det.

Djurparken har ett stort ansvar över alla de djur de håller i fångenskap. Furuviksparken borde göra allt i sin makt för att på bästa möjliga vis ge de här individerna tillbaka rätten till sina egna liv och en trygg och bra miljö att leva i.

De överlevande schimpanserna har genomlidit ett trauma och har sett sina vänner och familjemedlemmar dödas. De borde få möjligheten för läkning och få fortsätta sina liv på en djurfristad. De ska inte behöva fortsätta utnyttjas som nöjesobjekt och visas upp för människor.

Tänk på att vara saklig och att hålla god ton.

Mejla Furuviksparken här: https://faq.furuvik.se/support/tickets/new
Ring Furuviksparken: 010-708 79 00

Mejla Parks and Resorts: [email protected]
Ring Parks and Resorts: 010-708 91 00

📰 Dela Djurrättsalliansen debattartikel om händelsen. 

❤ Besök aldrig djurparker! Djur är inte våra att göra vad vi vill med och de är inte underhållning. De är tänkande och kännande individer som borde ha rätt till sina liv och sin frihet i sina rätta hemmamiljöer. 

✊ Informera och prata med människor i din omgivning om hur oetiskt det är med djurparker. Desto fler som tar ställning mot djurparker desto snabbare kan vi få till en förändring för djuren. 

🐒 Sprid våra nyheter och granskningar av svenska djurparker. Det är inte bara vi rymningar som djur på djurparker dödas. Djurrättsalliansen har granskat tio av de större djurparkerna i Sverige och har vid flera tillfällen kunnat visa att många djur årligen dödas – däribland fullt friska och utrotningshotade djur. Läs vår granskning för 2020 här och för 2017–2019 här

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer