Djurparker

Manifestation vid Furuviksparkens öppnande

Lördagen den 13 maj öppnade djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Djurrättsalliansen var på plats och manifesterade med budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”. Utöver de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten som sköts ihjäl i vintras har tusentals djur dött på svenska djurparker de senaste åren. Djurrättsalliansen menar att vi människor måste sluta se djur som underhållning.

I slutet av förra året sköts de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten ihjäl av Furuviksparken. Detta i samband med att de hade rymt ut ur det hägn där djurparken höll dem i fångenskap. Händelsen väckte många och starka reaktioner hos allmänheten och fick stor uppmärksamhet i medierna.

– Med all rätt. Det är fruktansvärt vad de försvarslösa schimpanserna utsattes för och de var fullständigt maktlösa i situationen de var försatta i. Men tyvärr är det inte alltid så att det uppmärksammas stort när djurparker dödar djur, för det sker hela tiden. Djurrättsalliansen har granskat tio av de större djurparkerna i Sverige och har vid upprepade tillfällen kunnat visa att många djur årligen dödas, däribland fullt friska och utrotningshotade djur. Bland annat lockar djurparkerna besökare med gulliga djurungar, men vad många inte vet är att de sedan dödas för att ge plats åt nya ungar nästkommande år, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Linda, Manda, Santino och Torsten är fyra av tusentals djur som dödats på svenska djurparker bara de senaste åren. Men det är inte bara dödandet av dessa djur som är oetiskt.

– Alla djur på djurparker tvingas leva sina liv i fångenskap, många gånger långt ifrån sina rätta hemmamiljöer. Detta bara för att vi människor ser det som ett nöje att titta på inspärrade djur. Men vi märker att många har insett att det är fel att behandla djur på det här viset. Flera personer på plats berättade för oss att det var väldigt lite besökare för att vara öppningsdagen jämfört med tidigare år. Förhoppningsvis fick vår manifestation även ännu fler att ta ställning för djuren och att de inte besöker djurparker framöver,  säger Malin Gustafsson.

Djurparker försvarar många gånger sina verksamheter med att de arbetar med så kallat “artbevarande”.

– Argument om exempelvis artbevarande är en efterhandskonstruktion från djurparkerna för att försöka legitimera sin existens. I grund och botten finns djurparkerna för att tjäna pengar på att visa upp instängda djur. Djurparker är inte en förutsättning för att utföra artbevarande arbete. Vi måste bara ha en vilja och satsa på etiska sätt att göra det och inse att vi delar den här planeten med väldigt många andra djur som har samma rätt som vi att leva här, säger Malin Gustafsson.

2020 publicerade Djurrättsalliansen första granskningen av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dött på djurparkerna under åren 2017–2019. Året efter granskade organisationen samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dött under 2020. Under 2022 publicerade Djurrättsalliansen liknande granskningar av Parken Zoo, Borås djurpark och Kolmårdens djurpark.

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer