Djurparker

Manifestation vid Furuviksparkens öppnande

Lördagen den 13 maj öppnade djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Djurrättsalliansen var på plats och manifesterade med budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”. Utöver de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten som sköts ihjäl i vintras har tusentals djur dött på svenska djurparker de senaste åren. Djurrättsalliansen menar att vi människor måste sluta se djur som underhållning.

I slutet av förra året sköts de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten ihjäl av Furuviksparken. Detta i samband med att de hade rymt ut ur det hägn där djurparken höll dem i fångenskap. Händelsen väckte många och starka reaktioner hos allmänheten och fick stor uppmärksamhet i medierna.

– Med all rätt. Det är fruktansvärt vad de försvarslösa schimpanserna utsattes för och de var fullständigt maktlösa i situationen de var försatta i. Men tyvärr är det inte alltid så att det uppmärksammas stort när djurparker dödar djur, för det sker hela tiden. Djurrättsalliansen har granskat tio av de större djurparkerna i Sverige och har vid upprepade tillfällen kunnat visa att många djur årligen dödas, däribland fullt friska och utrotningshotade djur. Bland annat lockar djurparkerna besökare med gulliga djurungar, men vad många inte vet är att de sedan dödas för att ge plats åt nya ungar nästkommande år, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Linda, Manda, Santino och Torsten är fyra av tusentals djur som dödats på svenska djurparker bara de senaste åren. Men det är inte bara dödandet av dessa djur som är oetiskt.

– Alla djur på djurparker tvingas leva sina liv i fångenskap, många gånger långt ifrån sina rätta hemmamiljöer. Detta bara för att vi människor ser det som ett nöje att titta på inspärrade djur. Men vi märker att många har insett att det är fel att behandla djur på det här viset. Flera personer på plats berättade för oss att det var väldigt lite besökare för att vara öppningsdagen jämfört med tidigare år. Förhoppningsvis fick vår manifestation även ännu fler att ta ställning för djuren och att de inte besöker djurparker framöver,  säger Malin Gustafsson.

Djurparker försvarar många gånger sina verksamheter med att de arbetar med så kallat “artbevarande”.

– Argument om exempelvis artbevarande är en efterhandskonstruktion från djurparkerna för att försöka legitimera sin existens. I grund och botten finns djurparkerna för att tjäna pengar på att visa upp instängda djur. Djurparker är inte en förutsättning för att utföra artbevarande arbete. Vi måste bara ha en vilja och satsa på etiska sätt att göra det och inse att vi delar den här planeten med väldigt många andra djur som har samma rätt som vi att leva här, säger Malin Gustafsson.

2020 publicerade Djurrättsalliansen första granskningen av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dött på djurparkerna under åren 2017–2019. Året efter granskade organisationen samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dött under 2020. Under 2022 publicerade Djurrättsalliansen liknande granskningar av Parken Zoo, Borås djurpark och Kolmårdens djurpark.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer