Djurparker

147 djur dog på Kolmårdens djurpark under 2021

Nordens största djurpark, Kolmårdens djurpark, lockar besökare med nyfödda ungar och löften om att de bevarar utrotningshotade djur. Vad som däremot inte visas upp är alla de djur som årligen dör eller dödas, däribland utrotningshotade och helt friska djur. Djurrättsalliansens granskning visar att 147 djur dog på djurparken under förra året. 

Djurrättsalliansen har granskat hur många djur som dog eller dödades på Kolmårdens djurpark under 2021 genom att begära ut djurparkens artinventaringslista som årligen skickas in till länsstyrelsen. Granskningen visar att 147 djur dog på djurparken under 2021. Året dessförinnan dog 141 djur på djurparken. Tidigare har Djurrättsalliansen kunnat visa att 575 djur dog på Kolmårdens djurpark under 2017-2019.

 

 

Anledningen till att Kolmårdens djurpark avlivar djur är enligt dem själva dels för att anpassa flockens storlek eller om det rör sig om svagfödda, gamla eller sjuka djur. Bland de döda djuren finns bland annat 20 besoarantiloper, 6 skogshundar, 7 strutsar, 3 giraffer, 3 zebror, 26 dovhjortar, 1 lokatt, 26 letjevattenbockar och 5 surikater.

Arter rödlistas för att bedöma en arts risk att dö ut. Kulanen som är en slags vildåsna och som hålls i fångenskap på Kolmårdens djurpark är listad som ”starkt hotad”. Trots det valde djurparken att avliva en frisk individ istället för att omplacera. Till Djurrättsalliansen säger Kolmården att det berodde på att kulanen ”skapade problem i flocken då han försökte para sig med ston han var släkt med” och att ”det var inte en viktig individ för bevarandearbetet ur genetisk synpunkt”.

 

Två friska lejonhonor avlivades på Kolmårdens djurpark under 2021. (Lejonet på bilden fanns på Ölands djurpark, även hon har avlivats).

 

Under 2021 föddes det lejonungar på Kolmårdens djurpark. Enligt djurparken skapade det problem i flocken och av den anledningen valde de att avliva två friska lejonhonor. Även två friska giraffer avlivades, trots att giraffen är en sårbar art i det vilda – detta enligt djurparken för att flocken hade blivit för stor. Under året dog även en nyfödd giraffkalv som övergivits av sin mamma. Under 2021 avlivades 12 letjevattenbockar och ytterligare 14 dog. Anledningen till att många letjevattenbockar avlivades beror enligt Kolmårdens djurpark på att deras avsikt är att fasa ut letjevattenbocken till förmån för den hotade nilevattenbocken. Även bland de utrotningshotade addaxantiloperna valde man att avliva två friska individer.

 

Två giraffer avlivades på Kolmårdens djurpark under förra året då flocken ansågs vara för stor.

 

– Att friska djur avlivas för att man helt enkelt inte har plats för dem eller för att de inte har rätt genetisk sammansättning är vanligt på svenska djurparker. Kolmårdens djurpark försvarar sin existens med att de bevarar djur. Men sanningen är att väldigt få arter som finns på djurparken är hotade. Det händer även att friska utrotningshotade djur avlivats, så att tillhöra en utrotningshotad art är ingen garanti för överlevnad. Väldigt få av de arter som är hotade och hålls i fångenskap kommer någonsin att släppas tillbaks till sina naturliga miljöer för att stärka de vilda populationerna. Bevarandeprojekt är ett komplement till djurparkerna som är ett bra försäljningsargument för att locka besökare, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

 

Aktivister från Djurrättsalliansen har under många år protesterat mot djurparkens djurhållning.

 

I dagens samhälle behöver vi inte hålla vilda djur inspärrade för att lära oss mer om dem. Med hjälp av dokumentärfilmer, webbplatser med kameror i naturen, böcker och genom att studera djurens i deras naturliga miljö kan vi lära oss mycket om dem. Dessutom kommer det allt mer ny teknik, till exempel Virtual Reality, där djuren på ett naturtroget sätt kan observeras med hjälp av filmer.

Utbildning, forskning och artbevarande är skäl som ofta framhålls som argument för djurparker. Det är en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inlåsta. Läs mer om djurparker.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

🐾Djurrättsalliansen anser att det är fel, oetiskt och inte försvarbart med djurparker. Läs mer om djurparker här.

Fler nyheter
Köttindustrin

Enormt genomslag för avslöjandet om Kronfågels kläckeri

Den 4 december offentliggjorde Djurrättsalliansen unikt filmmaterial från Kronfågels kläckeri. TV4 publicerade bilderna, som har fått ett enormt genomslag. I medier och samhällsdebatt pratas nu om vem som bär ansvaret för misären på kläckeriet, och hur man ska lösa problemet. Men Djurrättsalliansen, organisationen som står bakom avslöjandet, tycker att den viktigaste frågan har uteblivit. 

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjande: Misär på Kronfågels kläckeri

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut. De slungas runt i en maskin, sprutas ut på rullband, äter på varandra, kläms mellan backar och lämnas att plågas i timmar. 

Läs mer
Köttindustrin

Revealed: Misery at Sweden’s largest chicken producer’s hatchery

Through an undercover investigation, Djurrättsalliansen can now reveal what the first day of a chicken’s life in the Swedish chicken industry looks like. They are tossed around in a machine, thrown onto conveyor belts, eat each other and are left to suffer for hours.

Läs mer
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer