Djurförsök

Försöksdjurens dag – hjälp oss rädda fem apor från djurförsök

Den 24 april är det ”försöksdjurens dag”, en dag då människor världen över uppmärksammar djur som utnyttjas i djurförsök. Hjälp oss rädda livet på de fem aporna Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly som används i försök på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Sedan 2003 är djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor förbjudna i Sverige, men det är fortfarande tillåtet att använda andra apor i djurförsök. På Karolinska Institutet (KI) i Sverige finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater – Astrid Fagræus laboratorium. Där hålls krabbmakaker och rhesusapor som kommer från uppfödningar i Kina. De används ofta i flera olika försök innan de avlivas.

Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox är fem av de apor som utnyttjas i djurförsök på Karolinska Institutet i Stockholm. Djurrättsalliansen arbetar för att rädda livet på dem och att de istället för att dödas ska omplaceras till en djurfristad.

 

Hjälp oss rädda livet på fem av aporna på Karolinska Institutet 
De äldsta aporna som finns på laboratoriet just nu – anlände till KI 2009 från en kritiserad anläggning i Kina som föder upp apor och hundar till djurförsök. De heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox och har utnyttjats i flera olika försök på KI. De är nu i den ålder då KI brukar döda dem, trots att aporna skulle kunna leva i många år till. Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på de fem aporna. Djurrättsalliansen har tidigare lyckats rädda apor från samma laboratorium i Stockholm. Det var i december 2009 som vi tillsammans med organisationen Animal Defenders International fick KI (dåvarande Smittskyddsinstitutet) att lämna över de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo. Istället för att dödas kunde de omplaceras till en djurfristad i England där Bacill och Bacillusk lever än idag. Baloo avled i början av 2021 efter att ha drabbats av kronisk njursvikt. Samma djurfristad är villiga att ta emot även Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox.  Läs mer på vår sida Rädda KI-aporna. 

Vad du kan göra för att hjälpa aporna:

:monkey_face:  Kontakta Karolinska Institutet
Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Be dem låta Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly få fortsätta leva och låta Djurrättsalliansens omplacera aporna till en djurfristad. Djurrättsalliansen står redo och plats på en djurfristad är ordnad. Uppmana även KI att avveckla djurförsök på apor och istället satsa resurser på på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

:monkey_face:  Skriv under protestlistan
Skriv under
 vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den.

:monkey_face:  Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga bidrag och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna.
Plusgirokonto: 42 54 11 – 6
Swish: 123 0730 739
Du kan även välja att bli medlem eller månadsgivare.

:monkey_face:  Ta del av och sprid information
Gå in på vår kampanjsida och läs mer om aporna och försöken. Dela sedan med dig av informationen.

:monkey_face:  Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt  med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.

:monkey_face:  Engagera dig för aporna
Engagera dig med oss. Mejla  om du vill delta på liknande manifestationer framöver.

Aporna på KI
Varje apa har både ett namn och ett nummer. Namnet används internt, när personalen pratar om de olika djuren och i träningen. Numren används externt, till exempel i forskningsrapporter. Aporna har sina nummer intatuerade i blå siffror på magen. Det förs en journal av varje apa som finns på anläggningen och Djurrättsalliansen har sammanställt journalerna som du kan se här. På sidan Stoppa primatförsöken går det även att läsa om de försök aporna utsätts för.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer