Djurförsök

Manifestation för aporna på 12-års jubileum

Den 13 december förknippar de flesta med Lucia. För Djurrättsalliansen har det även en annan betydelse. Tidigt på luciamorgonen 2009 flögs tre apor från Sverige till Storbritannien. Aporna hade varit försöksapor på Astrid Fagraeus Laboratorium i Stockholm och hade efter en framgångsrik kampanj och förhandlingar kunnat räddats och var nu på väg till sitt nya hem på djurfristaden Lakeview Monkey Sanctuary.

I slutet av 2001 föddes de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo samt en fjärde apa som hette Bamse, med ungefär en månads mellanrum. De beskrevs som ”halvsyskon”. Deras föräldrar var viltfångade och hade tagits från det vilda på Mauritius och därefter skickats till den ökända uppfödningen Mazor Farm utanför Tel Aviv i Israel. När de närmade sig sin andra födelsedag såldes de till Astrid Fagraeus Laboratorium i Sverige. De flögs först till Holland i oktober 2004 och därefter packades de in i en transportbil och kördes till laboratoriet i Solna utanför Stockholm.

Apor i djurförsök på Karolinska Institutet.    Foto: KI

 

På Astrid Fagreus Laboratorium i användes de i hjärnförsök under många år. Apan Bamse utvecklade tyvärr diabetes och dödades. De togs ur försöket 2009 och det diskuterades vad som skulle hända med aporna. Djurrättsalliansen fick information om att aporna troligen skulle dödas och inledde därför en kampanj där allmänheten uppmanades att skicka brev och email och vädja för apornas liv. Samtidigt försökte Djurrättsalliansen att hitta en lösning för aporna och med hjälp av Animal Defenders International hittades en djurfristad i England som specialiserat sig på att ta hand om apor av olika slag.

 

Aporna lämnar Sverige för sitt nya hem på en djurfristad i Storbritannien.

 

På luciaaftons morgon 2009 lämnade ett flygplan Arlanda flygplats och på planet befann sig de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo. Den morgonen började deras resa till ett nytt liv på Lakeview Primate Sanctuary i England. Det var första gången i historien som några försöksapor lämnat laboratoriet levande. På julaftons morgon fick trion för första gången i sina liv julklappar som de med stor nyfikenhet öppnade bestående av olika godsaker som torkad frukt och nötter.

 

Bacill, Bacillusk och Baloo öppnar julklappar för första gången i sitt liv på julaftons morgon 2009.

 

Under våren 2021 avled tyvärr Baloo efter att han drabbat att kronisk njursvikt. De två andra aporna, Bacill och Bacillusk, lever kvar på djurfristaden Lakeview Primate Sanctuary i en stor inhägnad, där de kan vara både inomhus- och utomhus, något de väljer själva. De har en väldigt stor aptit och föredrar grönsaker framför att äta frukt. De kan leva upp till 30 år så de har många år framför sig i sin inhägnad.

Djurrättsalliansen på plats utanför Karolinska Institutets huvudentré den 13/12 2021.

 

På luciadagen 2021 är Djurrättsalliansen på plats utanför Karolinska Institutet som fortfarande använder apor i djurförsök. En fridsam manifestation hölls framför huvudentrén för att informera allmänhet och anställda om att det pågår djurförsök på apor på institutet. Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Vi är inte ensamma om vår åsikt, opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet. Vetenskapsrådet har genomfört en opinionsundersökning om djurförsök, för att ta reda på allmänhetens inställning till djurförsök. Undersökningen publicerades i april 2019 och visade att sju av tio (73 procent) inte skulle acceptera djurförsök på större djur.

 

Aporna på djurfristaden Lakeview Monkey Sanctuary. Foto: Craig Redmond

 

Varje räddat liv är en seger och vi gläds idag över alla de tolv år som Bacill fick utanför djurförsökslaboratoriets väggar och hoppas att Bacill och Bacillusk fortfarande har många år framför sig i sitt hem på djurfristaden. De har blivit ambassadörer för alla de apor som inte överlevt eller fått den möjlighet. Det finns alternativ till väldigt många djurförsök i dagsläget och Djurrättsalliansen arbetar för att få ett stopp på djurförsöken.

Här kan du se fler bilder på Bacill, Bacillusk och Baloo i deras hem på djurfristaden Lakeview Monkey Sanctuary i England.

Stort tack till alla våra medlemmar och supporters. De här aporna är vid liv idag tack vare ert stöd.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer