Hjälp oss rädda KI-aporna

Djurrättsalliansen tar striden för att få aporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox frisläppta till en djurfristad där de kan få leva sina återstående år. De har utnyttjats i flera olika djurförsök i 12 års tid. Det är på tiden att de får uppleva att ett annat liv är möjligt.

 

Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox
På Karolinska Institutet i Stockholm lever de fem försöksaporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. De är alla krabbmakaker och runt 15 år gamla vilket gör dem till de äldsta aporna på Karolinska Institutet. De anlände 2009 från en kritiserad anläggning i Kina som föder upp apor och hundar till djurförsök. På Astrid Fagræus laboratorium, som är Nordens enda anläggning för djurförsök på primater, har de ingått i flera olika försök under årens lopp.

Varje apa där har både ett namn och ett nummer. Numren är intatuerade på apornas bröst och används externt, till exempel i forskningsrapporter. Det förs en journal för varje apa som finns på anläggningen och Djurrättsalliansen har sammanställt journalerna och publicerat dem på vår hemsida.

Det är inte ovanligt att det uppstår bråk mellan aporna som många gånger resulterar i skador och sår på dem. Ibland måste de till och med sys för att såren är djupa. I anteckningarna från apornas journaler kan man bland annat läsa: ”bitsår höger fot”, ”extremt stressad, 236 slag/minuten”, ”blåmärke”, ”stödjer inte på vänster arm”, ”småsår och blåmärken vid ankomst”, ”kräks”, ”gått ner i vikt”, ”kalla händer”, ”bitmärke mage”, ”sår båda sidor buk”, ”spänd”och”sytt i pannan 14 stygn”.

Utdrag ur de fem apornas försöksdjursjournaler kan du läsa här.

 

Har tidigare räddat apor från KI
Djurrättsalliansen anser att dessa fem apor är lämpliga kandidater för Karolinska Institutet att ”pensionera”. 2009 lyckades vi få samma laboratorium att lämna över tre apor som skulle avlivas. De tidigare försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo har sedan de blev räddade levt sina liv på en djurfristad i England och där lever än idag Bacill och Bacillusk. Baloo avled i början av 2021 efter att ha drabbats av kronisk njursvikt. De är ett levande bevis på att det går att ge försöksdjur en andra chans.

 

KI vägrar släppa aporna
Karolinska Institutet har tidigare meddelat att de är positiva till att pensionera apor, men har avböjt alla förslag till omplaceringar från Djurrättsalliansen. Även i fallet med Lynx, Hyena, Nanuq, Fox och Grizzly har man sagt nej till att pensionera dem med följande motivering:

”Samtliga av dessa individer har nyligen varit på veterinär hälsokontroll och alla är vid mycket god vigör. Eftersom dessa individer därmed är lämpade att även fortsättningsvis ingå i de viktiga forskningsprojekt som bedrivs på Astrid Fagraeus laboratorium har Karolinska Institutet inga nuvarande planer på att låta dessa avslutas som forskningsdjur.”
I försöksjournalerna ska veterinära ingrepp och hälsokontroller föras in, men det finns ingen anteckning om detta i de fem apornas journaler. Några av aporna är inte heller överförda till giltiga försök i journalerna. Djurrättsalliansens har anmält detta till länsstyrelsen.

 

Hjälp oss rädda de fem KI-aporna
Maila gärna rektorn på KI och vädja att de ska låta oss omplacera de fem aporna: rektor@ki.se. Här kan du läsa om vad du kan göra för aporna.