Djurförsök

KI har köpt in 20 nya apor

De senaste tre åren har Karolinska Institutet (KI) dödat nästan 50 av de apor de utnyttjat i djurförsök. Djurrättsalliansen kan nu även berätta att KI under 2022 köpte in 20 nya apor, vilket innebär att 55 apor just nu befinner sig på Astrid Fagræus laboratorium, Nordens enda anläggning för djurförsök på primater.

På KI utnyttjas krabbmakaker och rhesusmakaker i djurförsök. Varje apa har både ett namn och ett nummer. Namnet används internt och numren externt, till exempel i forskningsrapporter. Aporna har sina nummer intatuerade i blå siffror på magen. Det förs en journal för varje apa som finns på anläggningen. Djurrättsalliansen granskar journalerna, och kan på så sätt få en inblick i apornas verklighet på laboratoriet. Igår kunde vi berätta om de 47 apor som dödats på KI under 2020–2022.

Just nu finns 55 apor på Astrid Fagræus laboratorium, 20 av dessa ankom den 12 oktober 2022. Då KI har digitaliserat sitt journalsystem framgår inte längre apornas namn, utan endast deras nummer finns offentliga för allmänheten. 

– Det är så oerhört sorgligt och fel att KI fortsätter att utnyttja apor i djurförsök. Vi vet att dessa djur kommer få en vardag långt ifrån vad de själva hade valt, och kan bara föreställa oss den smärta de kommer utsättas för – innan de med största sannolikhet dödas, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

På laboratoriet lever många av aporna två och två i gallerburar av rostfritt stål. De apor som inte har infekterats av någon sjukdom (vilket görs i en del av djurförsöken) har vid varmare väder tillgång till en inglasad utomhusvoljär.

– Att stänga in djur och utsätta dem för olika experiment är fel. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Malin Gustafsson.

Ett lyckligt slut
Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Bacill, Bacillusk och Baloo från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök. De flyttades till ett djurhem i England, där Bacill och Bacillusk lever än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas av människor. Baloo gick tyvärr bort under 2021 – då 19 år gammal, efter mer än elva år i frihet.

Bacill, Bacillusk och Baloo på djurfristaden i England.

 

Vad du kan göra:

🐒 Hjälp oss stoppa primatförsöken genom att skriva under vår protestlista, och här kan du läsa om vad du mer kan göra för aporna.

🐒 De äldsta aporna på laboratoriet – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – är födda 2006 och har använts i djurförsök på KI sedan 2009. Djurrättsalliansen försöker få de fem aporna frisläppta till en djurfristad där de kan få leva sina återstående år. Det är på tiden att de får uppleva att ett annat liv är möjligt. Läs mer om det här.

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Päls

Förslag från regeringen kan innebära slutet för svenska minkfarmer

Enorma mängder minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer i flera decennier. Kampen för djuren och för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Nu kan slutet för pälsindustrin i Sverige vara nära: regeringen föreslår ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Det ska även utredas om pälsdjursfarmer ska förbjudas. 

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer