Djurförsök

KI har köpt in 20 nya apor

De senaste tre åren har Karolinska Institutet (KI) dödat nästan 50 av de apor de utnyttjat i djurförsök. Djurrättsalliansen kan nu även berätta att KI under 2022 köpte in 20 nya apor, vilket innebär att 55 apor just nu befinner sig på Astrid Fagræus laboratorium, Nordens enda anläggning för djurförsök på primater.

På KI utnyttjas krabbmakaker och rhesusmakaker i djurförsök. Varje apa har både ett namn och ett nummer. Namnet används internt och numren externt, till exempel i forskningsrapporter. Aporna har sina nummer intatuerade i blå siffror på magen. Det förs en journal för varje apa som finns på anläggningen. Djurrättsalliansen granskar journalerna, och kan på så sätt få en inblick i apornas verklighet på laboratoriet. Igår kunde vi berätta om de 47 apor som dödats på KI under 2020–2022.

Just nu finns 55 apor på Astrid Fagræus laboratorium, 20 av dessa ankom den 12 oktober 2022. Då KI har digitaliserat sitt journalsystem framgår inte längre apornas namn, utan endast deras nummer finns offentliga för allmänheten. 

– Det är så oerhört sorgligt och fel att KI fortsätter att utnyttja apor i djurförsök. Vi vet att dessa djur kommer få en vardag långt ifrån vad de själva hade valt, och kan bara föreställa oss den smärta de kommer utsättas för – innan de med största sannolikhet dödas, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

På laboratoriet lever många av aporna två och två i gallerburar av rostfritt stål. De apor som inte har infekterats av någon sjukdom (vilket görs i en del av djurförsöken) har vid varmare väder tillgång till en inglasad utomhusvoljär.

– Att stänga in djur och utsätta dem för olika experiment är fel. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Malin Gustafsson.

Ett lyckligt slut
Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Bacill, Bacillusk och Baloo från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök. De flyttades till ett djurhem i England, där Bacill och Bacillusk lever än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas av människor. Baloo gick tyvärr bort under 2021 – då 19 år gammal, efter mer än elva år i frihet.

Bacill, Bacillusk och Baloo på djurfristaden i England.

 

Vad du kan göra:

🐒 Hjälp oss stoppa primatförsöken genom att skriva under vår protestlista, och här kan du läsa om vad du mer kan göra för aporna.

🐒 De äldsta aporna på laboratoriet – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – är födda 2006 och har använts i djurförsök på KI sedan 2009. Djurrättsalliansen försöker få de fem aporna frisläppta till en djurfristad där de kan få leva sina återstående år. Det är på tiden att de får uppleva att ett annat liv är möjligt. Läs mer om det här.

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer