Djurförsök

47 apor dödade på KI

På Karolinska Institutet (KI) i Stockholm finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater – Astrid Fagræus laboratorium. Aporna utnyttjas i ett eller flera försök, och avlivas sedan. Djurrättsalliansen kan nu berätta om de 47 apor som dödats på KI under åren 2020-2022. 

Under 2020 dödades 24 apor på Karolinska institutet, och 2021 ytterligare 22 stycken. 2022 dödades en apa: Nogger. Hon kom till KI i februari 2015 och efter det, fram till sin död i april, utnyttjades hon i djurförsök. 

”Ansträngd andning, äter men är inte sig själv”, står det i Noggers journal från den sista mars 2022.  Den fjärde april, efter att Nogger sövts ner flera gånger, står det att man på grund av hennes mycket ansträngda andning och oförmåga att hålla sig upprätt, beslutade att avliva henne. 

En liten inblick i apornas liv
En av aporna som dödades under 2021 var Kadabra. Hon föddes 2007 och ankom till KI 2015, där hon fram till sin död utnyttjades i djurförsök. Den enda inblick vi har i hennes liv är de små anteckningar som personalen skrivit i hennes journal. Där kan man bland annat läsa: ”Har sår på vänster tumtå, höger lilltå samt sår i ansiktet.”, ”Några nya sår på tårna och i ansiktet.”, ”Bråk i gruppen, svullen tå vänster bakben, haltar, svårt att stödja.”, ”Nedre läpp fortsatt ordentligt svullen.”, ”Sår på mittån höger fot läker inte bra, amputerar yttre falangen.”

I den sista anteckningen, skriven den 28 januari 2021 framgår att Kadabra avlivades genom att sövas. Sedan står det ”Älskade Kadabra” och ett litet hjärta är ritat bredvid.

– Den lilla inblick vi kan få i de här apornas öden är så fruktansvärt sorglig. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök.

– Astrid Fagræus Laboratorium vid Karolinska Institutet är det enda laboratoriet i Norden som fortfarande använder apor i djurförsök. Apor som har aldrig haft rätten till sina egna liv. Djurförsök på människoapor och nio arter av gibbonapor är redan förbjudna i Europa. Det är på tiden att djurförsök på alla djur förbjuds och vi uppmanar Sverige att snarast utarbeta en avvecklingsplan, säger Malin Gustafsson.


De 47 apor som dött på KI 2020-2022:

2022
Nogger

2021
Calippo
Donna
Drengen
Filijokus
Flash
Fröken
Gutten
Jänta
Kadabra
Lilleman
Miss
Moremi
Nandi
Pingla
Poff
Polka
Puma
Pysen
Pågen
Tjejen
Tösen
Volvo

2020
Alice
Atlas
Audi
Cellini
Cinnamon
Daf
Einstein
Fiat
Flamma
Ford
Frida
Jamba
Lada
Lady
Lurifix
Mazda
Melba
Opel
Pokus
Saab
Salabim
Silva
Tiptop
Topaz

På bilden syns en apa på en uppfödning i Laos. KI köper främst in apor från en kritiserad uppfödning i Kina. Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

 

Vad du kan göra:

🐒 Hjälp oss stoppa primatförsöken genom att skriva under vår protestlista, och här kan du läsa om vad du mer kan göra för aporna.

🐒 De äldsta aporna på laboratoriet – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – är födda 2006 och har använts i djurförsök på KI sedan 2009. Djurrättsalliansen försöker få de fem aporna frisläppta till en djurfristad där de kan få leva sina återstående år. Det är på tiden att de får uppleva att ett annat liv är möjligt. Läs mer om det här.

🐒  Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Bacill och Bacillusk från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök. Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England. Där lever de än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas av människor. Baloo, den tredje apan som räddades tillsammans med Bacill och Bacillusk, gick tyvärr bort under 2021 – då 19 år gammal, efter mer än elva år i frihet.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer