Köttindustrin

Därför ska du fira en djurvänlig jul

Nu närmar sig julen – en högtid då svenskar frossar i julskinka. Grisarna får betala priset med sina liv för människans vanor, traditioner och girighet. I grisindustrin lever grisarna miserabla liv och ständigt instängda inomhus. När de är bara ett halvår gamla går de en brutal död till mötes på slakterierna. Fira en djurvänlig jul och njut av ett växtbaserat julbord.

Förra året dödades 2 651 120 grisar på svenska slakterier. Siffrorna kommer från Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen granskar. Det är ett ogripbart antal djur, men bakom varje siffra i statis- tiken döljer sig det som en gång var en tänkande och kännande individ.

Grisar är fantastiska djur – sociala, nyfikna och intelligenta. Deras kommunikation, känsloliv och sociala relationer gör dem på många sätt lika oss människor. Tänk om alla människor kunde se det själv- klara i att dessa individer borde omfattas av liknande rättigheter som människor. Rätten till sina egna liv. Men det är tyvärr långt ifrån dagens verklighet.

Miserabla liv i grisindustrin innan brutal död
I livsmedelsindustrin har grisar förvandlats till produktionsenheter. Nästan alla grisar i Sverige lever hela sina liv inomhus. I fabrikerna hålls de i kala betongboxar, tio grisar på nio kvadratmeter. Sysslolösheten leder till frustration, som skapar störda beteenden. Det är exempelvis inte ovanligt att grisar biter på varandras svansar och öron, eftersom de inte har något annat att tugga på.

När grisarna har nått en vikt på cirka 100 kilo anses de vara klara för slakt, då är de bara ett halvår gamla. Transporten till slakteriet är första gången grisarna får en glimt av världen utanför fabriksväggarna. På slakteriet “bedövas” grisarna med el eller genom att de tvingas andas in koldioxid, vilket är mycket plågsamt. Därefter dödas de genom avblodning; blodkärlen i halsen skärs av. 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett KRAV-slakteri i Skåne. Materialet, filmat med dold kamera, visade hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar – men också så som slakt i grund och botten går till. Här under kan du se filmaterialet från KRAV-slakteriet.

 

Hundratals svenska grisgårdar dokumenterade
Djurrättsalliansen har sedan 2009 offentliggjort bilder och filmer från hundratals grisfabriker runt om i Sverige, senast i oktober i år publicerade vi nytaget material. Detta för att ge allmänheten en in- blick i grisarnas vardag, och förhoppningsvis få fler att sluta stödja det som grisarna utsätts för. Många människor har efter att ha sett vår dokumentation valt att bli vegetarianer eller veganer. Samtidigt har inte grisarnas situation förändrats, vilket gör vårt fortsatta arbete för grisarna lika viktigt idag som vid vårt första avslöjande för tretton år sedan. Förändring tar tid, men vi tappar aldrig hoppet om att det är möjligt och vi slutar inte kämpa för den förändring som djuren så akut behöver. Ta del av vår omfattande dokumentation av grisindustrin på sidan Ett liv som gris. Här under kan du se en del av våra bilder.

Lev djurvänligt och välj växtbaserat 
Nu närmar sig julen – en högtid då svenskar frossar i julskinka. Grisarna får betala priset med sina liv för människans vanor, traditioner och girighet. Men om alla som äter julskinka, och andra djurprodukter, hade fått ta del av djurens liv och död – hade de då kunnat äta med gott samvete? Fira en djurvänlig jul och njut av ett växtbaserat julbord. Här hittar ni inspirationen och tipsen för ett djurvänligt och helt växtbaserat julbord.

Vi i Djurrättsalliansen önskar dig en riktigt god och djurvänlig jul!

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer
Djurförsök

Stäng Lidköpings kaninfarm

Djurrättsalliansen har under flera år rapporterat om turerna kring Lidköpings kaninfarm. Djuren har utsatts för ett ofattbart lidande och trots indragna tillstånd och anmälningar om brott mot djurskyddslagen har myndigheterna inte stängt ner verksamheten. Men nya beslut kanske kan innebära slutet för kaninfarmen. 

Läs mer