Päls

(S) – lyssna på folket och stäng minkfarmerna!

(S)vik inte minkarna igen – stäng minkfarmerna! Det är budskapet som Djurrättsalliansen riktar till Socialdemokraterna vid manifestationer i samband med partiets kongress i Göteborg.

Onsdagen den 3 november inleddes Socialdemokraternas partikongress på Svenska mässan i Göteborg. Djurrättsalliansen var på plats med uppmaningen att Socialdemokraterna bör avveckla de minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vi var även på plats under lördagen.

– Medvetenheten om det djurplågeri som pälsdjursfarmerna innebär är idag stor och pälsindustrin är på nedgång. Land efter land väljer att förbjuda och avveckla pälsindustrin, så Sverige ligger efter. Allt fler av de internationella stora modehusen tar ställning genom att bli pälsfria. Här i Sverige har opinionsundersökningar visat att så många som 8 av 10 svenskar vill att minkfarmerna ska förbjudas, och politikerna bör lyssna på folket, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Aktivister från Djurrättsalliansen på plats utanför Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

 

De senaste decennierna har antalet minkfarmer i Sverige blivit allt färre och visat på en ständigt nedåtgående trend. Men det finns fortfarande runt 25 minkfarmer kvar i landet där minkar årligen föds upp, gasas ihjäl och flås för sin päls. Tiden minkarna lever hålls de instängda i nätburar.

Turerna kring minkfarmerna har pågått under många år. 2003 gav en statlig utredning minknäringen till år 2010 på sig att förändra för minkarna så att farmerna levde upp till djurskyddslagen. Om detta inte skedde skulle farmerna avvecklas. År 2010 offentliggjorde Djurrättsalliansen bilder och filmer från en stor del av landets minkfarmer. Avslöjandet fick en enorm medial uppmärksamhet och gav en inblick i minkarnas livssituation. Materialet visade djur med stora bitskador, kannibalism, stereotypa beteenden samt skadade, stressade och döda djur. Efter avslöjandet konstaterades det att en tredjedel av de farmer som fanns då saknade tillstånd att ens bedriva verksamhet. Myndigheterna gjorde efter avslöjandet kontroller av en stor del av farmerna – 85 procent bröt mot djurskyddslagstiftningen.

– Vår dokumentation visar tydligt på minkarnas akuta situation och att de inte har möjlighet att bete sig naturligt på farmerna. Det är obegripligt och fullständigt förkastligt att en verksamhet som denna är laglig, säger Malin Gustafsson.

I dagsläget vill tre av riksdagspartierna avveckla minkfarmerna. Under 2021 ändrade Liberalerna ståndpunkt och vill nu se en långsiktig avveckling av minkfarmerna. Sedan tidigare vill både Vänsterpartiet och Miljöpartiet stänga minkfarmerna. På Socialdemokraternas partikongress 2001 beslutades att minkfarmerna i Sverige på sikt skulle avskaffas, men därefter har partiet varken drivit eller verkställt den linjen.

– Det är ett enormt svek gentemot minkarna som har kostat väldigt många individers liv. Det är dags för Socialdemokraterna att återigen ställa sig på minkarnas, och folkets, sida och förespråka och arbeta för en avveckling av de sista minkfarmerna i Sverige. Vi hoppas givetvis att partiet tar den ställningen under veckans partikongress, säger Malin Gustafsson.

Den 3-7 november pågår Socialdemokraternas kongress och på lördag kommer motionerna om att förbjuda minkfarmerna att lyftas.

 

Under 2021 gick Sveriges Veterinärförbund ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur. Minkfarmning klassas dessutom som miljöfarlig verksamhet, trots att farmarna själva brukar försöka lyfta päls som en miljövänlig produkt.

Sveriges minkfarmer, liksom minkfarmerna runt om i Europa, har drabbats hårt av pandemin då minkfarmer har en hög risk att öka smittspridningen av SARS-CoV-2 och skapa mutationer. Det har medfört att flera länder skyndat på avvecklingen av farmerna. I Nederländerna förbjöds uppfödning 2021 och i Danmark, ett av världens största pälsproducerande länder, fattades beslutet att avliva samtliga minkar på de över 1 000 minkfarmer som fanns i landet. Danmark har även förbjudit avel av minkar fram till 2023.

I slutet av januari i år meddelade regeringen tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt att det införts ett förbud mot minkuppfödning i Sverige under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin då coronaviruset upptäckts på 23 av 26 svenska minkfarmer. I nuläget finns de så kallade avelsdjuren kvar på farmerna och de omkring 90 000 minkarna får farmarna behålla under året i avvaktan på besked om vad som ska hända under 2022.

🐾 Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Vid flera tillfällen (första gången 2010) har vi dokumenterat och offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer och har på så vis kunnat visa det omfattande djurplågeri som minkfarmning innebär. På farmerna hålls minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket leder till extrema konsekvenser som bland annat kannibalism och stereotypa beteenden. Våra avslöjanden och granskningar av pälsindustrin i Sverige har bland annat lett till en stark opinion mot pälsdjursfarmning. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna. Djurrättsalliansen har under åren anordnat flera demonstrationer och manifestationer för att uppmärksamma frågan, minkarnas situation och att minkfarmerna bör stängas. Flera aktioner och kampanjer som satt fokus på minkarnas situation har genomförts – bland annat en annonskampanj i Sölvesborgfontänminkar och en fotoaktion.

Gillar du vårt arbete för djuren? Hjälp oss göra ännu mer genom att bli månadsgivare, stödmedlem eller genom att skänka en enskild gåva. Stort tack!

Fler nyheter
Djurrätt

Ge en gåva till djuren på Black Friday

Idag är det Black Friday, en dag då många köper prylar på rea som de egentligen kanske inte behöver. Har du funderat på att köpa någonting som du inte är i behov av? Spara på miljön och hjälp djuren istället!

Läs mer
Djurparker

En av de dödade vargarna på Skansen

I början av oktober avlivade Skansen i Stockholm alla vargar som fanns i varghägnet genom att de sköts ihjäl. Tidigare under året har även flera andra vargar dödats. Bilden föreställer en av de vargarna. Skansens hantering har väckt stor uppmärksamhet och fått kritik från olika håll, inte minst av Djurrättsalliansen som lyft frågan i media och anordnat en manifestation till minne av vargarna.

Läs mer
Päls

Tillåtet att föda upp minkar under 2022

På grund av risken för smittspridning av SARS-CoV-2 så har det under 2021 varit förbjudet och föda upp minkar på Sveriges minkfarmer och de enda minkar som funnits på farmerna är avels-
minkarna. Jordbruksverket har meddelat att från och med den 1 januari 2022 kommer det återigen att vara tillåtet att föda upp minkar i små gallerburar för att sedan gasa ihjäl dem när de är ett halvår gamla.

Läs mer