Päls

Fotoaktion mot Sveriges minkfarmer

I Sverige finns det fortfarande omkring 25 minkfarmer. Opinionen mot farmerna är stark, men trots det har politikerna inte beslutat om att avveckla pälsdjursfarmerna. Just nu har Djurrättsalliansen en fotokampanj i sociala medier för att visa att vi är många som vill stänga minkfarmerna – här kan du läsa mer om hur du deltar. 

Så här gör du för att delta:

1) Beställ klistermärket från Djurrättsalliansen genom att skicka din adress antingen via meddelande på Facebook eller maila info@djurrattsalliansen.se

2) Ta en bild på klistermärket och gärna ett riktmärke för din stad eller ort eller varför inte en byggnad?

3) Lägg ut bilden i dina sociala medier och lägg till hashtaggen #Stängminkfarmerna samt din stad/ort och/eller byggnad/riktmärke, till exempel #Skara, #ölandsbron, #Kiruna eler #turningtorso. Lägg gärna till #Djurrättsalliansen också. Om du inte vill lägga upp bilden själv så maila den till oss.

Exempel:

#stängminkfarmerna #malmö #turningtorso #djurrättsalliansen

#stängminkfarmerna #göteborg #poseidon #djurrättsalliansen

 

På Sveriges omkring 25 farmer lever minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket bland annat leder till extrema konsekvenser såsom kannibalism och stereotypa beteenden, för att sedan gasas ihjäl och flås för sin päls. Djurrättsalliansen har gång på gång dokumenterat hur minkarna har det på svenska minkfarmer vilket kan ses på sidan Stäng minkfarmerna.

I slutet av januari i år meddelade regeringen tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt att det införs ett förbud mot minkuppfödning i Sverige under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin, då coronaviruset upptäckts på 23 av 26 svenska minkfarmer. Under året får inga nya minkkullar födas upp, vilket är något som görs på farmerna årligen i vanliga fall. Men i nuläget finns de så kallade avelsdjuren fortfarande kvar på svenska farmer och de omkring 90 000 minkarna får farmarna behålla under året i avvaktan på besked om vad som ska hända under 2022. Redan tidigare fanns det skäl nog att avveckla minkfarmerna på grund av den oetiska djurhållningen och nu finns det ytterligare skäl. Djurrättsalliansens mål är att se till att farmerna inte får fortsätta efter pandemin.

Minkar på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

I mars i år överlämnade Djurrättsalliansen en namninsamling med 95 816 namnunderskrifter till landsbygdsminister Jennie Nilsson och regeringen med kravet att minkfarmerna ska avvecklas. Överlämnandet av namnlistorna är en tydlig markering som tillsammans med tidigare opinionsundersökningar visar att det finns ett utbrett folkligt stöd för att Sverige ska stänga minkfarmerna. Sedan tidigare vill både Vänsterpartiet och Miljöpartiet avveckla minkfarmerna och den 12 mars meddelade även Liberalerna att de vill se en långsiktig avveckling av minkfarmerna i Sverige. Nyligen gick även Sveriges Veterinärförbund ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

Flera andra länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna och allt fler av de stora internationella modehusen väljer att bli pälsfria. 

– Det är en skam att det finns minkfarmer i Sverige år 2021. Land efter land inför förbud eller skärpta regler så att det inte längre går att driva pälsdjursfarmer. Det är dags att Sverige tar efter och att politikerna lyssnar på folket. Det finns bara ett sätt att få stopp på djurplågeriet som farmerna innebär och det är att stänga alla minkfarmer, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen. 

Gillar du vårt arbete för djuren? Hjälp oss göra ännu mer genom att bli månadsgivare. Stort tack!

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Avslöjad mjölkgård fortsätter bryta mot djurskyddslagen

I september avlivade länsstyrelsen flera kor på en mjölkgård i Västerbotten, med motiveringen att det var uppenbart att djurhållaren själv inte skulle hjälpa de sjuka och skadade djuren. Trots det fick lantbrukaren fortsätta verksamheten. Fyra månader senare ser situationen för korna på gården likadan ut; de är magra, smutsiga och vanvårdas. 

Läs mer
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer