Päls

Minkar intar svenska fontäner – för att stänga pälsdjursfarmerna

I ett 20-tal städer runt om i Sverige har minkar gjorda i trä synts i fontäner. Med skyltar som “Minkar vill leva i vatten – inte i burar” och “Stäng minkfarmerna” uppmärksammar fontänminkarna de 37 päldjursfarmer som finns kvar i Sverige – och att de nu borde stängas. Djurrättsalliansen ligger bakom fontänminkarna. 

Det är tio år sedan de syntes första gången. Nu har minkarna återigen dykt upp i fontäner runt om i Sverige, som en påminnelse om att det är på tiden att stänga de 37 minkfarmer som finns kvar i landet. Hundratusentals minkar sitter just nu instängda i gallerburar på pälsdjursfarmerna och får bland annat aldrig möjlighet att tillbringa tid i vatten, något som minkar i det vilda till stor del gör.  

– Vi vill med fontänminkarna uppmärksamma att livet instängd i en minimal nätbur utan tillgång till bland annat vatten att aktivera sig i är raka motsatsen till minkens liv i frihet. Fontänminkarna fick stor uppmärksamhet för tio år sedan och under de år som gått sedan dess har land efter land förbjudit pälsdjursfarmer. Sverige ligger efter och det är dags att få stopp på djurplågeriet, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Fontän i Uddevalla har fått besök av minkar.


Det är tio år sedan Djurrättsalliansen för första gången offentliggjorde bilder och filmer från svenska minkfarmer. Under två år dokumenterade organisationen inne på 17 av landets då omkring 75 minkfarmer. Bilderna fick en enorm uppmärksamhet när de nådde allmänhet och medier. Djurrättsalliansen har sedan dess upprepade gånger kunnat visa bild- och filmmaterial på det omfattande djurplågeri som sker på landets minkfarmer. På tio år har en minskning av antalet farmer skett – från 75 till nuvarande 37, enligt Djurrättsalliansens senaste granskning av svenska minkfarmer. 

– Vi har kämpat för att stänga minkfarmerna i många år nu, och det är fantastiskt att se en ständigt nedåtgående trend. Varje stängd farm är en seger, men Djurrättsalliansens mål är inga minkfarmer alls och vi kommer att kämpa för minkarna tills vi når dit, säger Malin Gustafsson.

 Även om minkfarmerna har blivit färre till antal så har ingenting förändrats för de minkar som varje år föds, lever och dör inom pälsindustrin. Minkarna i den svenska pälsindustrin lever hela sina liv på gallergolv, i nätburar där de delar ytan med andra individer. Djuren har ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt i buren. Minkarna tvingas växa upp under extrema och onaturliga förhållanden vilket får allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser, i form av exempelvis sår och skador, döda djur, djur med stereotypa beteenden, apatiska djur och kannibalism. Extrema konsekvenser som Djurrättsalliansens dokumentation gång på gång visat. 

– Det är jobbigt att ta till sig det minkarna genomlider på farmerna, men det är verkligheten och det är dags att politikerna tar situationen på allvar. Det finns inga hållbara argument för att utsätta kännande och tänkande individer för ett sådant lidande för att kunna döda dem och ta deras päls. Därför anser vi att de resterande minkfarmerna bör avvecklas omgående, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Några av de tusentals minkar Djurrättsalliansen mött på minkfarmer i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur


Fontänminkarna har synts i Ystad, Trelleborg, Simrinshamn, Tomelilla, Sjöbo, Kristianstad, Sölvesborg, Jönköping, Nossebro, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Skara, Göteborg, Partille, Ulricehamn, Borås, Huskvarna och Värnamo. Se bilder här under! 

Här finns Sveriges 37 sista minkfarmer:

Här ligger de 37 minkfarmer som finns kvar i Sverige.


VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Gör din egen fontänmink och sätt ut i en fontän i din stad, skicka gärna bild till oss! [email protected]

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här.

🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen, vilket du blir här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

 

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer