Djurförsök

Sista chansen att skriva under mot apförsöken

På Karolinska institutet i Stockholm utnyttjas och dödas apor. Med hjälp av protestlistan vill vi visa hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet. Den 10 september stänger vi namninsamlingen, som därefter kommer lämnas över till regeringen och KI.

Tiotusentals har redan skrivit under – gör det du också genom att klicka här. Det är gratis och tar bara ett par sekunder. Stort tack!

Tiden rinner ut för aporna – hjälp oss rädda dem

Tiden börjar rinna ut för de fem aporna Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly som används i försök på Karolinska Institutet i Stockholm – hjälp oss rädda dem!

På Karolinska Institutet (KI) i Stockholm finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater – Astrid Fagræus laboratorium. Där hålls krabbmakaker och rhesusapor som utnyttjas i olika försök, innan de avlivas. Just nu finns 55 apor på anläggningen, och Djurrättsalliansen har tidigare kunnat berätta om apor som dödats, och nya som köpts in.

– Att stänga in djur och utsätta dem för olika experiment är fel. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Hjälp oss rädda livet på fem apor
De äldsta aporna på Astrid Fagræus laboratorium föddes 2006. De heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox och har sedan de kom till KI 2009 utnyttjats i flera olika försök. De är nu över den ålder då KI vanligtvis brukar ha dödat aporna, trots att de skulle kunna leva i många år till. Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Som en del av kampanjen försöker vi även rädda livet på de fem aporna.

Då KI inte tillåter fotografering, har Djurrättsalliansen publicerat en animerad film för att synliggöra apornas verklighet inne på laboratoriet. Se den här ovan.


Vad du kan göra för att hjälpa aporna:

🐒 Kontakta Karolinska Institutet

Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Be dem låta Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly få fortsätta leva och låta Djurrättsalliansens omplacera aporna. Vi står redo, och plats på en djurfristad är ordnad. Uppmana även KI att avveckla djurförsök på apor och istället satsa resurser på på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

🐒 Skriv under protestlistan
Skriv under vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den. Sista dagen att skriva under protestlistan är söndagen den 10 september. Därefter ska listan lämnas över till KI och regeringen.

🐒 Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga gåvor och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna. Här kan du bli månadsgivare. Du kan även swisha en engångsgåva via denna länk.

🐒 Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.

🐒 Engagera dig för aporna
Engagera dig med oss. Mejla  om du vill hjälpa oss i arbetet för att rädda aporna. Kanske har du någon kompetens som du tror att vi kan ha nytta av? Beskriv gärna i mejlet vad du skulle kunna hjälpa till med. Men även utan specialkompetens är du självklart välkommen att höra av dig.

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer